Sari direct la conținut

Plicurile din spitale vor fi impozitate dar “medicii vor fi fericiti pentru asta”. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, despre legea care ar putea stopa migratia medicilor din Romania

HotNews.ro
prof. dr. Dorel Sandesc, Foto: opiniatimisoarei.ro
prof. dr. Dorel Sandesc, Foto: opiniatimisoarei.ro

Proiectul de lege care va schimba sistemul medical romanesc mai drastic decat ar fi putut s-o faca pachetul de reforma Basescu a ajuns pe masa parlamentarilor. Daca va fi aprobat, medicii isi vor putea trata pacientii in spitalele de stat si in regim privat. Plicurile vor fi practic oficializate dar sub conditia respectarii regulilor legii, iar banii din ele vor fi impozitati.

Peste 100 dintre parlamentari au semnat deja proiectul, desi din el lipsesc elemente esentiale. Medicul Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si profesor al Facultatii de Medicina din Timisoara, incearca sa lamureasca, intr-un interviu pentru HotNews, neclaritatile existente. Forma actuala a proiectului se bazeaza pe sugestiile Colegiului Medicilor si ale altor organizatii profesionale ale medicilor.

Vlad Mixich: Cine stabileste concret cat va trebui sa plateasca pacientul pentru serviciul medical furnizat in regim privat in spitalul de stat?

Dorel Sandesc: Acest proiect nu este un proiect finalizat si unul dintre aspectele care va trebui reglementat este chiar acesta: limita care sa se puna pentru onorariile expertilor solicitati in mod expres de pacienti. Va trebui gandita o formula prin care sa se evite excesele. Eu sunt total de acord cu aceasta idee.

SPITALUL DE STAT VA INTRA IN COMPETITIE DIRECTA CU SPITALUL PRIVAT

V.M.: Proiectul este deja intrat in Parlament. Exista posibilitatea ca, in cateva saptamani, sa ne trezim cu el aprobat fara sa fie inclusa o astfel de limita. Cum a fost aceasta chestiune gandita in logica initiala a acestui proiect?

Dorel Sandesc: Nu e trecut in proiect nici cat va primi spitalul [ca procent din tariful platit de pacient, n.r.]. pentru ca aceste aspecte tehnice vor fi stabilite prin normele legii.

V.M: Dar aceste aspecte tehnice sunt esentiale. Este in regula ca ele sa fie stabilite prin norme, nu in lege?

Dorel Sandesc: Putem sa introducem in lege cat mai multe si nu a avut loc inca nicio discutie la comisiile de

Sanatate din Parlament despre asta. Da, eu sunt de acord sa se introduca prin lege cat mai multe ca sa avem astfel o garantie.

V.M.: Cine va stabili tarifele cu consumabilele si cazarea pe care va trebui sa le plateasca pacientul daca vrea sa fie tratat dupa-amiaza in regim privat intr-un spital de stat?

Dorel Sandesc: Aceste costuri vor fi [stabilite in functie de] preturile de achizitie ale spitalului respectiv.

V.M.: Deci cu cat managerul spitalului va face licitatii mai economicoase cu atat preturile pentru pacient vor fi mai bune?

Dorel Sandesc: Si cu atat spitalul va fi mai interesant pentru pacienti. Si spitalele publice vor putea veni cu o oferta intr-un mediu in care aceasta activitate exista deja in spitalele private. Nu obligam doctorii sa lucreze mai mult. Medicii si acum desfasoara activitate privata. Dar acum dam legal posibilitatea ca un spital public sa faca si el o oferta si [medicul] sa poata utiliza platformele tehnologice, spatiile [din spitalul public] pentru activitate in afara programului de lucru. Daca spitalul va avea o politica de achizitii adecvata si va face o oferta mai avantajoasa decat un spital privat, atunci pacientul, cat si medicul care acum lucreaza in privat, vor putea opta si pentru aceasta oferta. Practic [spitalul public] intra in competitie directa cu spitalul privat.

50% PE BANI – 50% PE ASIGURAREA DE STAT

V.M.: Ce-l va impiedica pe un chirurg sa opereze in spitalul de stat doar cazuri la cerere sau in regim privat?

Dorel Sandesc: Limitele pe care le vom pune foarte clar. Suntem in discutii cu colegii nostri din Franta si vrem sa impunem o limita astfel incat niciun medic sa nu poata desfasura in timpul programului de lucru din spitalul public doar activitate la cererea expresa a pacientului.

V.M.: In Franta, medicii nu au voie sa opereze in regim privat in spitalul de stat mai mult de cat opereaza in regim de stat. Asa se va intampla si la noi?

Dorel Sandesc: Exact. Asta este si viziunea noastra: 50% – 50%.

V.M.: Dar in Franta au voie sa opereze in regim privat in spitalele de stat doar anumiti medici, cei ajunsi la un anumit nivel profesional.

Dorel Sandesc: Asa este. Acolo aceasta alocare se face doar varfurilor medicale. Aici este un subiect de discutie: daca sa limitam strict la niste titluri academice sau sa lasam la expertiza recunoscuta pe care unii medici o au? Se stie ca sunt medici care, chiar daca nu au cele mai inalte titluri universitare, totusi sunt foarte apreciati pentru profesionalismul lor. Dar limitarea se impune clar.

V.M.: Ce-l va impiedica pe un chirurg sa nu-si stabileasca tariful astfel: banii pe care ii primeste acum in plic, neoficial, plus banii pe care va trebui sa-i plateasca ca impozit statului?

Dorel Sandesc: Aici va trebui sa gasim o solutie sa limitam excesele. O discutam intre noi, cu colegii, cu parlamentarii, pentru a evita excesele in ceea ce priveste tarifele. Pare ca proiectul vrea sa favorizeze doar oamenii care au bani, care isi pot permite sa opteze, si personalul medical. Si sa defavorizeze cetatenii care nu au posibilitati financiare. Perceptia aceasta este falsa. Sa recunoastem fara ipocrizie ca fenomenul platilor informale exista. Este un fenomen ilegal, degradant si pe care dorim sa-l desfiintam pentru ca din cauza lui cetatenii obisnuiti care nu au posibilitati financiare nu beneficiaza [de servicii medicale de calitate].

V.M.: Si care va fi beneficiul acestei legi pentru pacientii fara posibilitati financiare?

Dorel Sandesc: Atat din activitatea privata dupa program [in spitalul de stat], cat si din onorariile la cererea expresa a pacientilor, spitalul public va avea de castigat in mod direct. Acesti bani vor aduce efecte pozitive clare pentru toti pacientii spitalului, mai ales pentru cei care nu-si permit financiar. Pentru ca spitalul va avea o resursa financiara suplimentara care poate fi semnificativa si care va ameliora direct, semnificativ, calitatea ingrijirii tuturor pacientilor din spital. Cresterea calitatii ingrijirilor din spital pentru toti pacientii este marea schimbare adusa de aceasta lege. Acest sistem s-a probat si in alte tari.

V.M.: Da, dar proiectul romanesc nu urmeaza intru totul modelul din alte tari. Sper ca modificarile despre care vorbiti sa existe, ca altfel…

Dorel Sandesc: Noi vom promova acest lucru si sunt convins ca in ceea ce priveste aceste aspecte vom gasi intelegere.

MINISTERUL SANATATII NU VA MAI AVEA NICIO TOLERANTA PENTRU PLICURILE DIN SPITALE

V.M.: Ce anume garanteaza faptul ca nu va continua sa functioneze, in paralel cu sistemul propus de dumneavoastra, si sistemul plicurilor?

Dorel Sandesc: Cred ca in momentul in care se ofera niste instrumente legale de reglementare a relatiei medic-pacient, de valorizare a expertizei profesionale, covarsitoarea majoritate a corpului medical, care sufera din cauza statutului de vulnerabilitate continua, va fi bucuroasa ca are aceasta posibilitate. Medicii nu-si vor risca prestigiul, libertatea, pozitia pentru ca aceste venituri vor fi fiscalizate. Sunt convins ca si legea va contribui prin sanctionarea drastica si nici noi nu vom mai avea niciun fel de toleranta pentru asta.

V.M.: Veti introduce noi sanctiuni in lege?

Dorel Sandesc: Ele exista deja in lege. Eu sunt pentru sanctionarea drastica a tuturor celor care, avand posibilitatea legala de a-si valoriza performanta profesionala, vor continua in sistemul neoficial al plicurilor. Daca exista ceva ce s-ar putea adauga prevederilor legale in materie de plati informale, de mita, sigur putem sa acceptam si sa le promovam chiar.

V.M.: Dar in momentul in care aceasta lege va intra in vigoare, venitul pe care medicii il castiga in mod real va scadea pentru ca practic toti banii pe care astazi ii primesc in plicuri vor fi impozabili. Medicii vor avea mai putini bani.

Dorel Sandesc: Dupa cum bine stiti, problema veniturilor mici ale medicilor nu se refera la cei care sunt cautati. Medicii foarte cautati vor fi fericiti sa-si poata desfasura activitatea transparent, legal. Stiu foarte multi medici care ar aprecia acest lucru si sa poata spune la sfarsitul anului: iata, sunt un doctor foarte bun si am castigat 40.000 de Euro de la pacienti care au optat pentru mine. Nu este esential faptul ca lor le vor scadea putin [veniturile]. Este esentiala castigarea demnitatii lor. Vor beneficia semnificativ si pacientii asigurati fara posibilitati financiare prin asigurarea unor conditii mult mai bune. Ei nu vor mai trebui sa-si cumpere atatea lucruri ca acum pentru ca spitalul nu le are. Si vor castiga medicii tineri, la inceput de cariera, care nu au inca prestigiu profesional si care au venituri foarte mici. Prevedem ca din fondurile obtinute [din activitati private in spitalul de stat] vom putea asigura o crestere a veniturilor intregului personal medical. Caci o activitate in regim privat va fi efectuata de o echipa, in care va intra si un medic tanar, iar o parte din onorariu va merge si la aceasta echipa.

V.M.: Asta se intampla si acum prin platile in plicuri…

Dorel Sandesc: Nu sunt convins.

V.M.: … in majoritatea cazurilor. Dumneavoastra sunteti anestezist si sunt convins ca stiti cum se dau plicurile la o operatie intr-un spital din Romania. Ma bucur ca medicii isi vor recupera demnitatea dar, in acelasi timp, veniturile lor reale vor scadea pentru ca vor trebui sa plateasca impozit.

Dorel Sandesc: Dar ei vor fi fericiti pentru asta. Majoritatea vor aprecia. Sunt dispusi sa se fiscalizeze totul.

SOLUTIA PENTRU DRAMA MIGRATIEI MEDICILOR

V.M.: O alta nelamurire importanta. Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat intr-un interviu ca, atunci cand aceasta lege va deveni functionala „pacientul va sti din capul locului cat il va costa daca vrea sa mearga la doctorul Popescu. Si va trebui sa i se spuna de la inceput care este costul si ce inseamna acest cost. Daca pacientul nu-si poate permite, atunci va sta la rand.” Care este limita maxima concreta a statului la rand: o saptamana, o luna, 6 luni?

Dorel Sandesc: Pacientul poate opta pentru un anume expert, prevede proiectul. Dar pacientul va fi tratat normal. Lista de asteptare nu va creste. Presedintele CNAS se referea la asteptarea la un anumit medic. Nu la asteptarea in general. Daca pacientul doreste cu un anume expert [atunci va astepta]. Daca nu, va putea sa fie tratat in timpul programului pe care acest medic este obligat sa-l asigure si pentru pacientii care nu opteaza in mod expres pentru dansul, si sa ajunga sa fie tratati de dansul. Iar daca nu, va putea fi tratat in clinica respectiva de personalul din clinica. Daca vrei cu un anume expert poti beneficia mai repede de serviciile sale daca optezi decat daca nu optezi. Dar nu este exclus ca si pacienti care nu au posibilitati financiare sa fie tratati de acest expert.

V.M.: Voi putea eu, ca pacient, sa-mi acopar o parte din plata pentru tratamentul in regim privat in spitalul de stat cu asigurarea mea de sanatate de la stat?

Dorel Sandesc: Stim bine ca, in prezent, un pacient asigurat beneficiaza in spitale private de o acoperire partiala a costurilor din asigurarea de stat. Putem asigura exact aceleasi conditii pentru ca aceasta este ideea: sa lasam si spitalul public sa participe in conditii egale cu spitalul privat la aceasta oferta. Cand un medic va desfasura activitate privata va trebui sa opteze daca o desfasoara intr-un spital public sau intr-un spital privat. Atunci se va face separarea care cred ca este necesara. Aceasta va fi o dezbatere interesanta pentru ca s-a spus deja ca nu ne putem permite, in prezent, sa punem in Romania medicii sa aleaga unde sa profeseze: ori la public ori la privat. Asta va accentua migratia medicilor pentru ca le-am taia o posibilitate de a-si completa veniturile si asa prea mici. Dar daca le vom oferi posibilitatea de a avea activitate privata in spitalul public, atunci aceasta separare ar putea avea loc. Cei care desfasoara activitate privata in spitalul public nu o vor mai desfasura in unitati private.

V.M.: Care a fost implicarea Colegiului Medicilor in scrierea acestui proiect?

Dorel Sandesc: Acest proiect sintetizeaza propuneri venite din mai multe medii. De la societati profesionale medicale, Colegiul Medicilor, dupa discutii cu sindicate si este o varianta care fara indoiala va fi subiectul unor modificari si imbunatatiri.

V.M.: Dar care a fost implicarea pacientilor, caci proiectul ii afecteaza direct?

Dorel Sandesc: Aceasta propunere vine mai mult din zona profesionala si sindicala. Dar dorim sa avem dialog si cu asociatiile de pacienti. Cred sincer ca ceva trebuie facut in fata dramei migratiei medicilor. Solutia perfecta ar fi triplarea salariilor medicilor, egalarea salariilor din sectorul medical cu cele din sectorul juridic. Macar. Dar atata timp cat vedem ca asta nu este posibil, nu ne mai permitem doar sa stam si sa criticam.

V.M.: Nu e posibil pentru ca politicienii fura enorm. Din spagile de zeci de milioane de Euro luate de multi dintre ei s-ar fi putut plati decent o multime de medici.

Dorel Sandesc: Sigur ca da. Dar trebuie sa se inteleaga ca daca nu avem curajul sa facem ceva acum, peste cativa ani va fi prea tarziu. Nu vom mai avea cui sa aplicam o alta masura. Nu e un proiect perfect, dar este o masura care aduce lucruri care exista si in alte locuri din lume in forme foarte apropiate.

V.M.: Cand vom vedea forma finala in Parlament?

Dorel Sandesc: Mi-e greu sa spun.

V.M.: De ce nu anuntati public atunci cand acest proiect de lege foarte important pentru pacienti si medici se dezbate in Parlament?

Dorel Sandesc: E o idee foarte buna asta, dar pana acum nu a fost inca nicio dezbatere in Parlament. Si sunt convins ca, prin dialog deschis, se poate ajunge la solutii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro