Patriarhia Română acuză un spectacol de teatru despre lagărele de concentrare pentru homosexuali din Cecenia că încalcă Legea Cultelor: Ofensează public simbolurile religioase
- Redactia Hotnews
Patriarhia Română acuză că spectacolul de teatru ”Eu sunt. Și?”, care a fost prezentat în prima zi a Festivalului Cluj Pride 2019, încalcă Legea cultelor, întrucât ”conținutul indecent al acestei reprezentații include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator”. Asta, în contextul în care spectacolul ironizează tabăra creștină care s-a manifestat mereu contra relațiilor între persoane de același sex.
Patriarhia consideră că spectacolul este un ”act de propagandă ideologică anticreștină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări așa-zis artistice”.
”Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârșitoarei majorități a românilor, etichetarea negativă a credincioșilor creștini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranță tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranță. (…) Amintim că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase””, arată un comunicat al Patriarhiei Române.
De asemenea, BOR pledează, în finalul comunicatului, ”pentru respectarea legii în spiritul și litera ei. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenței în spațiul public, ca premisă pentru o reală toleranță”.
Reacția Patriarhiei vine cel mai probabil în contextul în care actorii apar pe scenă în chiloți și acoperiți cu obiecte vestimentare specific călugărești în timp ce mănâncă slănină cu ceapă pe o icoană.
Potrivit descrierii spectacolului, găzduit în 2018 de Asociația REACTOR de creație și experiment, acesta pornește de la situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia și expune perspectiva locală/națională asupra acestui subiect polemic.
”Spectacolul „Eu sunt! Și?” abordează problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică și aproape autoironică. Spectacolul este un colaj de idei, rezultatul unei introspecții individuale și colective.
Având ca punct de pornire situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală/națională asupra acestui subiect polemic. Conținând elemente de performance, tinde spre o exprimare exacerbată a ideilor noastre cu privire la condiția comunității LGBT. Spectacolul este un test de onestitate și curaj atât pentru echipă, cât și pentru public”, arată descrierea spectacolului.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor „Săptămânii Mândriei”, spectacolul de teatru „Eu sunt! Și?” a fost pus în scenă de o companie independentă, Teatrul Bagaj, iar reprezentarea a avut loc la Casa Tranzit.
Reactor subliniază într-un răspuns pentru HotNews că spectacolul nu este o producție proprie, acesta fiind doar găzduit la un moment dat. Pe de altă parte, deși ”înțeleg acuzațiile Patriarhiei, cu limitele ei”, reprezentanții Reactor consideră că ”un discurs despre toleranță ar trebui să includă drepturile omului, implicit drepturile comunitatii LGBT+, discurs care nu se regăsește în ceea ce promovează Institutia Bisericii din România”.
”În primul rând, acest spectacol este lucrarea de licență a unei studente de regie a Facultății de Teatru și Film din Cluj. Spațiul Reactor a găzduit acest spectacol pentru că își dorește să susțină tinerii artiști, dar nu este o producție Reactor. Spectacolul după ce a fost prezentat la reactor în timpul galei absolvenților a fost preluat de compania teatru Bagaj. Între timp a fost jucat în mai multe spații din cluj și din țară. Nu ne dezicem de el dar nu suntem responsabili pentru conținutul spectacolului”, arată răspunsul Asociației.