Politic Show: La loc comanda! Ministrul Finantelor spune ca majorarea salariilor tuturor cadrelor medicale este imposibila; In ce conditii poate Boc sa candideze din partea PNL la Primaria Clujului; Dragnea revine la butoanele PSD dupa trei saptamani
La loc comanda! Ministrul Finantelor spune ca majorarea salariilor tuturor cadrelor medicale este imposibila Cresterea salariilor pentru tot personalul medical cu 25%, incepand cu luna octombrie, este imposibila, potrivit unor surse ministeriale. Nici legalizarea mitei pentru cadrele medicale nu ar fi posibila. La randul lui, presedintele Senatului crede ca ar fi nedrept ca toti angajatii din sistem sa primeasca lefuri mai mari cu 25%. Fiecare sa castige cat merita, este de parere Calin Popescu Tariceanu. Cresterea salariilor cu 25% pentru medici e imposibila, crede ministrul, care spune ca o asemenea crestere ar produce o gaura prea mare in bugetul de stat, potrivit Digi 24. In acest moment s-ar purta discutii intre specialistii Ministerului de Finante, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si premierul Victor Ponta pentru a gasit o solutie ca lefurile cadrelor medicle sa fie totusi majorate de la 1 octombrie, dar nu cu sumele promise de prim-ministru, scrie Adevarul.
In ce conditii poate Boc sa candideze din partea PNL la Primaria Clujului Liderul PNL Mehedinti Virgil Popescu a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca motivul pentru care respinge candidatura lui Emil Boc este acela ca, la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, actualul primar al municipiului Cluj-Napoca a sustinut candidatura Elenei Udrea, si nu pe cea a lui Klaus Iohannis. Intrebat despre alti candidati PNL pentru Primaria Cluj, care l-ar putea inlocui pe Emil Boc, liderul PNL Mehedinti a spus ca nu are nicio preferinta, dar i-a nominalizat pe Mihai Seplecan, Alin Tise, co-presedintele PNL Cluj, si Marius Nicoara .In contextul in care Emil Boc ar candida din partea PNL la Primaria Cluj, Virgil Popescu sustine ca acesta ar trebui sa isi asume public faptul ca sprijina PNL si nu va pleca la Partidul Miscarea Populara, informeaza Gandul.
Semnele de intrebare ramase in urma negocierii pe Codul fiscal Reprezentantii partidelor politice au ajuns la un acord in privinta noului Cod Fiscal, principala modificare vizand reducerea TVA de la 24% la 20%. In paralel insa, Guvernul nu a gasit formula majorarii salariilor medicilor, existand neintelegeri intre Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor. Reprezentantii partidelor propun, in urma discutiilor tehnice de ieri, ca noul Cod Fiscal sa prevada o scadere a TVA in trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la inceputul lui 2017. Anuntul a fost facut de un reprezentant al UNPR, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea. De asemenea, supraaciza la carburnati va fi pastrata anul viitor, urmand sa fie eliminata abia in 2017. Taxa pe stalp va fi eliminata de la 1 ianuarie 2016. In forma votata de Parlament in luna iunie, TVA urma sa scada la 19% de la 1 ianuarie 2016 si tot atunci sa fie eliminata supraaciza, scrie Romania Libera.
Dragnea revine la butoanele PSD dupa trei saptamani Liviu Dragnea si-a luat concediu, la scurt timp dupa ce a fost ales presedinte interimar. Chiar daca erau inca multe lucruri de rezolvat- Codul Fiscal, pregatirea Congresului din noiembrie, sau a alegerilor locale si parlamentare de anul viitor-, liderul PSD a preferat sa stea trei saptamani departe de partid si de tara, el fiind plecat in Brazilia. Liviu Dragnea se intoarce exact dupa ce toate discutiile aprinse referitoare la Codul Fiscal s-au incheiat. Pe de alta parte, in ceea ce priveste pregatirea pentru alegerile locale, Dragnea va avea parte de o surpriza neplacuta. Desi a dat dispozitie ca, pana in luna septembrie, sa fie incheiate alegerile interne din organizatiile judetene si locale, in ultima saptamana din august doar in jumatate din organizatii s-a intamplat acest lucru, ne-au declarat surse social-democrate, anunta EVZ.
Parlamentul rescrie sentintele primarilor penali: “Lasa-l, frate, in functie! E greu cu o condamnare, lumea te arata cu degetul” Edilii condamnati cu suspendare merita sa isi pastreze mandatele in fruntea primariilor, sustin parlamentarii care au semnat o initiativa legislativa in acest sens, cat timp instanta nu a decis interzicerea drepturilor electorale. Practic, Parlamentul isi atribuie puteri judecatoresti. Initiativa legislativa care le-ar permite primarilor, dar si consilierilor locali sau judeteni care au primit condamnari cu suspendare sa isi pastreze, totusi, mandatele este sustinuta cu tarie de parlamentari, care spun ca, din moment ce instantele nu au decis interzicerea drepturilor electorale, alesii locali ar trebui sa ramana in functie. Alesii au gasit, astfel, o portita prin care i-ar salva pe edili de la pierderea mandatului, masura decisa, in astfel de cazuri, de catre prefecti, dar in anumite conditii. Una din aceste conditii in baza carora prefectul decide ca un ales local este suspendat din functie este condamnarea la inchisoare, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, scrie Adevarul.