Sari direct la conținut

Politic Show: 1 milion de euro, pentru softul europarlamentarelor; Pensia de parlamentar se acorda si mortilor; Hrebenciuc in pelerinaj la Gigi; Udrea somata sa se inhame la caruta PD-L; Twitter vs Secera si Ciocanul

HotNews.ro

Liderii Coalitiei au decis ieri sa ii cheme la Bucuresti pe liderii organizatiilor judetene care nu reusesc sa se inteleaga la nivel local, dupa ce conflictul dintre PSD si PDL Bistrita-Nasaud nu a putut fi aplanat nici de copresedintii coalitiei guvernamentale. Filiala Bistrita-Nasaud a PSD a decis, in urma cu o saptamana, sa rupa protocolul semnat cu PDL la nivel local, nemultumita de faptul ca reprezentantii PDL, aliati cu o parte din cei ai PNL, au impartit bugetul in defavoarea primarilor PSD. Presedintele PDL Bistrita-Nasaud, deputatul Ioan Oltean, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca PSD incearca pe toate caile sa blocheze nominalizarea in functii de sefi de institutii deconcentrate a unor reprezentanti ai PDL. De partea cealalta, omologul sau, deputatul PSD Radu Moldovan, s-a plans ieri in sedinta Biroului Permanent de Conducere al PSD ca maine pedelistii de la Bistrita au convocat o sedinta a Consiliului Judetean si au de gand sa aleaga un vicepresedinte al CJ de la PNL, contrar intelegerii la nivel central intre PSD si PDL. Radu Moldovan a spus in sedinta BPN al PSD ca primarii social democrati din judetul sau nu au primit bani de la CJ si ca nu-i mai poate tine legati de partid in aceasta situatie, scrie Cotidianul.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a solicitat aproape un milion de euro de la bugetul de stat pentru achizitionarea softului pentru euroalegeri. Desi suma este de patru ori mai mare decat cea din 2007, reprezentantii Autoritatii o considera justificata. „S-au facut estimari in baza ultimelor oferte pe care le-am avut la alegerile locale si parlamentare de anul trecut si s-a ajuns la concluzia ca avem nevoie de echivalentul in lei a aproximativ un milion de euro, care reprezinta valoarea estimata plus TVA. Inainte de a stabili suma, am vorbit cu cei de la Net Consulting, care au facut softul in 2007 si ne-au spus ca s-au schimbat preturile, ca in acest domeniu s-a scumpit resursa umana si ca nu mai pot lucra cu aceiasi bani ca acum doi ani“, a declarat pentru Cotidianul Marian Muhulet, purtatorul de cuvant al AEP, relateaza Cotidianul.

La nici patru zile dupa ce „i-a pus la punct” pe politistii implicati in arestarea „napastuitului sau prieten” si cu doar 24 de ore inainte ca magistratii sa decida asupra arestarii acestuia, „sforarul PSD” Viorel Hrebenciuc si-a facut aparitia in arestul „VIP” al politiei. Motivul: un mesaj de imbarbatare pentru latifundiarul Gigi Becali. Pentru a scapa de ochii indiscreti ai jurnalistilor, Hrebenciuc a folosit drept paravan vizita liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, cel care l-a plasat pe Becali al doilea pe lista partidului sau pentru un loc in Parlamentul European. „Am vrut sa-l vad pur si simplu din prietenie”, ne-a spus, aseara, liderul deputatilor PSD. Hrebenciuc a precizat ca a stat de vorba cu Becali 20 de minute si ca acesta „se simte bine”. „E linistit, are moralul ridicat si spera sa iasa cat mai repede!”, a relatat Viorel Hrebenciuc, precizand ca nu i-a dus amicului sau nici alimente, nici carti, pentru ca nu are nevoie, si nu i-a dat nici sfaturi politice privind candidatura la Parlamentul European. „Ce sfaturi sa-i dau? E un politician mare, nu are nevoie de sfaturi”, a conchis cel care l-a inventat pe „politicianul Becali”, informeaza EvZ.

Fostul sef al SIE – actual PDL-ist – Ioan Talpes este tentat sa candideze la presedintie. Deocamdata asteapta sa fie „convins” de „un curent”, de „mai multi oameni” care l-ar vedea prezidentiabil si evita sa se declare opozant al presedintelui Traian Basescu, pentru care si-a declarat constant sustinerea in ultimii doi ani. Candidatura sa la prezidentiale a fost data ieri ca sigura e liderul UPSC Dolj, Claudiu Cucu. „S-a hotarat saptamana trecuta la Consiliul National al UPSC. Excelenta Sa a acceptat aceasta candidatura din partea UPSC”, a spus Cucu. Talpes se distanteaza insa de UPSC, formatiunea pe care a condus-o pana a intra in PDL, anul trecut, dar nu exclude candidatura. „Deocamdata, eu am fost intrebat daca vreau sa candidez. Si am spus ca, daca exista un curent, daca mi se va demonstra ca exista mai multi oameni care vor sa candidez, astfel incat sa genereze o miscare de sustinere, voi candida”, ne-a declarat fostul sef al SIE, ramas in afara Senatului dupa alegerile din noiembrie, scrie EvZ.

