Sari direct la conținut

Perspectiva unui analist economic de la Moscova asupra sancțiunilor impuse Rusiei: „De ce Occidentul pierde lupta cu acest regim? Pentru că noi trăim într-un sistem feudal”

HotNews.ro
Moscova, Foto: Vlad Karkov/SOPA Images/ Profimedia
Moscova, Foto: Vlad Karkov/SOPA Images/ Profimedia

​Într-un interviu pentru HotNews.ro, Dmitri Potapenco, analist și autor al mai multor cărți despre economia Rusiei, vorbește pe șleau despre impactul sancțiunilor economice impuse de Occident asupra Rusiei.

Sancţiunile Occidentului, anunţate după 24 februarie, vor afecta inevitabil economia Federaţiei Ruse, însă lucrurile trebuie privite din perspectiva realităţii specifice din această ţară. Astfel, Rusia riscă să fie transformată în Coreea de Nord, după modelul de economie închisă, iar efectele unei inflații de 60% sau a închiderii Bursei de Valori, soldate cu pierderi de zeci de trilioane de dolari, vor fi resimţite abia spre mijlocul lunii aprilie.

Acestea sunt doar câteva dintre afirmațiile analistului economic rus Dmitri Potapenco, autor al mai multor cărți despre economia Rusiei. Potapenco vine din domeniul afacerilor și este și manager al Fondului de Management Strategic Development Group. Expertul ne-a făcut o radiografie a economiei Rusiei, atât cea dinainte de război, dar și cea de acum, după sancțiunile impuse de Occident.

Ne propunem în acest interviu să înțelegem situația reală în care a ajuns economia Federației Ruse ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident. Informațiile care ajung la noi sunt foarte diferite și nu există nicio certitudine că acestea sunt veridice. Am văzut însă pe rețelele sociale, când acest lucru mai era încă posibil, că oamenii sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor. Cât sunt, în medie, aceste majorări?

Dmitri Potapenco: Există opt etape prin care o marfă ajunge la client: producție, prelucrare, ambalare, transportare, logistică, depozitare, completarea loturilor, retail și utilizare. Este un lanț lung. Da, se observă creșterea prețurilor la zahăr de aproape două ori, anumite produse au dispărut de la vânzare (în special în cazul dispozitivelor electronice, îmbrăcăminte și altele).

De asemenea, dacă până acum pe un raft au fost zece mărci ale unui produs, acum a rămas doar una, dar în cantități mai mari. Sunt majorări la unele produse cu 20-30%. După prognozele mele, schimbările majore vor avea loc însă în perioada 10-20 aprilie.

Despre lipsa unor produse – am văzut pe rețele de socializare mai multe înregistrări de pe camerele de luat de vederi din magazine din Rusia cu oameni care cumpără masiv anumite produse sau stau la rând la rafturi. În ce măsură corespund realității? Sau sunt doar cazuri particulare?

Asemenea cazuri există, dar panica este un lucru firesc în orice situație de criză. Totuşi a trecut prea puțin timp ca să spunem că e ceva permanent. Este vorba despre un anumit lanț comercial. Chiar dacă toate livrările vor fi sistate, încă aproximativ o lună și jumătate-două, cel puțin, vor fi suficiente mărfuri pe rafturile magazinelor din țară.

„Noi suntem abia la vârful unui „rollercoaster”, deja am văzut cam pe unde ne vom prăbuși”

Referitor la consecințele sancțiunilor Occidentului, din câte vedem, a fost aprobat al patrulea pachet. Care sunt cele mai importante schimbări în economia Rusiei care deja s-au produs sau urmează să aibă loc?

Aceste schimbări abia încep. Dacă e să facem o paralelă, atunci acum noi suntem abia la vârful unui „rollercoaster”, deja am văzut cam pe unde ne vom prăbuși, cel puțin eu, fiind economist și analist, avem centuri care ne țin, dar în curând ne vom prăbuși astfel încât să ne taie respirația.

Acest lucru se va întâmpla în perioada 10-20 aprilie. Până atunci, miercuri, de exemplu (n.r- azi), va avea loc un default tehnic. Rusia va încerca să se achite în ruble, dar cel mai probabil acestea nu vor fi acceptate. Eu sunt cam rece față de deciziile politicienilor europeni, pentru că din cauza deciziilor lor neinspirate în 2008 (n.r.- războiul din Georgia), a venit anume acest an 2022, așa cum îl vedem acum.

Sancțiunile nu au încă un efect, deoarece există proceduri tehnice firești sau politicienii europeni se gândesc la faptul că aceste sancțiuni ar putea avea consecințe nefaste și pentru țările sale?

Sunt ferm convins de existenţa birocrației în Bruxelles care nu servește poporul și are drept scop doar păstrarea locurilor politicienilor de acolo. Ei toți au grijă de contextele lor preelectorale. Acum au de suferit exclusiv companiile private, care pleacă din Federația Rusă, investitori privați, acolo nu este nimic de la stat.

În acest context, ce părere aveți despre opinia unor experți, dar și a cetățenilor de rând din Federația Rusă, cum că din cauza sancțiunilor Occidentului vor avea de suferit mai mult cei care le impun, având în vedere că Rusia reprezintă o piață mare?

În primul rând, Rusia nu reprezintă o piață mare, Rusia este o piață mică, ca să fim obiectivi. Sunt companii care și-au construit greșit strategiile și pentru ei Rusia a devenit o piață mare. Asta nu este problema Rusiei, este problema acestor companii.

Dar referitor la întrebarea dacă Europa va avea de suferit în acest caz – da, desigur, va avea de suferit. Asta pentru că sunt cel puțin cinci țări care sunt dependente în proporție de peste 40% de gazul rusesc.

Aceste state vor putea să scape de această dependență, chiar și după cel mai optimist scenariu, în cel puțin trei ani. Asta în condițiile în care vor începe de acum masiv să-și construiască alternative. Subiectul gazului rusesc este un eșec al politicienilor europeni, care de mult timp vorbesc despre energia verde, dar fără rezultate. Europa trebuie să fie gata să plătească pentru asta. Și SUA vor avea (n.r.- de plătit).

„(Politicienii europeni) trebuie să aibă talent să-și convingă cetățenii să plătească mai mult pe facturi”

Dmitri Potapenco. FOTO: Arhiva personală

Cât de real este acest scenariu, potrivit căruia lumea, mai exact Europa, va renunța la gazul rusesc?

Este real, dar vor trebui să plătească. Erau două posibilități: să plătească începând din 2008 sau acum, în mod urgent. Dar aici este important să poată să lucreze și cu alegătorii lor, ei tot au grijă de procesele lor electorale interne. Trebuie să aibă un talent ca să-și convingă cetățenii să plătească mai mult pentru facturi.

Cum îi afectează în mod real sancțiunile pe oligarhii ruși și cât de eficiente sunt aceste metode pentru a atinge scopul declarat?

Din păcate, asta și este problema așa-numitei clase politice europene: ei nu înțeleg nimic din politica din Rusia. Acești oameni (oligarhii – n.r.) nu conduc Rusia. Da, ei se află într-un cerc apropiat conducerii. Da, ei sunt „portofele”, dar mâine în locul lor pot fi puși alți oameni.

Și ce dacă a fost sechestrarea proprietăților? Cum îi pot influența aceste decizii pe cei care conduc în realitate Rusia, adică generali și locotenenți, şi ce treabă au acești oligarhi cum îi numiți dumneavoastră, cu deciziile Kremlinului? Ei doar sunt temporar admiși să aibă acești bani.

Ce va fi cu domeniul auto? Deja apar informații despre posibile probleme cu reparația automobilelor în condițiile restricțiilor de import a pieselor auto. Există soluții ca această industrie să se dezvolte în Rusia în așa fel încât să fie găsite alternative?

Sigur vor apărea probleme. Se va încerca să fie găsite soluții din China. Același lucru se va întâmpla în cazul avioanelor. Acest proces va fi însă de lungă durată. Domeniul auto va resimți o lovitură abia la toamnă sau la începutul iernii.

Mulți dintre cei care promovează politica Kremlinului au un argument și anume acela că Rusia poate să producă totul singură, inclusiv echipamente medicale. În ce măsură au dreptate aceste persoane?

Nicio țară, niciuna, nu poate să se laude cu un ciclu închis de producție, unul complet. Lumea este globalizată. În ziua de astăzi să spui că oricare țară poate să-și creeze un ciclu complet de producție este o prostie și o lipsă de profesionalism.

