Statele Unite: Inflația este la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani
Prețurile de consum au crescut în 2021 în Statele Unite, unde inflația a fost la cel mai ridicat nivel de aproape 40 de ani, o preocupare majoră pentru Joe Biden, dar și pentru banca centrală, spre care se îndreaptă acum toate privirile, scrie AFP.
Inflația a atins 7% în 2021, un record pentru cele douăsprezece luni încheiate în iunie 1982, potrivit indicelui prețurilor de consum (IPC) publicat miercuri de Departamentul Muncii.
Joe Biden, pentru care această creștere a costului vieții reprezintă o problemă politică majoră, a evidențiat „progresul” făcut de administrația sa, dar a recunoscut că „mai este de lucru, cu prețuri încă prea mari, care stoarce bugetul gospodăriilor”.
În special, prețurile la benzină au crescut cu aproape 50% în 2021, iar cele ale mașinilor rulate cu peste o treime. Au crescut și prețurile la alimente, dar într-o măsură mai mică.
Numai în decembrie, însă, creșterea a fost mai mică decât în noiembrie (0,5% față de 0,8%), în special pentru că creșterea prețurilor la energie a încetinit pentru prima dată din aprilie.
Opoziția republicană, care îl acuză pe președintele democrat de o politică inflaționistă cu cheltuieli prea mari, a criticat ceea ce numește acum „Bidenflație”.
„Joe Biden nu pare să-i pese că americanii nu își pot permite nimic, de la benzină la alimente”, a scris Partidul Republican pe Twitter.
Cu toate acestea, cererea rămâne foarte puternică, deoarece conturile bancare ale unei mari părți a populației au fost salvate de ajutoare guvernamentale, în timp ce proprietarii de case și deținătorii de portofoliu de acțiuni au avut creșteri ale valorii proprietăților lor.
Fed- De la răbdare, la panică
Toți ochii sunt acum ațintiți asupra băncii centrale americane (Fed), care și-ar putea ridica ratele cheie mai devreme și mai sus decât se aștepta, în încercarea de a reduce această inflație, pe care a considerat-o până de curând doar temporară.
Obiectivul său pe termen lung este o inflație anuală de 2%, ceea ce îi permite să aibă o marjă de manevră asupra ratelor cheie în cazul unei dificultăți economice.
Fed „a trecut de la răbdare la panică în fața inflației într-un timp record”, notează Diane Swonk, economist la Grant Thornton.
Prin urmare, puternica Rezervă Federală se va angaja într-un act delicat de echilibrare. Creșterea ratelor are într-adevăr drept scop stoparea acestei supraîncălziri a economiei prin încetinirea consumului, dar aceasta ar putea încetini redresarea pieței muncii.
Dar în decembrie, dacă șomajul a scăzut la 3,9%, crearea de locuri de muncă a rămas în urmă.
Președintele Fed, Jerome Powell, care a fost audiat de senatori marți, a promis că va acționa „în consecință” dacă această inflație record persistă în a doua jumătate a acestui an.
14,8% inflație în 1980
„Inflația poate fi gestionată, iar băncile centrale știu cum să o facă”, a declarat miercuri dimineață directorul FMI Kristalina Georgieva.
Aceste cifre ar trebui să dea un impuls planului gigant de investiții sociale și de mediu al lui Joe Biden, „Build Back Better”, deja paralizat pentru că este acuzat că este inflaționist.
Aceste inflații de 7% sunt însă încă departe de cele 14,8% pe care le-a cunoscut țara în 1980.
Recent, o inflație destul de scăzută i-a îngrijorat pe economiști. 2020 a fost cel mai scăzut din ultimii cinci ani, cu o inflație 1,4%.
Dar 2021 a fost marcat de o presiune uriașă asupra lanțului global de aprovizionare, lipsa unor componente care a determinat creșterea prețurilor. Lipsa forței de muncă din Statele Unite a încetinit, de asemenea, producția și livrarea.
Pentru a atrage candidați, angajatorii au oferit mai mulți bani și condiții mai bune. În 2021, salariul mediu orar a crescut astfel cu 4,7%, compensând doar parțial această creștere a prețurilor, dar alimentând inflația deoarece aceste costuri au fost transferate asupra prețurilor.