Alesii si-au votat pensii speciale pe viata si dupa moarte Pensie de parlamentar au „cerut” chiar si mortii. Pe listele Camerei Deputatilor si ale Senatului apar si fosti deputati si senatori care au decedat de ceva timp, unii de ani de zile, altii mai recent. De exemplu, printre cei care au „solicitat” adeverinte pentru acordarea acestor pensii se numara fostii senatori Teodor Campean si Mihai Ungheanu, precum si fostii deputati Dan Iosif si Ion Dolanescu. Teodor Campean a fost senator PNTCD in legislatura 1996-2000 si a murit acum doi ani, iar Mihai Unghianu, fost senator PRM, a trecut la cele sfinte acum doua luni. Dan Iosif, deputat PSD timp de trei legislaturi, a decedat anul trecut, in timp ce cantaretul Ion Dolanescu, deputat PRM intre 2000 si 2004, a murit cu putin timp in urma. Totodata, potrivit normelor de aplicare a Legii 96/2006, sotiile alesilor decedati pot beneficia de o pensie de urmas in valoare de 50% din pensia de parlamentar. Astfel, si-au cerut acest drept sotiile unor alesi care au decedat: Victor Apostolache (PSD), Vasile Vacaru (PSD), Alexandru Paleologu (PNL), Ulm Spineanu (PNTCD) si Gheorghe Ceausescu (PNTCD), relateaza Romania Libera.

Dupa ce Udrea a anuntat ca va vota cu mezina presedintelui, Flutur o indeamna sa traga la caruta partidului. „Eu, in calitate de coordonator de campanie impreuna cu domnul Blaga, ne intereseaza ca PDL-ul sa faca un scor cat mai bun si mergem inainte”, a comentat, ieri, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur anuntul public al secretarului executiv Elena Udrea, potrivit caruia ea va vota la europarlamentare cu Elena Basescu si nu cu partidul din care face parte. „Parerea mea personala este ca va trebui sa tragem la caruta acestui partid si sa facem un scor cat mai bun ca sa reprezentam cat mai bine PDL in PE”, a adaugat Flutur. Capul de lista al PDL, Theodor Stolojan, a refuzat sa se pronunte pe aceasta tema. „La aceasta intrebare v-a raspuns deja domnul Flutur. Nu umblam asa, fiecare cu opiniile lui”, a replicat el, relateaza Gandul.

Social-democratii risca sa piarda posturi grase in structurile guvernamentale deoarece premierul Emil Boc nu s-a grabit cu satisfacerea tuturor doleantelor PSD in materie de numiri, ba mai mult, ar putea ca, destul de curand, sa treaca prin sedinta de Guvern o ordonata care blocheaza numirile in functie. In aceasta situatie liderul PSD, Mircea Geoana, este presat de filialele din teritoriu sa rezolve aceasta problema. Presedintele organizatiei PSD Cluj, deputatul Vasile Soporan, a criticat, ieri, guvernul, pentru ordonanta care blocheaza posturile din administratie. ”Este o ordonanta care are o tenta amenintatoare, fara a avea o analiza temeinica asupra modului in care lucrurile functioneaza in Romania. Lucrurile de fond nu au fost discutate, asa cum era necesar, cu cele doua grupuri parlamentare, ale PSD si PD-L, nerealizandu-se o analiza temeinica a situatiei”, a declarat Soporan, citat de Gardianul.

Chisinau, explozia de strada la care am asistat saptamina trecuta, declansata si coordonata in mod simbolic prin intermediul mesajelor transmise pe Internet, va avea efecte profunde asupra spatiului politic si social de dincolo de Prut, afirma Alexandru Lazezcu in Twitter vs Secera si Ciocanul. Ce se va intimpla in continuare? Pe moment, autoritatile de la Chisinau au trecut la represalii dure impotriva oponentilor, bazindu-se probabil pe asigurarile primite de la Moscova, unde se mizeaza pe faptul ca Uniunea Europeana si Washington-ul nu vor risca sa-si compromita relatiile cu Rusia, de care au nevoie nu numai in calitatea sa de furnizor major de energie (gaze naturale, petrol) pentru tarile occidentale, ci pentru a gestiona crizele din Afganistan, Iran si Coreea de Nord. Iata motivul pentru care guvernul comunist din Republica Moldova nu a rezistat tentatiei de a utiliza acuzele grave de subminare a statalitatii, deci de tradare nationala, pentru a-i intimida pe adversarii sai cei mai vocali din zona politica, din presa si din societatea civila. S-au operat arestari, ziaristi locali si romani au fost literalmente ridicati de pe strada. Zeci de persoane au fost maltratate in dispretul profund al oricaror reguli minimale dintr-un stat de drept. Indiferent de ceea ce se va intimpla in perioada imediat urmatoare la Chisinau, explozia de strada la care am asistat saptamina trecuta, declansata si coordonata in mod simbolic prin intermediul mesajelor transmise pe Internet, va avea efecte profunde asupra spatiului politic si social de dincolo de Prut. Un clivaj atit de profund intre regimul comunist si tinerii care formeaza partea cea mai dinamica a societatii va avea in mod inevitabil efecte devastatoare pentru capacitatea autoritatilor de a tine situatia sub control. Pe termen mediu si lung, secera si ciocanul au inevitabil sanse palide in fata Twitter-ului. (Ziua de Cluj).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro