Sari direct la conținut

Petrecere intre locatari

Monitorul de Sibiu

Intr-un decor de toamna cu frunze aramii si struguri, locuitorii din Piata Mica, Piata Mare si Piata Huet au depanat amintiri, au baut un pahar de vin si au gustat bucate preparate de unele restaurante din zona.

Petrecerea de cartier organizata vineri de Observatorul Urban din Sibiu s-a dovedit o reusita, deoarece oamenii s-au simtit bine si in acelasi timp au discutat cu reprezentantii organizatiei civice aspectele pe care le-ar vrea imbunatatite.

Printre nemultumiri a fost amintit zgomotul prea puternic atunci cind sint organizate spectacole sau faptul ca s-au amenajat locuri de parcare pe strazile pavate cu piatra cubica, care erau deja prea inguste.

Primii in tara

Potrivit coordonatorului proiectului ATU in Sibiu, Calin Blaga, petrecerea organizata vineri la Observatorul Urban este unica in tara. La fel si propunerea infiintarii unei asociatii de cartier. „Ma bucur ca propunerea infiintarii unei astfel de asociatii a venit chiar din rindul locuitorilor.

Aceasta asociatie va fi o organizatie voluntara alcatuita din rezidenti ce locuiesc in aceeasi zona, cartier, avind drept scop principal imbunatatirea si mentinerea unui nivel de trai ridicat in comunitatea pe care o reprezinta”, a precizat Calin Blaga, coordonatorul Observatorului Urban din Sibiu, un proiect al Asociatiei pentru Tranzitie Urbana (ATU).

Isi cer drepturile

In primavara, Observatorul Urban a mai lansat o provocare locuitorilor din pietele istorice din Sibiu. La vremea respectiva, s-au organizat alegeri locale pentru ca locuitorii din centrul istoric sa-si desemneze reprezentantii intr-un comitet de actiune comunitara. Acum insa, oamenii vor sa-si faca o asociatie ca sa se poata impune atunci cind merg intr-o institutie sa-si ceara drepturile.

„Este altceva cind mergi intr-o institutie, la tribunal sau la politie si spui ca esti reprezentantul unei asociatii, decit sa mergi ca simplu locuitor din centrul istoric. Nu te baga nimeni in seama. Ma bucur ca exista cei de la Observatorul Urban si ne ajuta sa luam legatura cu institutiile. Au fost rezolvate multe probleme prin intermediul lor.

Vom discuta cu oamenii referitor la aceasta asociatie de cartier, iar cheia succesului sint intilnirile repetate. Avem promisiunea ca cei de la Observatorul Urban ne vor gazdui si sprijini in organizarea acestor intilniri”, a spus Mircea Oancea, vicepresedintele comitetului de actiune comunitara din cele trei piete istorice.

Lansare de carte

Tot in cadrul petrecerii de cartier, Mira Preda, o scriitoare care locuieste in Piata Mica, si-a lansat noua sa carte. La doar citeva saptamini dupa aparitia ultimului sau roman, „Deznodamint incifrat”, scriitoarea propune o incursiune lirica in „Arhipelaguri de dor”. Antologia trece in revista intreaga creatie a Mirei Preda.

Din cauza costurilor ridicate, scriitoarea a tiparit doar 50 de exemplare din ultima sa carte. „Este foarte greu cu banii, deoarece statul nu mai ajuta scriitorii cu nimic. Daca inainte de ’89 aveam tiraj chiar si 100.000 de exemplare si eu aveam profit de 100.000 de lei, acum nu mai reusesc sa scot nici macar 100 de exemplare.

Totul este foarte scump, iar editurile nu mai sponsorizeaza”, se plinge Mira Preda. Ultimul sau volum poate fi gasit la sediul Observatorului Urban din Piata Mica nr. 22.

Calin Blaga l coordonator ATU Sibiu

„In tara, noi sintem singurii care organizam petreceri de cartier. Si in ceea ce priveste infiintarea unei asociatii de cartier sintem iarasi unici. In cadrul petrecerii, locuitorii au primit un material in care le este explicat ce este o asociatie de cartier”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro