Sari direct la conținut

Pedro Sánchez, premierul Spaniei, vrea să oblige presa să-și dezvăluie proprietarii și sursele de finanțare publică

HotNews.ro
Premierul spaniol Pedro Sanchez, Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia
Premierul spaniol Pedro Sanchez, Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Pedro Sánchez a anunțat miercuri, că va implementa un pachet de sprijin în valoare de o sută de milioane de euro pentru digitalizarea mass-media, ca parte a unui plan de „regenerare democratică”, care va obliga presa să raporteze date despre proprietarii și despre finanțările publice pe care le primesc, scrie agenția de presă spaniolă, EFE

Sánchez a făcut acest anunț în fața plenului Congresului și a insistat că aceste măsuri au fost susținute în Parlamentul European. Scopul declarat al măsurilor este de a ajuta mass-media să își crească securitatea cibernetică și calitatea informațiilor, dar și să oprească știrile false.

Banii pentru pachetul de sprijin vor proveni din fonduri europene și vor fi dați tuturor mass-media care au nevoie, indiferent de linia editorială pe care o au, conform declarațiilor prim-ministrului.

Acuzat că încearcă să cenzureze presa

Alberto Núñez Feijóo, liderul Partidului Popular (PP), l-a acuzat pe Sanchez că ameninţă cu cenzurarea mass-media şi că încearcă să o controleze pe fondul investigaţiilor privind presupuse fapte de corupţie care îi vizează pe soţia premierului, Begona Gomez, și pe fratele său.

Un tribunal din Madrid o anchetează din aprilie pe Begona Gomez pentru presupusa săvârşire de infracţiuni de trafic de influenţă şi corupţie în afaceri, în urma unei plângeri private făcută de activiștii anticorupție, Manos Limpias (Mâini curate). 

Uniunea Europeană are în aplicare Planul de acțiune pentru democrația europeană din 2020, potrivit Comisiei Europene. Scopul acestuia este, printre altele, consolidarea libertății mass-mediei și combaterea dezinformării.

INTERVIURILE HotNews.ro