Panouri fotovoltaice la bloc / Asociațiile de proprietari vor putea deveni prosumatori cu bani de la stat
Ministerul Energiei lansează în dezbatere publică un program prin care asociațiile de proprietari vor putea primi 100.000 de lei pentru a-și monta panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor. Este un program similar cu Casa Verde Fotovoltaice, unde s-au putut înscrie doar persoanele fizice. Banii provin din bugetul Ministerului Energiei, din vânzarea unor certificate de dioxid de carbon.
În prezent, potrivit legislației actuale, dacă o asociație de proprietari montează panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor, energia produsă aici nu poate fi folosită în apartamente, ci doar în spațiile comune, pentru iluminat și lift.
Așadar, deocamdată nu este rentabil ca oamenii să facă această investiție din banii lor și, din acest motiv, în România sunt mai puțin de 50 de blocuri care și-au montat astfel de sisteme pe acoperiș.
„Am pus azi în consultare publică un nou program de investiţii finanţat de Ministerul Energiei. Se numeşte Urban Up, un program de 150 de milioane de lei, finanţat din bugetul Ministerului Energiei. Sunt eligibile asociaţiile de proprietari”, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, de pe acoperișul unui bloc de 10 etaje din sectorul 6 al Capitalei.
Aici, compania energetică PPC a pus în funcțiune un proiect-pilot cu panouri de 10 kW și baterie de stocare de 5 kW.
- „Scopul unei astfel de soluții integrate de panouri fotovoltaice și baterii de stocare este reducerea costurilor cu utilitățile prin folosirea energiei electrice produse local pentru alimentarea consumului spațiilor comune, reducerea emisiilor de dioxid de carbon și implicit creșterea calității vieții.
- În cadrul proiectului pilot derulat în colaborare cu Ministerul Energiei vom observa profilul de consum al energiei electrice la nivelul micro-comunității, atât energia consumată în timpul zilei cât și cea furnizată din baterii ulterior, urmând să vedem evoluțiile atât la nivelul zilnic cât și la nivel sezonier.
- Vom pune informațiile la dispoziția ministerului pentru ca viitoarele inițiative în domeniu să poată beneficia de experiența câștigată în cadrul proiectului pilot, iar clienții să aibă o soluție de eficiență energetică calibrată conform nevoilor lor”, a declarat Ionuț Dună, director general al companiilor PPC Energie și PPC Energie Muntenia.
O precondiție pentru a putea fi instalate panouri la bloc este existența unor contoare inteligente atât pentru spațiile comune, cât și la nivel de apartament. În cazul blocului-pilot din Drumul Taberei, contoarele smart care vizează spațiile comune au fost conectate la invertorul instalației fotovoltaice.
Producția anuală estimată a celor 24 de panouri fotovoltaice de câte 410 Wp este de aproximativ 12 MWh/an. Energia va fi folosită pentru iluminatul spațiilor comune ale uneia dintre scări și pentru lift.
Fiecare asociație va putea primi 100.000 de lei pentru instalarea panourilor pe acoperișul blocurilor
Prin noul proiect Urban Up, asociațiile de proprietari pot accesa granturi de 100.000 de lei pentru instalarea de panouri și baterii de stocare.
„Este un proiect la care lucrăm de şase luni de zile. Ţinând cont de ceea ce vedem aici, de datele pe care o să le primim până la finalizarea proiectului, ne gândim să finanţăm un sistem minim eligibil de 10 kilowaţi putere instală şi 50% stocare, iar valoarea nerambursabilă să fie 100.000 lei pentru pentru asociaţie. Asta înseamnă că la nivelul întregului buget putem să avem cel puţin 1500 de blocuri care să beneficieze de astfel de de investiţii după implementarea proiectului”, a spus, la rândul său, Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei.
Programul ar trebui să demareze în luna martie, astfel încât primele panouri să producă energie începând cu vara viitoare.
Pentru utilizarea în apartamente a energiei produse pe bloc este nevoie de o lege a comunităților energetice
Banii ar urma să provină din bugetul Ministerului Energiei, din vânzarea unor certificate de dioxid de carbon.
„Sunt bani care au ajuns în bugetul ministerului acum trei ani și nu au fost utilizați în toată această perioadă”, a mai spus Vintilă.
Cele peste 15.000 de blocuri din București au un potențial maxim de 600 de MW de producere a energiei solare, potrivit datelor ministerului.
Burduja a mai spus că în prezent se lucrează la o lege a comunităților de energie, astfel încât energia produsă pe acoperișul blocurilor să poată fi utilizată și în apartamente.