Sari direct la conținut

Pauză în luptele Israel-Hamas, pentru a permite vaccinarea copiilor din Gaza

HotNews.ro
Copii palestinieni strămutați primesc alimente într-o tabără unde locuiesc din cauza bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza, în Deir el-Balah, pe 26 iunie 2024. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia
Copii palestinieni strămutați primesc alimente într-o tabără unde locuiesc din cauza bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza, în Deir el-Balah, pe 26 iunie 2024. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Israelul şi Hamas au fost de acord cu o serie de pauze în luptele din Gaza, în septembrie, pentru a permite copiilor mici din enclavă să fie vaccinaţi împotriva poliomielitei, relatează CNN şi Reuters.

Armata israeliană şi gruparea militantă palestiniană Hamas au convenit asupra a trei pauze separate în luptele din Gaza, pe zone, timp de trei zile, pentru a permite vaccinarea împotriva poliomielitei a 640.000 de copii cu vârsta sub 10 ani, a anunţat joi un oficial de rang înalt al OMS.

Campania de vaccinare urmează să înceapă duminică, 1 septembrie, iar pauzele sunt programate să aibă loc între orele locale 6.00 şi 15.00, a precizat Rik Peeperkorn, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Cisiordania şi Gaza.

Primul caz din ultimii 25 de ani în Gaza – bebeluș paralizat din cauza poliomielitei

Pauza va fi împărţită în trei faze de trei zile. „Avem un angajament preliminar pentru pauze umanitare specifice fiecărei zone în timpul campaniei de vaccinare”, a spus Peeperkorn, adăugând că încetarea ostilităţilor va avea loc mai întâi în Gaza centrală, timp de trei zile, urmată de Gaza de sud şi apoi de Gaza de nord. El a adăugat că va fi o campanie de vaccinare în două runde, cu un interval de patru săptămâni între prima şi a doua doză.

Potrivit lui Peeperkorn, 1,26 milioane de doze de vaccinuri şi 500 de suporturi de vaccin au fost deja livrate în Gaza.

Un oficial israelian a confirmat pentru CNN că vaccinările împotriva poliomielitei vor începe în Gaza la 1 septembrie, scrie News.ro. Se aşteaptă ca fiecare fază a campaniei de vaccinare să dureze aproximativ şapte ore, iar în timpul acestor ore vaccinurile vor putea intra în zonă în timpul „pauzei” şi vor putea fi distribuite.

Basem Naim, un membru al biroului politic al Hamas, a declarat că gruparea militantă salută presiunea pentru o pauză în Gaza pentru a pune în aplicare campania de vaccinare. „Suntem pregătiţi să cooperăm cu organizaţiile internaţionale pentru a asigura această campanie”, a adăugat el.

OMS a confirmat în 23 august că un bebeluş a fost paralizat de virusul poliomielitei de tip 2, acesta fiind primul caz de acest fel din Gaza în ultimii 25 de ani. Reapariţia virusului – eliminat în cea mai mare parte a lumii dezvoltate – evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă cele două milioane de locuitori din Gaza, care trăiesc sub bombardamente israeliene din octombrie anul trecut. Mulţi locuitori ai enclavei sunt privaţi de hrană, medicamente şi apă potabilă, până la 90% din populaţie fiind strămutată în interiorul ţării.

Poliomielita afectează mai ales copiii sub cinci ani şi poate provoca paralizii ireversibile şi chiar moartea. Poate fi prevenită doar prin imunizare, potrivit OMS.

Blinken a făcut presiuni asupra lui Netanyahu

Forumul Familiilor Ostaticilor, care militează pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, a cerut, de asemenea, OMS şi UNICEF, agenţia ONU pentru copii, să includă ostaticii în campania de vaccinare împotriva poliomielitei şi în toate celelalte intervenţii sanitare.

Un oficial al Statelor Unite a declarat pentru CNN că secretarul de stat Antony Blinken l-a presat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul întâlnirii lor de săptămâna trecută cu privire la vaccinarea împotriva poliomielitei, spunându-i lui Netanyahu că aceasta trebuie să fie o prioritate absolută. Netanyahu a fost de acord să colaboreze cu SUA cu privire la detalii, a declarat oficialul.

Trimisul special al SUA pentru problemele umanitare din Orientul Mijlociu, Lise Grande, a condus acest efort, lucrând la finalizarea detaliilor între guvernul israelian şi ONU, inclusiv ceea ce priveşte pauzele dorite şi modul în care vaccinurile vor fi livrate.

OMS este însoţită în efortul de vaccinare de Ministerul Sănătăţii din Palestina, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, Agenţia ONU de Ajutor şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni şi alţi parteneri. Fiecărei organizaţii i-a fost atribuit un rol în „microplanul” tehnic şi strategic pentru executarea campaniei de vaccinare.

Timp de câteva săptămâni, organizaţiile au subliniat faptul că un fel de încetare a focului – ceea ce ele numesc o „pauză de combatere a poliomielitei” – ar fi crucială pentru succesul efortului şi chiar pentru împiedicarea răspândirii bolii în întreaga regiune.

Palestinienii din Gaza aşteptau joi să vadă dacă această pauză în lupte chiar va fi pusă în practică, în timp ce conflictul a făcut ravagii în enclava asediată, numai joi fiind ucise cel puţin 34 de persoane.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro