Sari direct la conținut

PNL vrea sa scoata din Codul Silvic articolul care interzice unui operator economic sa proceseze mai mult de 30% dintr-un sortiment de lemn scos pe piata

PNL a depus luni la Camera Deputailor, la comisia de specialitate, o serie de amendamente la Codul Silvic prin care se doreste scoaterea restrictiei potrivit careia un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Aceasta prevedere a generat foarte multe controverse, fiind unul dintre principalele motive pentru care presedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul de lege pentru reexaminare in Parlament. Societatea civila a cerut pastrarea acestui prag si l-au acuzat pe Klaus Iohannis ca a retrimis legea in Parlament pentru scoaterea acestui articol, ceea ce ar avantaja firma Holzindustrie.

„Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa un volum dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani in baza actelor de punere in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate, astfel incat sa detina sau sa obtina o pozitie de monopol care sa afecteze un interes public major. In cazul aparitiei suspiciunii de monopol, autoritatea in domeniul silviculturii impreuna cu Consiliul Concurentei se vor autosesiza cu privire la activitatea operatorului economic/grupului de operatori economici in ceea ce priveste incalcarea Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor”, se arata in amenamentul propus de PNL si formulat de deputatii Cristian Chirtes si Tinel Gheorghe.

In plus, potrivit documentului obtinut de HotNews.ro, PNL doreste sa se reintroduca articolul potrivit caruia suprafetele de padure mai mici de 10 hectare sa se exploateze doar cu amenajament silvic. In mare parte amendamentele propuse de PNL reprezinta obiectiile pe care le-a avut Klaus Iohannis atunci cand proiectul de lege a venit pentru promulgare si a fost retrimis in Parlament.

Proiectul de modificare a Codului Silvic va fi discutat marti la Comisia Juridica si Comisia de Agricultura.

Camera Deputatilor a adoptat la sfarsitul lunii februarie un proiect de modificare a Codului Silvic initiat de un grup de deputati si senatori PSD – PC – UDMR. O parte din modificarile admise sunt benefice, altele inrautatesc cu mult situatia existenta.

Printre lucrurile bune se numara: padurile virgine si cvasivirgine se bucura de protectie, se incurajeaza valorificarea superioara a lemnului, se acorda compensatii proprietarilor de padure care nu au voie sa exploateze, iar Jandarmeria va putea controla transporturile de masa lemnoasa.

Prevederi cu impact negativ: proprietarii care detin mai putin de 10 ha de padure pot exploata fara amenajamente silvice (adica de capul lor), posesorii de padure pot sa scoata din fondul forestier pana la 250 mp pentru a construi case de vacanta, se permite ridicarea unor constructii in liziera padurii desi nu avem un cadastru al padurilor, se permit taieri complete (la ras) pe suprafete de pana la 5 ha, iar statul roman nu mai este obligat sa impadureasca o anumita suprafata de padure.

In noul Cod silvic s-a introdus si prevederea ca „un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro