Sari direct la conținut

Cine este Phil Gordon, „aliatul Europei” din echipa Kamalei Harris: vorbește patru limbi și este suporter de fotbal – Politico

HotNews.ro
Cine este Phil Gordon, „aliatul Europei” din echipa Kamalei Harris: vorbește patru limbi și este suporter de fotbal – Politico
Phil Gordon. FOTO: Sue Dorfman / Zuma Press / Profimedia

Omul care ar putea conduce politica de securitate a Statelor Unite în timpul unui eventual mandat al Kamalei Harris vorbește patru limbi europene, și-a scris teza de doctorat despre Charles de Gaulle și chiar a tradus o carte a fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, fiind considerat un suporter al Europei, scrie Politico.

Tranzițiile de putere în SUA reprezintă întotdeauna un moment tensionat pentru diplomații europeni, care se tem că Bătrânul Continent va fi lăsat pe dinafară în cazul în care Washingtonul se orientează complet către Asia.

Este motivul pentru care acești diplomați speră acum că o eventuală administrație a Kamalei Harris îi va oferi un post important în politica externă sau de securitate lui Phil Gordon, „europenistul”, care îndeplinește în prezent funcția de consilier pentru securitate națională al vicepreședintei.

Gordon a scris despre politicile nucleare și de apărare ale liderului francez de Gaulle, a fondat Centrul privind Statele Unite și Europa la Institutul Brookings din Washington și a devenit secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice în prima administrație Obama. De asemenea, a făcut parte din personalul Consiliului Național de Securitate în administrația lui Bill Clinton.

„Phil Gordon este liniștitor pentru europeni, deoarece îi cunoaște, ei îl cunosc și este interesat de afacerile europene, chiar dacă recunoaște că acestea nu mai sunt alfa și omega politicii externe a Americii”, a declarat pentru Politico Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO și oficial al Ministerului francez al Apărării.

Pentru Uniunea Europeană, miza alegerilor americane din noiembrie este deosebit de mare, în contextul războiului din Ucraina. O victorie a lui Donald Trump ar conduce probabil la o politică mai izolaționistă la Washington – o perspectivă descrisă drept „dezastru” de un înalt oficial UE.

Dar faptul că Gordon deține o funcție de vârf în domeniul securității naționale – și chiar îi poate succeda lui Jake Sullivan în funcția de consilier pentru securitate națională – oferă speranțe că nici Europa, nici Ucraina nu vor fi neglijate în agenda internațională a lui Harris.

La sfârșitul lunii iulie, Gordon a declarat pe X că „sprijinul Statelor Unite pentru poporul ucrainean este de durată”.

Fan al fotbalului (european)

Interesul lui Gordon pentru Europa nu este motivat doar de politică. El iubește chiar și sportul care stârnește pasiune pe continent: fotbalul.

Justin Vaïsse, diplomat francez și fondator al Forumului pentru pace de la Paris, își amintește că a jucat meciuri amicale de fotbal cu Gordon în Georgetown în 2003, alături de actualul secretar de stat american Antony Blinken și Robert Malley, un fost trimis special al SUA pentru Iran.

„Americanii nu joacă fotbal. Doar fetele joacă fotbal, latinii, străinii și americanii care au o educație deosebită”, și-a amintit el.

Aceste momente informale între diplomații străini și oficialii americani nu erau doar despre joc, ci și oportunități de a vorbi despre marile probleme ale zilei. „La pauză, discutam despre războiul din Irak”, a explicat Vaïsse.

În iunie 2012, Gordon chiar a dus-o pe Hillary Clinton, pe atunci secretară de stat a SUA, să vadă o semifinală a Campionatului European într-un bar plin de germani, după o cină în Sankt Petersburg cu Sullivan și cu Michael McFaul, pe atunci ambasador al SUA în Rusia.

Legăturile lui Gordon cu Europa

Legăturile lui Gordon cu Europa datează încă din anii studenției. Acesta a învățat franceza la universitate (vorbește, de asemenea, germană, italiană și ceva spaniolă) și a mers în orașul medieval Tours în cadrul unui schimb de studenți în anii 1980, unde a prins microbul francez, potrivit persoanelor care l-au cunoscut.

Diplomatul american, care participă cu regularitate la Conferința de Securitate de la Munchen, și-a petrecut apoi cea mai mare parte a carierei sale timpurii studiind și lucrând pe teme europene în calitate de profesor universitar și cercetător în think-tank-uri, instituții precum Sciences Po din Paris și DGAP din Bonn.

La mijlocul anilor 2000, s-a interesat de Sarkozy, pe atunci ministru de interne al Franței.

David Martinon, actualul ambasador al Franței în Africa de Sud, care a lucrat cu fostul președinte francez la acea vreme, își amintește de Gordon ca de un bun ascultător care a venit să-l vadă în 2005 pentru a discuta despre viziunea lui Sarkozy asupra subiectelor europene.

„Mi-a pus o mulțime de întrebări fără nicio urmă de prejudecăți în abordarea sa. Practic, el era în opoziție și pregătea viitorul” pentru democrați, își amintește el, potrivit Politico.

Gordon – el însuși un autor prolific de cărți despre Franța, Germania, Turcia și Orientul Mijlociu – a ajuns în cele din urmă să traducă cartea lui Sarkozy din 2007, intitulată „Mărturie: Franța, Europa și lumea în secolul XXI”.

La acea vreme, au declarat două persoane care îl cunosc, Gordon dorea să prezinte publicului american de politică externă ideile unuia dintre cei mai transatlantici președinți francezi – omul care a făcut ca Franța să reintegreze în cele din urmă comandamentul integrat al NATO.

Acum, Gordon se numără printre oficialii americani care nu cred că viziunea președintelui francez Emmanuel Macron pentru o Europă mai autonomă este greșită. „El înțelege destul de bine logica autonomiei strategice care poate părea îndreptată împotriva Statelor Unite”, a declarat Vaïsse pentru Politico.

În general, el „crede că o Europă puternică este în interesul Statelor Unite”, a adăugat diplomatul francez.

Nu doar Europa

Totuși, scrie Politico, europenii s-ar înșela dacă ar crede că Gordon se va concentra doar pe Europa. În ultimul deceniu, el a privit tot mai mult spre Orientul Mijlociu.

„S-a ferit de subiectele franceze pentru că nu este neapărat o nișă foarte promițătoare la Washington”, a declarat Grand, fostul oficial al Ministerului francez al Apărării. „El a înțeles, de asemenea, că este important să nu fie blocat într-o bulă de relații cu europenii”, a spus el.

Din 2013 până în 2015, Gordon a fost asistent special al președintelui de atunci Barack Obama și coordonator al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord și regiunea Golfului în timpul războiului civil din Siria și al ascensiunii organizației teroriste Statul Islamic.

Potrivit persoanelor care au lucrat cu el, Gordon a rămas principala persoană de contact a europenilor la Washington cu privire la una dintre cele mai dificile probleme de la acea vreme. Până în prezent, el este în contact regulat cu Comisia Europeană.

Norbert Röttgen, membru creștin-democrat al Bundestagului german, are încredere că consilierul lui Harris încă mai crede că „securitatea europeană este piatra de temelie a puterii globale a SUA”, scrie Politico.

Dar Gordon „face parte dintr-o tradiție a specialiștilor în afaceri europene care este un pic în declin”, a adăugat Grand, deoarece experții în Europa de la Washington sunt din ce în ce mai „marginalizați” de specialiștii în China.

Totuși, a spus McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, dacă Gordon devine consilierul pentru securitate națională al viitorului președinte al SUA, „Europa va avea un aliat”.

INTERVIURILE HotNews.ro