Pe fondul războiului din Ucraina, Rusia va cheltui peste jumătate de miliard de dolari pentru a-și întări controlul asupra a ceea ce citesc și văd rușii online
Ministerul rus al dezvoltării digitale intenționează să aloce aproape 60 de miliarde de ruble (660 de milioane de dolari) în următorii cinci ani pentru a îmbunătăți sistemul utilizat pentru a cenzura internetul, arată o propunere guvernamentală văzută de Reuters.
Sistemul, numit TSPU, constă în instrumente de management al traficului de origine, care sunt dezvoltate, distribuite și controlate de autoritatea de reglementare a comunicațiilor de stat Roskomnadzor, potrivit cercetătorilor de la Censored Planet, un proiect care urmărește cenzura online globală.
Documentul, intitulat „Infrastructura de securitate cibernetică”, a fost raportat pentru prima dată de Forbes Rusia.
Acesta alocă aproximativ 660 de milioane de dolari din bugetul federal al Rusiei între 2025 și 2030 pentru achiziționarea de noi echipamente și software pentru TSPU.
Propunerea de modernizare a TSPU, prescurtare pentru Măsuri tehnice pentru combaterea amenințărilor, face parte dintr-un efort de ani de zile al Roskomnadzor de a exercita controlul asupra a ceea ce citesc și văd rușii online.
Roskomnadzor nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.
Extinderea sistemului de cenzură a internetului arată că Moscova vrea un mai mare control asupra a ceea ce citesc rușii pe fondul represiunii împotriva liberei exprimări, stimulată de invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Ca parte a acestei represiuni, Moscova vizează VPN-urile, care sunt folosite de zeci de milioane de ruși pentru a ocoli blocajele guvernamentale.
Stanislav Shakirov de la grupul pentru drepturile digitale Roskomsvoboda a spus că eforturile existente de cenzură online sunt deja „destul de eficiente” în blocarea VPN-urilor, dar că finanțarea sporită ar spori probabil capacitățile TSPU de a face acest lucru.
„Acest lucru nu înseamnă că nu vor exista modalități de a ocoli aceste blocaje, dar, desigur, îngreunează totul”, a spus el pentru Reuters.