Sari direct la conținut

Papa Francisc: Capitalismul a eșuat în pandemie / Suveranul pontif critică „dogma credinței neoliberale”

HotNews.ro
Fratelli Tutti, Foto: Massimiliani Migliorato-CPP / PA Images / Profimedia
Fratelli Tutti, Foto: Massimiliani Migliorato-CPP / PA Images / Profimedia

Papa Francisc a criticat teoriile economice care promovează piața liberă, suveranul pontif afirmând că pandemia a arătat că acestea nu pot rezolva cele mai stringente nevoi ale umanității, relatează CNN.

Într-o enciclică de 70 de pagini, cea mai importantă formă a învățăturilor papale, papa Francisc și-a prezentat viziunea pentru o lume de după pandemia de COVID-19.

„Piața de una singură nu poate rezolva fiecare problemă, oricât ni s-ar cerea să credem această dogmă a credinței neoliberale”, a scris acesta.

Potrivit suveranului pontif, capitalismul bazat pe piață liberă „se reproduce” prin apelarea la „teoriile magice” ale politicilor de tip „trickle-down”, populare în rândul politicienilor conservatori din Statele Unite, drept unică soluție pentru problemele societății.

Însă papa Francisc afirmă că aceste politici economice „nu rezolvă problema inegalității care naște noi forme de violență ce amenință bazele societății”.

Această enciclică a fost dată publicităţii în ziua sărbătoririi Sf.Francisc, călugăr medieval cunoscut pentru legământul său de sărăcie, dragoste faţă de natură şi pentru respingerea violenţei.

Francisc este primul papă care a luat numele acestui sfânt şi s-a deplasat sâmbătă la locul de naştere al celui căruia i-a preluat numele, la Assisi (Perugia) pentru a semna oficial documentul înainte de publicarea acestuia.

Papa a spus că lucrarea sa a fost inspirată de Marele imam al moscheii Al-Azhar din Cairo, Ahmed al-Tayyeb, un eminent cleric musulman cu care a cosemnat un „Document de Fraternitate Umană” anul trecut.

Suveranul i-a citat de asemenea ca surse de inspiraţie pe Martin Luther King, Desmond Tutu, Mahatma Gandhi şi pe călugărul francez din deşertul Sahara, Charles de Foucauld, un pionier al dialogului interreligios.

„Fratelli Tutti” este a treia enciclică a papei Francisc, după „Lumen fidei” în 2013 – o meditaţie asupra credinţei – şi „Laudato si” în 2015 privind schimbările climatice.

Înaintea publicării acesteia, unele mişcări catolice progresiste, între care grupul ‘We Are Church’, au criticat denumirea enciclicii „Fratelli Tutti” – de altfel, o sintagmă a Sf. Francisc – ca fiind „sexistă”, conform DPA.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro