Sari direct la conținut

Picajul în sondaje îl determină pe Viktor Orban să vadă un scenariu de coșmar pentru regimul de la Budapesta

HotNews.ro
Picajul în sondaje îl determină pe Viktor Orban să vadă un scenariu de coșmar pentru regimul de la Budapesta
Premierul Ungariei, Viktor Orban, își salută susținătorii, după ce a ținut un discurs în cadrul unui eveniment de comemorare a celei de-a 68-a aniversări a revoltei ungare împotriva ocupației sovietice. Centrul cultural Millenaris din Budapesta, 23 octombrie 2024. Sursa foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Premierul conservator ungar Viktor Orban a reluat vineri acuzațiile lansate în urmă cu două zile la adresa Uniunii Europene, afirmând, la la postul public de radio Kossuth, că „Bruxellesul vrea un guvern marionetă în Ungaria şi, imediat ce va reuşi să ajute unul să preia puterea, îi vor da instrucţiuni şi ordinele lor vor trebui executate”, scrie agenția de presă MTI.

Conform lui Orban, o decizie în acest sens orchestrată de Partidul Popular European (PPE), cea mai importantă forță politică din Legislativul comunitar, a fost deja luată la Bruxelles.

„Ei au spus: «s-a terminat, domnule prim-ministru, plecaţi, dumneata şi guvernul tău, noi avem aici de pus un nou prim-ministru şi un pretins partid de guvernământ! Noi, la Bruxelles, îi sprijinim»”, afirmă premierul ungar, confruntat cu ascensiunea noului partid de opoziţie Tisza intrat în PPE şi creat de unul dintre foştii săi aliaţi, Peter Magyar, care a decis să-i devină opozant în urma unei afaceri politico-conjugale, potrivit Agerpres.

„Ei au nevoie de un guvern marionetă. Toate imperiile sunt aşa, la fel erau şi sovieticii. (…) Bruxellesul vrea un guvern de «yesmeni» care, atunci când primeşte un telefon de la Bruxelles, să spună mereu «da»”, a mai susținut Viktor Orban.

„Aceasta nu este doar o chestiune de putere. Bruxellesul are dispute de politică economică cu Ungaria şi impactul asupra populaţiei va fi serios dacă renunţăm. (…) Problema nu este cine va fi prim-ministru, ci care sunt efectele pe care le va suferi populaţia”, a continuat șeful guvernului de la Budapesta.

Cea mai mare provocare la adresa regimului lui Orban

Viktor Orban se află în conflict permanent cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, respingerea migranţilor ilegali, controlul asupra presei, justiţiei şi achiziţiilor publice sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) asupra dreptului naţional.

Pentru toate acestea, Comisia Europeană a blocat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, prin care această ţară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie.

Mai mult, Bruxellesul a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor ţări membre despre care consideră că încalcă statul de drept, suspendând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, din care fost deblocate numai aproximativ o treime la sfârşitul anului trecut, în timp ce Ungaria ameninţa atunci să blocheze ajutorul UE pentru Ucraina.

Dar provocarea cea mai recentă pentru premierul suveranist ungar este creşterea popularităţii noului partid de opoziţie condus de Peter Magyar, care în afara declaraţiilor politice se remarcă şi prin organizarea de manifestaţii anti-guvernamentale.

Fost membru al Fidesz, partidul lui Orban, Magyar a demisionat din această formaţiune după ce a divorţat de Judit Varga, fosta titulară a portofoliului Justiţiei şi o aliată a premierului.

El a fondat apoi partidul de centru-dreapta Tisza, ce s-a impus rapid ca formaţiune principală de opoziţie, iar la alegerile europarlamentare s-a clasat pe locul doi, după Fidesz, cu aproape 30% din voturi.

Ce arată sondajele

Ultimele sondaje arată că Tisza a depăşit Fidesz în opţiunile de vot, tendinţă care dacă se menţine ar conduce la pierderea puterii de către Orban după următoarele alegeri legislative în 2026.

Tisza este cotată cu un sprijin de 42% în rândul alegătorilor care au declarat că sunt deciși cu cine vor vota, fiind urmat de Fidesz la 40%, potrivit unui sondaj publicat de Reuters. În rândul întregii populații, deciși și indeciși, Fidesz conduce în continuare cu un sprijin de 29%, urmat de Tisza, cu 26%.

Acest sondaj, realizat de 21 Research Center, un think tank cu sediul la Budapesta, arată succesul de care se bucură Peter Magyar, care a intrat în politică în urmă cu un an cu un mesaj împotriva corupției și a propagandei oficiale.

Alte două sondaje publicate au arătat, de asemenea, că Fidesz are un avans tot mai mic față de Tisza. Următoarele alegeri parlamentare din Ungaria sunt programate să aibă loc la începutul lui 2026.

INTERVIURILE HotNews.ro