Sari direct la conținut

Israel și Hezbollah, pe muchia războiului

HotNews.ro
Israel și Hezbollah, pe muchia războiului
Israel și Hezbollah au avut duminică cel mai intens schimb de focuri de la începutul războiului din Gaza Foto: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia

Raidurile aeriene israeliene asupra zonelor de unde grupare libaneză Hezbollah lansează rachete fac parte dintr-o creștere periculoasă a ostilităților care sporește temerile că războiul din Gaza se va extinde într-un conflict major în regiune, relatază The Guardian.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că raidurile aeriene israeliene care au vizat Hezbollah în sudul Libanului la primele ore ale dimineții de duminică „nu reprezintă sfârșitul poveștii”, după ce cele două părți au avut cel mai intens schimb de focuri de la începutul războiului din Gaza, sporind temerile privind un conflict regional total.

Premierul israelian nu a precizat ce acțiuni suplimentare, dacă este cazul, au fost planificate după schimburile intense de focuri, dar a sugerat că mișcările Israelului vor avea ca scop „schimbarea situației în nord”.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au folosit 100 de avioane de luptă care au lovit peste 40 de ținte din interiorul Libanului în ieșiri desfășurate pe o perioadă de șapte ore. Hezbollah a lansat sute de rachete și drone către Israel.

Potrivit lui Netanyahu, raidurile „au distrus mii de rachete cu rază scurtă de acțiune, toate acestea fiind concepute pentru a ataca cetățenii și forțele noastre din Galileea”, în nordul Israelului.

De asemenea, el a declarat că IDF a „interceptat toate dronele lansate de Hezbollah către o țintă strategică din centrul țării”.

Netanyahu nu a numit ținta, dar liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a descris-o ca fiind „o bază militară de informații la 110 km în interiorul teritoriului israelian”, chiar lângă Tel Aviv, o referire aparentă la baza militară Glilot, care găzduiește agenția de spionaj Mossad și agenții militare de informații, cum ar fi secțiunea de supraveghere electronică Unit 8200.

Doi luptători Hezbollah și un militant al unui grup aliat au fost uciși în loviturile asupra Libanului. Un ofițer de marină israelian a fost ucis și alți doi membri ai serviciului au fost răniți pe o navă de patrulare din largul coastelor din nordul Israelului, care a fost lovită de șrapnelul unei rachete interceptoare Iron Dome.

Duminică seara, aripa armată a Hamas a declarat că a lansat o rachetă „M90” asupra Tel Avivului, ca răspuns la ceea ce a numit „masacrele israeliene împotriva civililor”.

IDF a declarat că sirenele au sunat în Rishon LeTsiyon, la aproximativ 15 mile sud de Tel Aviv, dar racheta a aterizat „într-o zonă deschisă”.

Hamas respinge noile condiții impuse de Israel

Hamas a declarat duminică că respinge noile condiții impuse de Israel în cadrul discuțiilor privind încetarea focului în Gaza, punând și mai mult sub semnul întrebării șansele unui progres în cele mai recente eforturi susținute de SUA pentru a pune capăt războiului care durează de 10 luni, potrivit AFP.

Punctele cheie în discuțiile în curs, mediate de Statele Unite, Egipt și Qatar, includ prezența israeliană în așa-numitul coridor Philadelphi, o porțiune îngustă de teren de 14,5 km de-a lungul graniței de sud a Gaza cu Egiptul.

Hamas a declarat că Israelul a revenit asupra angajamentului de a retrage trupele din Coridor și a prezentat alte condiții noi, inclusiv examinarea palestinienilor strămutați care se întorc în nordul enclavei, mai dens populat, atunci când are loc încetarea focului.

„Nu vom accepta discuții despre retrageri de la ceea ce am convenit la 2 iulie sau noi condiții”, a declarat duminică Osama Hamdan, oficial Hamas, pentru postul de televiziune Al-Aqsa al grupului.

În iulie, Hamas a acceptat propunerea SUA de a începe discuțiile privind eliberarea ostaticilor israelieni, inclusiv soldați și bărbați, la 16 zile după prima fază a unui acord menit să pună capăt războiului din Gaza, a declarat pentru Reuters o sursă de rang înalt a Hamas.

INTERVIURILE HotNews.ro