Sari direct la conținut

Partidul lui Recep Erdogan confirmă interesul său pentru un nou mandat de președinte, interzis de Constituție, dacă „poporul” își dorește asta

HotNews.ro
Recep Erdogan, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Recep Erdogan, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Deschiderea drumului pentru ca președintele turc Tayyip Erdogan să candideze pentru un al patrulea mandat este „pe agenda noastră”, a confirmat luni purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ al președintelui, adăugând că factorul important va fi dacă oamenii își doresc acest lucru, relatează Reuters.

După ce a fost reales în funcție în 2023, Erdogan servește acum ultimul său mandat de președinte al Turciei. El a condus Turcia timp de peste 21 de ani, întâi ca prim-ministru, apoi ca președinte.

Turcia și-a schimbat deja Constituția în 2017 în urma unui referendum controversat care a înlocuit sistemul parlamentar tradițional cu o republică prezidențială în care aproape toată puterea este exercitată de cabinetul președintelui. Funcția de prim-ministru a fost abolită la momentul respectiv.

Erdogan, în vârstă de 70 de ani, a indicat în weekend că și-ar dori încă un mandat prezidențial, într-o conversație cu cântărețul turc Ibrahim Tatlises, la un miting din provincia Sanliurfa. După ce a cântat o melodie alături de președinte, Tatlises l-a întrebat „dacă este pregătit să candideze din nou pentru funcția de președinte“. „Sunt pregătit cu tine“, a răspuns Erdogan.

Întrebat luni seara de jurnaliști despre acest schimb de replici, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării (AK) al lui Erdogan a spus că formațiunea politică este „mulțumită” că subiectul respectiv a fost adus pe agenda publică.

Partidul lui Erdogan amintește de experiența acestuia

„Este pe agenda noastră, a celor care mărșăluim alături de președintele nostru”, a spus purtătorul de cuvânt, Omer Celik, într-o conferință de presă organizată în capitala Ankara. „Vom vedea ce formulă va fi. În politică, un an este foarte puțin, o zi este foarte lungă. Ce este important este ca poporul nostru să își dorească acest lucru”, a adăugat el.

„Când privim evenimentele care se petrec în jurul nostru, se vede cu fiecare ocazie cât de importantă este cunoașterea și voința politică a președintelui nostru pentru țara noastră”, a mai spus acesta. De altfel, Erdogan a făcut la rândul său comentarii asemănătoare luna trecută.

După fuga lui Bashar al-Assad și căderea regimului acestuia în Siria, Erdogan a declarat că a rămas alături de președintele rus Vladimir Putin cel mai experimentat șef de stat din lume.

Ideea unei modificări constituționale care să îi permită lui Erdogan să candideze pentru un nou mandat la alegerile pe care Turcia le va organiza în 2028 a fost vehiculată pentru prima oară în noiembrie anul trecut de Devlet Bahceli, liderul Partidului Mișcarea Naționalistă (MHP), principalul aliat al Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) condus de Erdogan.

O propunere șocantă în Turcia

O modificare constituțională poate fi supusă unui referendum dacă 360 de deputați din cei 600 ai parlamentului Turciei o susțin.

AKP și aliații săi au 321 de locuri.

În octombrie, Bahceli, un naționalist de linie dură, a provocat valuri pe scena politică din Turcia luna trecută, când a sugerat ca liderului încarcerat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) să i se permită să vorbească în parlamentul de la Ankara, dacă promite că va pune capăt insurgenței militanților săi.

Unii analiști au declarat la momentul respectiv că această propunere șocantă a sa, având în vedere că regimul lui Erdogan consideră PKK o organizație teroristă, ar putea fi motivată de dorința de a obține sprijinul partidului de opoziție DEM, pro-kurd, pentru un referendum constituțional.

DEM este al treilea cel mai mare partid din parlamentul turc, după AKP și MHP.

INTERVIURILE HotNews.ro