Sari direct la conținut

Părinții celor doi tineri uciși la 2 Mai vin cu date care demontează apărarea lui Vlad Pascu: Sebastian nu avea deloc alcool în sânge

HotNews.ro
Vlad Pascu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Vlad Pascu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Părinții Robertei și ai lui Sebastian, cei doi tineri de 20 și 21 de ani uciși în accidentul de la 2 Mai, reacționează la declarațiile făcute de unul dintre avocații lui Vlad Pascu, care a susținut că cei doi tineri consumaseră cantități mari de alcool. Familiile victimelor spun că, potrivit rezultatelor necropsiilor, Sebastian nu băuse deloc, iar Roberta avea o alcoolemie cel mult pasibilă de amendă conform Codului Rutier. Chiar și în ipoteza în care valorile alcoolemiei celor doi ar fi fost de peste 0.80 g la mie sau în orice altă concentrație, acest lucru este irelevant, în contextul în care victimele au fost acroșate de pe partea non-carosabilă, respectiv de pe terasamentul drumului unde se consideră a fi zona pietonală, mai spun părinții celor doi studenți uciși.

Părinții celor doi tineri au reacționat, miercuri, printr-un comunicat de presă în care prezintă actele medicale ale celor doi, din care reies alte date decât cele prezentate de către unul dintre avocații lui Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai:

  • În ceea ce o privește pe Roberta Dragomir, necropsia arată că aceasta avea o alcoolemie în sânge de 0.78g la mie, ceea ce din punct de vedere al Codului rutier reprezintă pragul de contravenție, și nu de infracțiune. „Ca atare, legiuitorul a stabilit că o persoană cu o îmbibație aloolică de sub 0.80g la mie este cel mult pasibilă de amendă contravențională.
  • În ceea ce îl privește pe Olariu Sebastian, acesta nu avea alcool în sânge deloc.

„Mai mult, chiar și în ipoteza în care valorile alcoolemiei celor doi ar fi fost de peste 0.80 g la mie sau în orice altă concentrație, acest lucru este irelevant în contextul în care victimele au fost acroșate de pe partea non-carosabilă, respectiv de pe terasamentul drumului unde se consideră a fi zona pietonală.

Astfel, existența sau nu a unei concentrații de alcool în sânge (deși nu există în cazul lui Sebastian absolut deloc), nu ar fi putut influența posibilitatea de apărare a victimelor, care ar fi fost oricum lovite și omorâte.

Faptul că Vlad Pascu, sub multipla influență a drogurilor și conducând cu viteză, a gonit spre ei și i-a omorât pe cei doi, iar acum apărarea încearcă culpabilizarea victimelor nu arată nimic altceva decât un cinism exagerat și lipsă totală de empatie, de înțelegere a unor probe și în conformitate cu Decizia de interpretate a ICCJ cu numărul 12/2016 referitoare la culpă în întinderea prejudiciului”, afirmă părinții celor doi tineri.

Conform acestora, „afirmațiile absolut denigratoare la memoria victimelor și la demnitatea supraviețuitorilor, făcute de către apărarea lui Vlad Pascu, sunt vădit contrazise și de raportul de expertiză efecutat în cauza cu privire la dinamica accidentului, unde se arată culpa lui Vlad Pascu în producerea accidentului”.

„Apreciem ca drept jignitoare afirmațiile din spațiul public nu doar în raport de persoanele în cauza, ci și față de multitudinea de victime ale accidentelor rutiere produse de către șoferii îmbibați de substanțe interzise și care conduc cu mult peste viteza legală în disprețul lor vădit pentru viață”, adaugă părinții celor doi tineri.

Unul dintre avocații lui Vlad Pascu, care încearcă să obțină înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu, a susținut că victimele consumaseră cantități mari de alcool înainte de accident. 

„În corpul persoanelor decedate s-a găsit alcool în sânge și în urină, cantități destul de mari, în sensul de 0,7 spre 1 la mie. Cred că acest element pe care îl regăsim în raportul de necropsie, care este probă în dosarul penal, ar trebui analizat strict ca circumstanță de comitere a infracțiunii, cum ne spune de altfel textul legal pe care îl invocăm la momentul înlocuirii arestului preventiv cu cel la domiciliu”, a declarat avocatul Alin Trandafirescu, citat de Antena 3.

Pe 19 august 2023, Vlad Pascu a lovit cu mașina un grup de pietoni care mergea în afara șoselei, pe acostament, în apropierea stațiunii 2 Mai, provocând moartea a doi tineri și rănirea altor trei. După accident, el a fugit de la locul faptei. A fost găsit ulterior de poliție în Vama Veche. În urma anchetei, autoritățile au descoperit că Pascu era sub influența drogurilor.

Roberta Dragomir și Sebastian Olaru, care au murit pe loc, aveau 20 și, respectiv, 21 de ani și erau studenți la Facultatea de Geografie a Universității București.

În octombrie, el a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducere sub influența substanțelor interzise.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro