Sari direct la conținut

Parlamentarii vor pensii speciale – proiectul de lege a fost semnat de 255 de deputati si senatori. Cresterea atractivitatii parlamentului pentru specialisti si eliminarea discriminarii, intre motivele invocate

HotNews.ro

Controversatul proiect de lege care modifica Statutul parlamentarului astfel incat deputatii si senatorii sa beneficieze de o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar la indeplinirea varstei standard, dupa ce aceasta calitate inceteaza, a fost depus la Camera Deputatilor. Proiectul a fost semnat de 255 de deputati si senatori, intre acestia numarandu-se 20 de deputati si trei senatori ai Partidului National Liberal, desi copresedintele acestui partid a declarat ca PNL nu sustine acest proiect.

Proiectul depus la Camera Deputatilor contine o anexa in care se prezinta o sinteza privind indemnizatiile parlamentarilor, varsta de pensionare/cuantumul pensiei din unele tari ale Uniunii Europene.

„Din perspectiva rolului ce il are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin interzicerea deputatilor si senatorilor de a exercita orice alta functie de autoritate publica sau activitate comerciala incompatibila cu statutul de parlamentar, astfel, acordarea dreptului la indemnizatia pentru limita de varsta apare ca o necesitate ce isi are esenta in statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activitatii indeplinite de parlamentari, in exercitarea mandatului,” se arata in expunerea de motive.

Printre motivele invocate se numara „cresterea calitatii performantei Parlamentului prin profesionalizarea acestora ca urmare a crestereii atractivitatii si motivarea specialistilor din diferite domenii atat din sectorul public cat si privat sa candideze la alegerile Parlamentare” sau „eliminarea discrimanrii dintre parlamentari, carora li s-au taiat pensiile cu caracter specific functiei, in august 2010 si celelalte categorii de pensii speciale carora li s-au intregit pensiile (aviatori, personal diplomatic si consular partial) sau care au deja intiiative legislative aflat in dezbatere parlamentara (Curtea de Conturi, personalul diplomatic si consular partial, functionari publici parlamentari, grefieri).

Ce presupune acest proiect:

(1)Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.

(2)De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare

(3)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.

(4)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate.

(5)Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.

(6)Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

(7)Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.

(8)Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.

(9)Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat.

(10)Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz.

(11)Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

Marti, deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatori, a explicat ca proiectul prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, initiativa legislativa este inspirata, potrivit acestuia, din legea Parlamentului European.

„Acest proiect este semnat de peste 260 de deputati si senatori din care peste 87 de semnaturi sunt de la Opozitie si se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, sa readucem situatia care a fost in 2010, cand s-a luat aceasta masura de taiere a pensiilor si a salariilor. Formula de calcul a izvorat din experienta UE, care inseamna un procent de 0,55% din indemnizatia lunara a unui deputat sau senator. De exemplu, aceasta indemnizatie pentru un mandat este undeva la 1.500 lei. Pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maxima”, a spus Daea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a explicat ca pragul minim este de 6 luni iar daca o persoana a fost parlamentar mai putin de 6 luni nu beneficiaza de indemnizatie.

„Noi ne-am inspirat din legea Parlamentului European. Este vorba de a pune in acord lucrurile. Indemnizatia unui parlamentar nu este purtatoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizatia existenta acum, pensia, este afectata prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, daca ai o suma de 5.000 lei, la aceasta suma, un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime. In cazul acesta nu beneficiaza. Motiv pentru care la calculul pensiei erau aeste sume deformate cu procentul pe care il influenta sporul de vechime”, a mai precizat Daea.

De altfel, initatorii au anexat o sinteza care arata ce indemnizatii au parlamentarii in UE si o anexa care arata situatia statistica privind beneficiarii de legi speciale existent in plata la finele lunii august 2010, in momentul cand au fost eliminate.

Mai exact, in parlamentul european, indemnizatia lunara este de 7807 euro, varsta de pensionare este de 63 de ani, iar pensia parlamentara este de 4,5% din indemnizatia aferenta fiecarui an complet de exercitare a mandatului, fara a putea depasi 70%.

Vezi mai jos anexele (din proiectul de lege):

Proiect de Lege Pensii Speciale Parlamentari

Cine sunt cei 255 de semnatari

Majoritatea semnatarilor sunt social-democrati – 181 de parlamentari. De la UDMR au semnat 14 deputati si senatori.

De la liberali, au semnat urmatorii deputati (20): Calimente Mihaita, Chereches Florica, Chirtes Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Craciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireada Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuta Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardau Dumitru, Samartinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionas-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu

si urmatorii senatori: Grapa Sebastian, Grigoras Viorel, Iliescu Lucian.

Vezi aici lista completa a initiatorilor

Amintim ca liderul liberalilor Alina Gorghiu a declarat ca PNL nu sustine acest proiect. „In sedinta de conducere astazi s-a stabilit ca acest proiect nu are girul politic al PNL. Stim ca, in general, pensiile din Romania si indemnizatiile nu sunt la nivelul pe care multi si l-ar dori, dar in acelasi timp cred ca este o problema de prioritate unde directionezi banii din bugetul Romaniei, pentru ca eu fata de acest proiect al PSD as fi avut alta prioritate. Una din dorintele mele si ale familiilor care au copii este acel proiect de macar dublare a alocatiilor pentru copii de la 42 la 82 de lei, daca nu sa ajungem chiar la 200 de lei, ceea ce este un deziderat la care sa raspunda premierul. (…) Daca acest proiect va fi depus (pensiile speciale pentru parlamentari – n.r.) optiunea politica a PNL va fi aceea de a nu-l sustine”, a afirmat Gorghiu, citata de Agerpres.

Ea a sustinut ca initiativa cu privire la pensiile speciale pentru parlamentari este de condamnat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro