Sari direct la conținut

Phil Gordon, din echipa Kamalei Harris, omul trimis de SUA la București în 2012 la suspendarea lui Băsescu

HotNews.ro
Phil Gordon, din echipa Kamalei Harris, omul trimis de SUA la București în 2012 la suspendarea lui Băsescu
Phil Gordon, alături de Kamala Harris și Emmanuel Macron, Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Phil Gordon, omul care ar putea conduce politica de securitate a Statelor Unite în timpul unui eventual mandat al Kamalei Harris, a fost trimis de SUA în 2012 la București după suspendarea președintelui Traian Băsescu, fiind critic față de acest lucru.

Departamentul de Stat american a anuntat atunci ca Philip Gordon va ajunge in Romania pentru a „se va intalni cu oficiali guvernamentali pentru a discuta ingrijorarile pe care Statele Unite le au referitor la recentele actiuni ale guvernului, ce ameninta mecanismul democratic de control si echilibru al puterilor in stat si slabesc institutiile independente”.

HotNews scria că oficialul american a fost atunci la sediul de campanie al lui Traian Basescu pentru a discuta cu presedintele suspendat despre evenimentele politice recente din Romania. Discutiile au durat circa o ora si la ele a luat parte si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Gordon s-a întâlnit apoi cu președintele interimar Crin Antonescu ocazie cu care i-a transmis ca autoritătile de la Washington sunt preocupate de evoluțiile politice din România. A urmat și o întâlnire cu premierul de atunci Victor Ponta.

Phil Gordon era în 2012 mâna dreaptă a Secretarului de Stat, Hillary Clinton dar și un apropiat al lui Barack Obama fiind consilierul său pe politică externă, având în responsabilitate 50 de state din Europa și Eurasia ca, de altfel, și UE, NATO și OSCE. A lucrat și în administrația Clinton, ca Director pentru Afaceri Europene în Consiliul Național de Securitate.

Gordon vorbește patru limbi europene, și-a scris teza de doctorat despre Charles de Gaulle și chiar a tradus o carte a fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, fiind considerat un suporter al Europei, scrie Politico.

„Phil Gordon este liniștitor pentru europeni, deoarece îi cunoaște, ei îl cunosc și este interesat de afacerile europene, chiar dacă recunoaște că acestea nu mai sunt alfa și omega politicii externe a Americii”, a declarat pentru Politico Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO și oficial al Ministerului francez al Apărării.

INTERVIURILE HotNews.ro