Sari direct la conținut

Papa Francisc condamnă bombardamentele asupra Libanului, despre care spune că „depășesc moralitatea”

HotNews.ro
Papa Francisc condamnă bombardamentele asupra Libanului, despre care spune că „depășesc moralitatea”
Papa Francisc, la plecarea de pe aeroportul militar din Melsbroek, Steenokkerzeel, Belgia, 29 septembrie 2024. FOTO: Belga / ddp USA / Profimedia

Întrebat duminică despre raidurile aeriene israeliene din Liban care au dus la uciderea liderului grupării șiite Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, dar și a unor non-combatanți, Papa Francisc a criticat în termeni duri atacurile militare care, în opinia lui, merg „dincolo de moralitate”, potrivit Reuters.

În avionul cu care călătorea pentru a se întoarce la Roma din Belgia, Suveranul Pontif a declarat că țările nu pot merge „dincolo de limite” în utilizarea forțelor lor militare.

„Chiar și în război există o moralitate care trebuie protejată”, a spus el. „Războiul este imoral. Dar regulile războiului îi conferă o anumită formă de moralitate”, a adăugat Papa Francisc.

Răspunzând la o întrebare a reporterilor care îl însoțeau în timpul zborului, Suveranul Pontif a spus: „Apărarea trebuie să fie întotdeauna proporțională cu atacul. Atunci când există ceva disproporționat, se observă o tendință de dominație care depășește moralitatea”.

Francisc (87 de ani), în calitate de lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume, face adesea apel la încetarea conflictelor violente, dar este de obicei prudent în a părea că îi evaluează pe agresori. El a vorbit mai deschis în ultimele săptămâni despre acțiunile militare ale Israelului în războiul împotriva Hamas, care durează deja de aproape un an.

Săptămâna trecută, Papa a afirmat că atacurile aeriene israeliene din Liban sunt „inacceptabile” și a îndemnat comunitatea internațională să facă tot posibilul pentru a opri luptele.

Într-o conferință de presă din 28 septembrie, el a deplâns moartea copiilor palestinieni în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza.

Duminică, Francisc a mai spus că vorbește la telefon cu membrii unei parohii catolice din Gaza „în fiecare zi”. El a precizat că enoriașii îi povestesc despre condițiile de pe teren și „de asemenea, despre cruzimea care se întâmplă acolo”.

Aproape 50 de morţi în Liban, după noi raiduri israeliene

Armata israeliană a efectuat duminică raiduri violente în Liban împotriva Hezbollah, în care au murit aproape 50 de persoane, la două zile după uciderea lui Hassan Nasrallah împreună cu zeci de membri ai mişcării islamiste libaneze, scrie AFP.

Pe un alt front, Israelul a efectuat raiduri împotriva unor ţinte ale rebelilor houthi din Yemen, la o zi după ce insurgenţii proiranieni au revendicat tirurile asupra aeroportului din Tel Aviv. „Niciun loc nu este prea departe” pentru Israel, a avertizat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, citat de News.ro.

Menţinând presiunea militară asupra Hezbollah, căruia i-a aplicat o lovitură devastatoare, Israelul a afirmatr că a atacat „zeci de ţinte teroriste” în fiefurile mişcării şiite: locuri de lansare a rachetelor, facilități militare şi depozite de armament.

Corespondenţii AFP au auzit o explozie puternică şi au văzut coloane de fum ridicându-se din suburbiile sudice ale Beirutului, unde Hassan Nasrallah a murit vineri în urma unui atac israelian de o forţă fără precedent, care a distrus clădiri întregi.

În sudul Libanului, 24 de persoane au fost ucise în raiduri în apropiere de Saida, iar în estul ţării cel puţin 25 de oameni au murit, potrivit Ministerului Sănătăţii. În ultimele 48 de ore, 14 salvatori au murit în raiduri israeliene, conform ministerului.

INTERVIURILE HotNews.ro