Pe aeroportul din San Francisco iti poti cumpara "amprenta de carbon". O calatorie dus-intors pana la Bucuresti "costa" 58 de dolari
Aeroportul international din San Francisco (SFO), considerat unul dintre cele mai „ecologice” din lume, a introdus recent un program prin care pasagerii pot sa-si calculeze si sa-si cumpere „amprenta de carbon” produsa in timpul zborului lor. Spre exemplu, o calatorie dus-intors intre metropola din California si Aeroportul Henri Coanda costa 58.33 de dolari. Banii sunt folositi de autoritati pentru a sprijini proiecte care vizeaza reducerea emisiilor de carbon in regiunea San Francisco.
Programul „Climate Passport” a fost introdus in urma cu doar trei saptamani, fiind primul de acest gen dezvoltat intr-un aeroport din Statele Unite.
Conducerea aeroportului californian a amplasat trei aparate unde pasagerii pot sa-si calculeze „amprenta de carbon” produsa in timpului zborului. Cei care doresc, pot ulterior „sa cumpere” cantitatea de gaze emisa, fondurile urmand sa ajunga proiecte locale care vizeaza reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
De exemplu, un calator care zboara dus-intors intre metropola din California si Aeroportul International „Henri Coanda” din Bucuresti produce in jur de 4,3 tone de carbon. Pretul achizitionarii amprentei de carbon este de 58,33 de dolari, pe care ii poti achita direct la aparat.
„Am creat un program care le permite calatorilor sa-si cumpere in mod voluntar emiisile produse in timpul zborului lor, sustinand proiecte locale care prevad reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera”, a declarat primarul din San Francisco, Gavin Newsom. „Acesta este unul dintre numeroasele proiecte dezvoltate la aeroport care vor avea un impact real, substantial in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera”, a spus si directorul SFO, John Martin. Initiativa este cu atat mai importanta cu cat SFO este al 10-lea aeroport din Statele Unite, fiind folosit anul trecut de aproape 38 de milioane de pasageri.
Un aeroport „verde”
Panouri solare la SFO Foto: HotNews.ro |
Aceasta nu este prima initiativa „ecologica” a aeroportului din San Francisco, care e decis sa-si „reduca contributia la incalzirea globala, sa imbunatateasca calitatea aerului si a apei, sa reduca efectele fonice si sa conserve resursele naturale”.
Printre altele, angajatii SFO sunt incurajati sa renunte la masina personala si sa foloseasca transportul public cand se deplaseaza spre si de la servici. In plus, angajatii ar putea primi bani ca sa renunte la naveta cu masini. Programul, care va duce la salvarea a 1251 de tone de gaze anual, va costa 5.251.000 de dolari, avand o durata de 10 ani.
In plus, la inceputul anului, SFO a lansat un program ecologic de inchiriere de masini, care ii recompenseaza pe clientii care inchiriaza vehicule ce folosesc energii alternative. Clientii care inchiriaza masini hibride (intre care Honda Civic Hybrid, Nissan Altima Hybrid si Toyota Prius) vor primi o reducere de 15 dolari.
De asemenea, aeroportul are o rata de reciclare a deseurilor de 90%, foloseste aproape
Directorul adjunct al SFO, Ivar Satero Foto: HotNews.ro |
in totalitate becuri ecologice, are instalate panouri solare pe o suprafata de 4.645 de metri patrati, construieste in prezent un terminal complet „verde”, iar companiile care functioneaza in interiorul SFO primesc lunar un bonus de 100 de dolari daca respecta normele ecologice.
Intrebat de ce oficialii au decis sa transforme aeroportul intr-unul „verde”, directorul adjunct al SFO, Ivar Satero, ne-a declarat ca „hotararea a fost, in primul rand, una etica. In plus, oamenii ne-au cerut acest lucru. Iar in cazul regiunii noastre, este vorba si de o anumita cultura ecologica pe care o au locuitorii din San Francisco”.