Pestii din apele europene sunt cu 50% mai mici decat in urma cu 30 de ani, din cauza incalzirii globale – studiu
Pestii din apele europene si-au pierdut jumatate din masa corporala in doar cateva decenii, din cauza incalzirii globale, potrivit unui studiu al institutului francez Cemagref, citat de AFP.
Cercetatorii acestui institut public, specializat in gestiunea durabila a apelor, au studiat populatiile de pesti din raurile europene, din Marea Nordului si din Marea Baltica.
Concluzia, publicata in revista „Proceedings of the National Academy of Sciences„, este ca diferitele specii de pesti au pierdut in medie 50% din masa corporala in cursul ultimilor 20-30 de ani. Masa totala de pesti din apele europene a scazut, in acelasi interval, cu 60%.
Speciile cele mai mici incep sa fie din ce in ce mai prezente in apele si marile europene, a explicat principalul autor al studiului, Martin Daufresne.
Cercetatorii stiau deja ca apele mai calde sunt locuite de specii mai mici. In plus, incalzirea apelor afecteaza fluxurile migratorii si reproducerea la pesti.
Dar impactul relevat de studiu este „enorm”, apreciaza Daufresne. Ca urmare a acestei evolutii, pradatorii, inclusiv omul, au la dispozitie prazi din ce in ce mai mici, generand consecinte grave pentru lantul trofic si pentru ecosistem.
Chiar daca pescuitul excesiv a avut un impact asupra diminuarii numarului de pesti de talie mare, „acesta nu este singurul motiv”, afirma cercetatorul: „Am dovedit ca temperatura joaca un rol major aici”.