Paxlovid, antiviralul de la Pfizer, devine prima pilulă anti-Covid autorizată în UE, dar nu va ajunge și în România
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat joi că a aprobat condiționat pilula Pfizer anti-Covid, Paxlovid, care devine primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europeană, relatează Reuters și AFP. Cu toate acestea, medicamentul nu va ajunge și în România, a anunțat ministrul Săntății, Alexandru Rafila, motivând condiţii comerciale care sunt foarte greu de adoptat în țara noastră.
EMA „a recomandat autorizarea Paxlovid pentru tratamentul Covid-19 la adulții care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut ca boala să devină gravă”, a transmis autoritatea europeană de reglementare într-un comunicat.
Aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) permite statelor membre ale UE să administreze medicamentul după ce autoritatea de reglementare a dat îndrumări pentru utilizarea lui de urgență la sfârșitul anului trecut.
Italia, Germania și Belgia se numără printre câteva țări din UE care au cumpărat medicamentele.
Statele Unite au autorizat în decembrie Paxlovid și tratamentul similar de la Merck, Molnupiravir.
Pilula Merck este, de asemenea, în curs de revizuire în UE, dar durează mai mult până la aprobare, deoarece compania și-a revizuit datele din studii în noiembrie, spunând că medicamentul a fost semnificativ mai puțin eficient decât se credea anterior.
Rafila a spus joi că ”din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reușit (n.r. – aducerea pastilei Paxlovid), ne-au pus niște condiţii comerciale și un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu de adoptat în România.
”De exemplu, ne cereau crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui medicament. (…)Nu aveam cum să facem și este foarte greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a spus ministrul Sănătății.