Sari direct la conținut

Patriarhia Moscovei refuză să evacueze Lavra Pecerska din Kiev

HotNews.ro
Lavra Pecerska din Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Lavra Pecerska din Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Conducătorul mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, a declarat luni că el și alți călugări ai mănăstirii nu au intenția de a părăsi incinta mănăstirii, potrivit Kyiv Independent.

La 10 martie, Ministerul Culturii a publicat o declarație potrivit căreia călugării din ramura ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse trebuie să părăsească Lavra Pecerska („Pecerska” înseamnă „peșteră”) din Kiev, cea mai importantă mănăstire ortodoxă din Ucraina.

„Noi nu suntem colaboratori”, a declarat Mitropolitul Pavlo Lebid, șeful Lavrei.

„Suntem cetățeni ai statului nostru, oameni care au trăit (în mănăstire) din 1988. Mulți dintre noi nu au alt loc decât aici. Nimeni nu ne poate smulge din dragostea lui Dumnezeu”, a spus el.

Contractul de închiriere al bisericii controlate de ruși pe o parte din Lavra Pecerska din Kiev – numită Lavra Superioară – a expirat la 1 ianuarie, iar guvernul ucrainean a decis să nu prelungească contractul de închiriere.

Ulterior, autoritățile ucrainene au declarat că vor rezilia, de asemenea, contractul de închiriere pe termen nelimitat al bisericii afiliate la ruși pentru partea rămasă, Lavra inferioară, începând cu 29 martie, acuzând-o de încălcarea termenilor contractului de închiriere.

Biserica sprijinită de Rusia a susținut că rezilierea contractului de închiriere a fost ilegală.

Din ianuarie, guvernul ucrainean a permis Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care este independentă de Rusia, să țină mai multe slujbe religioase în Lavra Pecerska din Kiev. Există speculații potrivit cărora autoritățile ar putea transfera definitiv Lavra către Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

Lebid, mesaje pro-Rusia și negarea statalității Ucrainei

La 2 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva lui Lebid, starețul Lavrei Pecerska și fost deputat din partea Partidului Regiunilor pro-rus.

Lebid a avut opinii pro-ruse consistente și a făcut apel la „unitate” cu Rusia. De asemenea, el a declarat că „Crimeea nu a fost niciodată ucraineană”.

În noiembrie, utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit un videoclip în care un preot al Patriarhiei Moscovei și enoriașii de la una dintre bisericile Lavrei cântau o rugăciune pentru „Mama Rusia”. Preotul a fost ulterior suspendat de biserica afiliată Moscovei.

Lavra Pecerska din Kiev, fondată în 1051, este una dintre primele mănăstiri din Rusia kieveană. A aparținut ramurii ucrainene a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol până în 1688, când a fost anexată de Biserica Ortodoxă Rusă.

Patriarhul Rusiei a scris Papei Francisc și altor lideri religioși ai lumii

Patriarhul Kirill I al Moscovei, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, i-a cerut sâmbătă Papei Francisc şi altor lideri religioşi să convingă Ucraina să oprească represiunea împotriva unei aripi istorice a bisericii aliniate cu Rusia, informează Reuters.

Printre numeroşii lideri cărora le este adresat apelul se numără Papa Francisc, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, şeful Bisericii Copte din Egipt Papa Tawadros, precum şi secretarul general al ONU Antonio Guterres şi înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Volker Turk.

Patriarhul Kirill I a îndemnat liderii religioşi şi organizaţiile internaţionale să „depună toate eforturile pentru a preveni închiderea forţată a mănăstirii, care va conduce la încălcarea drepturilor a milioane de credincioşi ucraineni”, se arată într-un comunicat, citat de Agerpres.

Patriarhul Moscovei a susţinut ferm invadarea Ucrainei de către forţele ruse. BOU spune că a întrerupt legăturile cu Rusia şi Patriarhia Moscovei şi că este victima unei vânători politice de vrăjitoare.

Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziţii în bisericile BOU, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Majoritatea credincioşilor ortodocşi ucraineni aparţin Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro