Sari direct la conținut

Parchetul din Madrid cere clasarea cazului de corupție împotriva soției premierului Sanchez. Autorii plângerii s-au bazat pe articole de presă și nu pot garanta veridicitatea

HotNews.ro
Pedro Sanchez și soția sa, Begona Gomez, Foto: Alastair Grant / AP / Profimedia
Pedro Sanchez și soția sa, Begona Gomez, Foto: Alastair Grant / AP / Profimedia

La mai puțin de o zi după ce o anchetă preliminară care o viza pe soția sa l-a determinat pe premierul spaniol Pedro Sanchez să anunțe că ia în calcul demisia, procurorii au cerut clasarea dosarului, scrie Reuters.

Parchetul din Madrid a anunțat joi că a cerut respingerea unui caz de corupție împotriva soției premierului spaniol Pedro Sanchez, care l-a determinat pe acesta să anunțe că ia în considerare demisia.

Procuratura a precizat că face apel la decizia de miercuri a unui tribunal din Madrid de a analiza o plângere privată depusă de activiștii anticorupție împotriva lui Begona Gomez pentru presupus trafic de influență și corupție în afaceri.

Organizația anticorupție din spatele plângerii, Manos Limpias (Mâini curate), a declarat anterior că și-a bazat plângerea pe informații din presă și că nu poate garanta pentru veridicitatea acestora.

Manos Limpias a acuzat-o pe Gomez că a primit favoruri de la compania aeriană Air Europa și de la holdingul spaniol Globalia în perioada în care a fost directoare a unui centru de cercetare africană la școala de afaceri IE din Madrid, până în 2022, potrivit unui document publicat de postul de radio Cadena Ser pe site-ul său.

Șeful organizației, Miguel Bernad, a declarat ulterior pe Facebook că grupul doar a compilat și a transmis rapoartele unui judecător din „datorie civică” și a negat că acțiunea a fost motivată politic.

Sanchez, care anul trecut a obținut un nou mandat pentru Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), pe care îl conduce în calitate de lider al unui guvern de coaliție minoritar, a trimis miercuri un mesaj neașteptat către cetățeni în care a anunțat că ia o pauză de cinci zile de la îndatoririle publice și că își va anunța decizia de a rămâne sau de a demisiona pe 29 aprilie.

El a acuzat „calomniile și hărțuirile fără precedent din partea dreptei și a extremei drepte”. În scrisoarea sa, Sanchez a negat cu tărie acuzațiile la adresa soției sale. Gomez nu le-a abordat în public.

Ce urmează pentru Sanchez și pentru Spania

Miguel Bernad, șeful Manos Limpias, care în anii ’80 a candidat la două alegeri europene pentru partidul Frontului Național, de extremă dreapta, a precizat în declarația sa de joi că acest proces nu este politic, ci „se bazează exclusiv pe relatări jurnalistice”.

Manos Limpias a decis să ceară instanței să lanseze o anchetă privind afacerile lui Gomez după ce procurorii nu au acționat din proprie inițiativă, iar judecătorul de instrucție va decide dacă relatările din presă sunt adevărate sau nu, a precizat el.

Judecătorul care se ocupă de acest caz, Juan Carlos Peinado, a declarat miercuri că va deschide un caz preliminar pentru a investiga dacă Gomez s-a implicat în trafic de influență și corupție în afaceri în afacerile sale private.

Judecătorul a chemat doi editori de ziare digitale să depună mărturie în calitate de martori în cadrul anchetei, a declarat o sursă judiciară pentru Reuters.

Nu este clar dacă Gomez va fi numită în mod oficial ca suspectă în anchetă, care se află încă în stadiu incipient, și care acum așteaptă apelul procurorului.

Oficiali de rang înalt ai Partidului Socialist au strâns rândurile în jurul lui Sanchez, descriind climatul politic drept „toxic” și plângerea lui Manos Limpias ca fiind falsă.

Vicepremiera și ministra bugetului, Maria Jesus Montero, a declarat că speră ca acesta să anunțe săptămâna viitoare că va rămâne în funcție „pentru că avem nevoie de el”.

Pronosticurile politice după mutarea lui Sanchez variază de la rămânerea acestuia în funcție până la demisia sa, ceea ce ar putea aduce un nou premier sau chiar alegeri anticipate.

De asemenea, Sanchez ar putea să se supună unui vot de încredere pentru a-și consolida puterea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro