Parlamentul din Turcia a ratificat aderarea Suediei la NATO
- Redactia Hotnews
Parlamentul Turciei a aprobat marți seară, după mai bine de patru ore de dezbateri, cererea de aderare a Suediei la NATO, eliminând astfel un ultim obstacol major în calea extinderii alianței militare occidentale, după 20 de luni de întârzieri, informează Reuters.
Solicitarea Suediei de a intra în NATO a fost trimisă de președintele Recep Tayyip Erdogan legislativului turc în luna octombrie a anului trecut.
Adunarea generală a Turciei, unde alianța de guvernământ a președintelui Tayyip Erdogan deține majoritatea, s-a întrunit marți pentru a discuta cererea Suediei, la aproximativ 20 de luni după ce aceasta a cerut să adere la NATO în urma invaziei ruse în Ucraina.
Partidul de guvernământ AKP, aliații săi naționaliști MHP și principalul partid de opoziție CHP au votat în favoarea candidaturii în cadrul adunării generale, în timp ce partidele naționaliste, islamiste și de stânga din opoziție au votat împotrivă.
Erdogan va promulga probabil legea în zilele următoare, punând astfel capăt unui proces îndelungat care a frustrat unii dintre aliații occidentali ai Ankarei și i-a permis acesteia să obțină concesii, notează Reuters.
Acum, Suedia mai aşteaptă undă verde doar de la Ungaria ca să poată adera la Alianța Nord-Atlantică, ce are în prezent 31 de membri.
Ungaria, singura care mai ține în șah Suedia
Ungaria rămâne astfel singurul membru NATO care nu a aprobat încă cererea de aderare a Suediei. Budapesta promisese că nu va fi ultimul aliat care să ratifice aderarea Suediei, dar parlamentul ungar este în vacanță până la mijlocul lunii februarie.
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți că l-a invitat pe premierul suedez să vină la Budapesta ca să negocieze aderarea țării sale la alianța militară NATO. Suedia refuză însă presiunile lui Viktor Orban şi a transmis că nu are ce negocia cu Ungaria în privinţa NATO.
Turcia și Ungaria întrețin relații mai bune cu Rusia decât alți membri ai NATO. Deși a dezaprobat invazia rusă din Ucraina, Turcia a criticat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, care a amenințat că va răspunde dacă NATO va consolida infrastructura militară în cele două țări nordice.
Când Suedia și Finlanda au cerut să adere la NATO în 2022, Turcia i-a surprins pe unii membri ai alianței, ridicând obiecții pe motiv că cele două țări ar proteja grupuri pe care Ankara le consideră teroriste. Turcia a aprobat aderarea Finlandei în martie anul trecut, dar, împreună cu Ungaria, a lăsat Suedia să aștepte.
Ankara a cerut Stockholmului să își înăsprească poziția față de membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Uniunea Europeană și Statele Unite îl consideră, de asemenea, un grup terorist. Ca răspuns, Suedia a introdus un nou proiect de lege antiteroristă.