Sari direct la conținut

Papa Francisc a aprobat primul pas către beatificarea arhitectului spaniol Antoni Gaudí

HotNews.ro
Papa Francisc a aprobat primul pas către beatificarea arhitectului spaniol Antoni Gaudí
Biserica La Sagrada Familia din Barcelona e aproape finalizată, după decenii de construcții, FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Papa a aprobat luni un decret de recunoaștere a „virtuților eroice” ale arhitectului spaniol Antoni Gaudí, supranumit „arhitectul lui Dumnezeu”, pentru contribuția sa la proiectarea Sagrada Familia din Barcelona, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Papa Francisc, aflat în continuare în convalescență după infecția respiratorie recentă, l-a primit pe prefectul Departamentului pentru cauzele sfinților, Marcello Semeraro, și a semnat mai multe decrete, printre care și cel referitor la arhitectul catalan născut la 25 iunie 1852 și decedat la 10 iunie 1926 la Barcelona.

Procesul de canonizare include mai multe etape: prima este declararea ca „venerabil slujitor al lui Dumnezeu”, un titlu acordat unei persoane decedate căreia i se recunosc „virtuțile eroice”; a doua, beatificarea; iar a treia santificarea.

Pentru ca o persoană venerabilă să fie beatificată, este necesar ca prin mijlocirea sa să se fi produs un miracol, iar pentru ca aceasta să fie canonizată este nevoie de un al doilea miracol.

Gaudí, propus spre beatificare cu decenii în urmă

Procesul de beatificare a arhitectului a fost început în urmă cu 30 de ani de Asociația pentru beatificarea lui Antonio Gaudí, înființată în 1992 și prezidată de José Manuel Almuzara. Ulterior, cardinalul și arhiepiscopul Barcelonei, Juan José Omella, a constituit Asociația canonică, care a înlocuit asociația civilă.

Noua asociație a accelerat procesul, trimițând „positio”, sau argumentația fundamentală privind cauza de beatificare a lui Gaudí către Departamentului pentru cauzele sfinților, în 2023.

Potrivit Asociației canonice, Gaudi a fost „un martor al credinței, un om de credință, un mare observator al naturii și un arhitect genial, care a devenit o figură universală a arhitecturii moderne. Contribuția sa la această disciplină a rescris vechile tipare. Mărturia de credință pe care a oferit-o în timpul vieții sale se reflectă în cea mai importantă lucrare a sa, Sagrada Familia din Barcelona”.

În martie 2000, Sfântul Scaun a autorizat deschiderea oficială a procesului de beatificare, ceea ce a dus la constituirea tribunalului corespunzător pentru a investiga reputația sa în vederea canonizării.

În timpul călătoriei sale în Spania, în 2010, cu ocazia sfințirii Sagrada Familia, papa Benedict al XVI-lea l-a descris drept un „arhitect genial și un creștin consecvent”, care „a depășit ruptura dintre conștiința umană și conștiința creștină, dintre existența în această lume vremelnică și deschiderea la viața veșnică, dintre frumusețea lucrurilor și Dumnezeu ca Frumusețe”.

INTERVIURILE HotNews.ro