Va urma un astfel de scenariu: se vor găsi portițe, în primul rând, prin China, India și Iran. Ulterior, Statele Unite ale Americii, care sunt departe de acțiunile militare, vor lua alte decizii decât cele aprobate acum (privind introducerea sancţiunilor – n.r.). Iar mai târziu sancțiunile introduse pur și simplu nu vor fi respectate.

Despre sectorul bancar: în prezent sistemul bancar din Rusia rămâne practic izolat. Ce se va întâmpla cu rubla rusească mai departe?

Acest lucru vizează un număr de persoane foarte mic. Cea mai revoltată categorie o reprezintă clasa de mijloc. Ei sunt nemulțumiți de limitări la scoaterea valutei, interdicția de a obţine vize etc. Aceste măsuri, în primul rând, lovesc în clasa de mijloc.

Ca să fie mai clar, ne spuneți, vă rog, cam ce proporţie constituie clasa de mijloc din numărul total al populaţiei din Federația Rusă (145 de milioane, datele statisticii oficiale pentru 1 ianuarie 2022) și aproximativ câți oameni trăiesc la limita sărăciei?

Dacă e să vorbim despre clasa de mijloc, am putea spune că este categoria acelor persoane care au pașaport pentru a călători peste hotare – sunt doar șase milioane de persoane. Din acest număr, au călătorit regulat doar trei milioane. Până la această „operațiune”, statistica oficială arăta că la limita sărăciei trăiesc circa 20 de milioane de oameni, dar, după calculele noastre, în realitate ar fi vorba despre aproape 42 de milioane de persoane.

La noi se spune „nu am trăit ca bogații, nici nu trebuie să începem s-o facem”. Cei mai săraci nu prea vor fi afectați acum, pentru că ei nici nu au visat la anumite libertăți sau condiții mai bune. Iar clasa de mijloc trăiește ca într-o cușcă închisă cu un tigru, veți putea urmări cum sunt „distruși”.

Referitor la cursul valutar, acesta va fi stabilit exclusiv în mod artificial. După cum reiese din retorica actuală, nu exclud că deja în foarte scurt timp se va întoarce articolul 88 din Codul Penal al Rusiei Sovietice, care prevedea pedepse pentru operațiuni valutare. Acum ne aflăm abia la început.

Rusia a fost o țară foarte segregată. Aici permanent au fost oameni foarte bogați, pe care îi numiți „oligarhi”, apoi a fost un grup la care Europa preferă să nu se gândească: este vorba despre generali, cei care în realitate conduc Rusia. Și apoi mai este un număr foarte mare de oameni care muncesc în domeniul bugetar, adică cei care pur și simplu execută funcții bugetare, gen „să vii”, „să aduci” etc.

„În mediul rural salariul mediu este între 40 și 67 euro, la Moscova o mie de euro este un salariu de început”

Care sunt salariile în Rusia? Ne interesează nu statistica oficială care și ea este greu de accesat și de verificat. Dar care este situația reală – cât primesc, în medie, lunar locuitori ai Federației Ruse?

Nu are sens să calculăm aceste salarii în euro, pentru că oamenii aici nu trăiesc plătind în euro. Cei care trăiesc în mediu rural nu trăiesc doar din salariu. În mediul rural, salariul mediu este de la 15 până la 25 de mii de ruble (40-67 euro, potrivit cursului valutar actual – n.r.).

Despre salariile în orașele Rusiei – nu este corectă o astfel de abordare. Cei care gândesc așa, nu înțeleg realitățile acestei țări. Rusia nu înseamnă orașele ei. Rusia înseamnă mai multe „state” într-un stat. Există statul „Moscova”, „statul” Sankt Petersburg și sunt regiuni până la Ural și după. Noi nu avem „mono-structure”.

Doar la Moscova și în regiunile din preajmă, locuiesc în total aproximativ 22 de milioane de oameni. De exemplu, în raionul în care trăiesc eu sunt 2,5 de milioane de locuitori. Unele state în Europa au mai puțin locuitori.

Cu totul alta este situația, de exemplu, în orașul Penza, cu mai puțin de un milion de locuitori, mai exact, în jur de 600 de mii. Acolo un salariu de 25 de mii de ruble se consideră o fericire, iar la Moscova un salariu de o mie de dolari este un salariu de început.

Este foarte diferit. De exemplu, putem să analizăm aspectul salarial în Germania, pentru că acolo orașele sunt aproximativ egale, dar oricum și acolo este diferență dintre Bavaria și partea de est a Germaniei. La noi aceasta diferență este înmulțită de zece ori.

Care este statistica șomajului în Rusia?

Noi nu avem practic șomeri, după datele oficiale. Este o cifră practic nesemnificativă (4,3% în septembrie 2021, datele oficiale – n.r.). Doar că nu avem o economie de piață liberă. De fiecare dată cum se întâmplă la noi, sunt chemați directorii companiilor mari și obligați să angajeze oficial oameni, cu o plată lunară practic simbolică, dar pentru a asigura statistica.

Nu se poate din Europa analiza o țară care se constituie practic din câteva alte state și mai multe părți. Este o țară imensă. Trebuie să o analizați foarte- foarte atent. Moscova este cu totul altceva decât Sankt Petersburg, iar Sankt Petersburg nu este Novosibirsk. Asta ca și cum să facem o statistica medie pentru Barcelona, Praga și Paris. Fără a înțelege aceasta divizare, nu va fi posibil să înțelegeți ce se întâmplă aici.

Ce soluții a propus sau este gata să propună Guvernul Rusiei pentru a minimiza șocurile de la sancțiunile Occidentului?

Ele nu sunt și nu pot să fie la ziua de astăzi, pentru că oficial a fost alocat un trilion de ruble pentru susținerea economiei. Despre asta a anunțat premierul Mishustin (nr.- Mihail Mișustin, premierul Rusiei). Dar un trilion în condițiile actuale nu înseamnă nimic. Asta pentru că în prezent, de exemplu, Bursa de Valori a Federației Ruse nu mai există, iar asta înseamnă pierderi de câteva zeci de trilioane de dolari.

Autoritățile nu au bani, fizic, de aceea „au preluat” depozitele cetățenilor, adică acestea au fost înghețate deocamdată. În mod real, asta se numește expropriere. Acum se discută despre naționalizarea proprietăților companiilor occidentale care și-au sistat activitatea în Rusia. Acest proces va continua.

Din punct de vedere legal, cum este posibilă aceasta naționalizare?

Adică dacă legislația permite? Dar cine pe cine va întreba în acest caz? Asta este foarte important să înțelegem. Este o întrebare de la o persoană care trăiește într-o societate, condiționat, capitalistă. Noi trăim într-un sistem feudal. Feudalii vreodată au întrebat țăranii despre proprietățile lor?

Trebuie măcar puțin să înțelegeți realitatea. Iată de ce Occidentul pierde lupta cu acest regim condiționat numit „sângeros”, pentru că prin metodele unui intelectual nu veți putea lupta cu un „gopnik” (reprezentantul unei subculturi prezente în Rusia și în alte foste republici sovietice, care în mod tipic este caracterizat prin comportamentul său agresiv – n.r.).

Ce va urma și care sunt prognozele, în cifre concrete, despre ceea ce va fi cu economia Rusiei în timpul apropiat ca urmare a sancțiunilor Occidentului?

Va fi o scădere bruscă a gamei de produse. Asta nu înseamnă ca aici va fi foamete. Acest lucru nu se va întâmpla. Dacă cineva crede că aici vor începe revolte din cauza foametei și oamenii vor da jos actualul regim, greșesc. Sunt prostiile celor care nu înțeleg absolut nimic, nici despre economie, politică și construcția socială a Federației Ruse.

Repet, noi trăim într-o cușcă cu un tigru. Rubla nu se va prăbuși mai departe față de dolar, deoarece cursul valutar va fi stabilit artificial. Cine a spus că acest curs va fi flotant? Cursul va fi fixat, cât se va spune, atât o să fie. Cursul valutar practic va fi nimicit, nu va fi stabilit deloc.

Nivelul inflației poate fi oricare. Da, de exemplu, o sticlă de Coca-Cola va putea să coste un salariu, dar, cel mai probabil, nu va mai fi nicio Coca-Cola. După logică, inflația poate ajunge la 60%, dar asta nu va schimba nimic.

Noi ne aflăm într-o versiune aflată undeva între Venezuela și Coreea de Nord. Cum putem să discutăm despre economia Coreei de Nord, din punct de vedere al unei țări civilizate? Cine v-a spus că economia va fi deschisă în Rusia? Inflația poate fi enormă, dar asta nicidecum nu va influența „regimul sângeros”.

Nu putem analiza aceasta situație, din punct de vedere a unui stat european. Trebuie să înțelegem, nu anumite cifre, ci mai degrabă circumstanțele sociale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro