Sari direct la conținut

Petrica si Nastase

Dilema Veche

Campania de comunicare a guvernului balteste intr-un paradox: Adrian Nastase este atit de masiv prezent in presa cu tot felul de nimicuri incit atunci cind ar avea ceva de raportat, serios si pozitiv, nu este ascultat. Este un fel de varianta inversata a povestii cu Petrica si lupul.

Petrica tipa ca vine lupul si se amuza ca oamenii sareau sa-l ajute. Cind chiar a venit lupul, nu l-a mai crezut nimeni.

Cam in aceasta situatie este Adrian Nastase: are toata ziua pareri despre orice pe toate posturile de televiziune, zilnic inaugureaza cite o piata sau o sala de sport la Cucuieti, toate devenind evenimente la scara nationala, iar cind ar trebui sa raporteze o scadere de impozite sau un succes diplomatic la Consiliul European, nimeni nu-i da atentie.

Si adversarii si oponentii au aceeasi reactie: iar se lauda Nastase cu ceva…

Consiliul European care a dat Uniunii o Constitutie a dat si Romaniei garantii mai multe decit spera. Uniunea isi asuma deschis obiectivul integrarii celor doua tari in 2007 si al incheierii negocierilor in 2004. Cum Bulgaria le-a incheiat deja, se poate spune ca UE si-a asumat ca obiectiv incheierea negocierilor cu Romania in acest an. A doua veste buna este scaderea impozitelor.

Ministerul de Finante a ajuns la concluzia ca Romania a ajuns sa aiba mai multi bani decit poate cheltui. Se mai intimpla. Dar de obicei in asemenea situatii, stinga mareste avantajele sociale sau investeste mai mult intr-o infrastructura neprioritara si, in general, gaseste in mod sigur metode de a risipi surplusul.

Iata ca guvernul de stinga Nastase a redus impozitul pe profit de la 25% la 19%, a simplificat grila de impozitare a veniturilor si a scazut punctele procentuale pentru anumite cote de impunere. Ca e mult sau putin, ca ar fi fost mai oportuna o cota unica, una peste alta statul ia mai putini bani iar oamenii ramin cu mai multi.

Si nici nu ar fi de banuit un interes electoral: cei mai cistigati sint patronii care chiar isi platesc taxele si salariatii cu venituri mari care chiar au carti de munca.

Iata ca in ciuda a ceea ce imi reprosa de curind un membru PSD, am scris de bine despre guvern. Revenind la normalitate, aceste doua evenimente cu adevarat importante au fost inecate in valuri de comunicate ale PSD si ale guvernului, in aparitii peste aparitii ale premierului si ale ministrilor pentru tot felul de fleacuri.

Practic, publicul nu are de unde sa stie care eveniment este important si de ce ar trebui retinut. Se cere un efort colosal pentru a urmari aluviunile comunicationale venind dinspre guvern si partid. PSD iubeste cantitatea.

In opinia lui Adrian Nastase, Dorina Mihailescu (consiliera cea mai apropiata, un personaj retras dar cu imensa putere) este un comunicator bun pentru ca inunda mailurile ziaristilor cu comunicate, in fiecare zi, zeci de comunicate. Nu ma refer aici la campanie si la turul doi al localelor, asa se intimpla si in zilele obisnuite de lucru.

Iar dupa esecul din primul tur, Adrian Nastase avea nevoie sa se faca ascultat, avea nevoie de atentia oamenilor. A umblat pe la mai multe televiziuni dar a inregistrat audiente minuscule. Iar este Nastase la televizor, sa cautam ceva mai interesant…

Premierul nu mai poate comunica eficient tocmai pentru ca apare in exces. Se straduie sa fie mereu pe faza, sa nu lase nimic fara replica, dar necesitatile discursului oficial, dorinta de a avea dreptate in pofida evidentei nu il ajuta in structurarea unui discurs coerent.

Astfel incit in loc sa avem un Adrian Nastase impresionant sef al guvernului care spune ceva, defineste epoci si tendinte, avem un Adrian Nastase care vorbeste neinteresant despre toate. Despre coruptie: avem o problema dar lucram sa o rezolvam, sigur ca trebuie sa consideram care anume mecanime pot fi pastrate si unde anume sa ne concentram.

Despre integrare: am facut progrese si trebuie sa analizam cu calm ce avem de facut. Despre economie: ea duduie, sigur ca trebuie sa analizam, sa vedem ce mai avem de facut. Despre justitie: trebuie sa analizam ce anume merge, unde am gresit si ce mai avem de facut. Despre oriceoriundeoricind asa mai departe.

Este uimitor ca desi face eforturi sa nu spuna nimic dar sa vorbeasca mult, Adrian Nastase tine sa o faca cit mai des si cit mai vizibil.

Iar dupa patru ani de asalt mediatic, a-l vedea pe Adrian Nastase la televizor este o banalitate, nici nu merita atentie, ca bibeloul-elefant din vitrina: este acolo si acesta e singurul sau merit. In mod paradoxal, premierul cu imaginea cea mai buna ramine Mugur Isarescu care a avut si foarte putine aparitii la TV.

Nu stiu daca a fost o strategie sau pur si simplu fiind un premier independent nu avea resurse sa comunice si sa se ”faca” difuzat. Dar atunci cind, rar, aparea la conferintele de presa, cind spunea ceva, era chiar un eveniment. Nu era nici el un orator charismatic si vorbea cam cu prea multe cifre, dar iesirile rare dadeau semnal importantei.

Pentru a se face ascultat la alegerile din toamna, poate ca Adrian Nastase ar trebui sa ia o pauza de citeva luni. Sa mearga in vizite de lucru fara presa, sa afle ziaristii socati ca premierul a plecat fara ei, sa se simta singuri si parasiti. Sa raporteze Agentia de Monitorizare a Presei: Basescu 20 de aparitii, Nastase 2 aparitii in timp ce fugea sa nu fie filmat.

La revenire, in campanie, ar face senzatie, anuntind ca vine lupul…

Cristian Ghinea

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro