Sari direct la conținut

Politic Show: Macovei: Boc i-a tinut in functii pe "sabotori”; Din haosul protestelor si asumarilor apare samanta unei noi suspendari; Premierul ideal pentru Antonescu: Sa nu faca pe el in fata lui Basescu; Curtea Constitutionala, in minus cu doi judecatori

HotNews.ro

Macovei: Boc i-a tinut in functii pe „sabotori”. Monica Macovei spune ca premierul este vinovat ca nu i-a dat afara din guvern pe ministrii care nu vor sa renunte la clientela politica. Daca presedintele Traian Basescu a pus diagnosticul „Boc este sabotat de proprii ministri”, europarlamentarul Monica Macovei sustine ca principalul vinovat pentru aceasta stare de fapt este chiar premierul. „Eu cred asta ca sunt ministri, aproape toti, ca sa nu spun toti care nu si-au restructurat ministerele, aparatele, care in continuare au pus clientela politica si persoane incompetente in posturi importante unde se iau decizii. Pe langa acest lucru trebuie sa vorbim si despre premier, ar fi trebuit sa dea afara, sa sanctioneze pe linie de partid si in primul rand pe linie de guvern”, a declarat Macovei, la videochatul Realitatea.net. Integral pe EvZ.ro.

Din haosul protestelor si asumarilor apare samanta unei noi suspendari. Strategia reprezentantilor Opozitiei prevede un atac constant indreptat impotriva presedintelui Traian Basescu, care este considerat principalul responsabil pentru criza economica in care se afla tara. Daramarea Guvernului Emil Boc constituie doar primul pas in planurile Opozitiei, care doreste ca principalul adversar, Traian Basescu, sa fie izolat pe scena politica in perioada urmatoare. Liberalii si pesedistii ii reproseaza sefului statului ca se incapataneaza sa nominalizeze un premier PDL, indiferent de cate motiuni de cenzura trec prin Parlament. Pentru a reusi sa se impuna in fata lui Traian Basescu, PSD si PNL incearca formarea unei noi majoritati, prin cooptarea nemultumitilor din UNPR si UDMR. In tabara UNPR lucrurile incep sa devina tulburi, falia dintre tabara presedintilor Oprea-Sarbu si restul parlamentarilor marindu-se in ultimele zile. Chiar daca pare un aliat de nadejde, UDMR poate constitui surpriza fatala pentru Cabinetul Boc, care este contestat din ce in ce mai mult chiar din randul propriului partid. Integral in Puterea.

In editorialul „De ce pierde razboiul Traian Basescu„, Elena Vijulie scrie: „Niciun Guvern din lume nu poate aplica politici radicale daca nu se bucura de increderea celor guvernati. In pofida aparentelor, Romania este o tara ca oricare alta. Parlamentarii Guvernului si mai ales cei ai PDL au de facut o alegere grea. Li s-a spus ca daca il sustin pe Emil Boc, vor intra in istorie prin „reforme”, li s-a spus ca fara acordul cu FMI, Romania se va duce pe apa sambetei si ca vom avea inflatie de 20%, li s-a spus ca alternativa la cabinetul Boc este opozitia, li s-a spus ca partidul lor este in pericol de „pedeserizare”. Li s-a spus ca pastrand cu orice pret Palatul Victoria, vor face atat de mult bine natiunii incat PDL va avea sanse mari la alegerile din 2012. Traian Basescu, Elena Udrea, Radu Berceanu & comp. nu au deloc dificultati in a da lectii de sofisme si a impune exercitii colective de retorica si duplicitate. Dar acestea nu tin loc de bani la buget si nu vor valora nici 5% din voturi la alegerile viitoare. In plus, e greu de crezut ca Traian Basescu a prezentat ineptiile de mai sus ambasadorilor Uniunii Europene cu care s-a intalnit ieri, la ora 13.00, cu vehementa nocturna folosita in ultimele saptamani pentru urechile autohtone.” Integral in Romania Libera.

In editorialul „O pata neagra„, Cristian Tudor Popescu scrie: „Mai bine sa moara o mie acum, decat un milion mai tarziu”. Asta spunea in 1997 ministrul de Finante Ciumara despre cetatenii Romaniei pentru a justifica politica guvernului. 13 ani mai tarziu, ne-am intors, cu guvernul Boc, la aceeasi „filosofie”. Caci despre asta este vorba, dincolo de toata gargara politica: scaderea pensiilor, cuplata, in multe cazuri, cu scaderea salariilor membrilor de familie activi, trimite niste oameni la moarte. Pe batrani ii vor ucide malnutritia, frigul, lipsa medicamentelor. Curba de sacrificiu in cazul lor inseamna sacrificiul suprem. Luand asemenea masuri, guvernul PD-L, UDMR coboara Romania la nivel tribal – batranii care nu mai sunt buni de munca sunt abandonati in zapada de triburile nordice.” Integral in Gandul.

Premierul ideal pentru Antonescu: Sa nu faca pe el in fata lui Basescu. „In ce priveste chestiunea strict personala, cred ca e de prisos sa spun ca nu ard de dorinta de a fi prim-ministru in general, cu atat mai putin acum. Dar, in calitate de lider al partidului, daca am fi in aceasta situatie si partidul m-ar desemna nu m-as da la o parte. Iar despre ce s-ar intampla atunci sau nu si despre ce cred eu ca trebuie sa aiba in primul rand un prim-ministru in aceasta imprejurare, cred ca din acest punct de vedere si eu, ca si alti colegi din PNL, corespundem. Un prim-ministru trebuie sa aiba doua lucruri in aceasta imprejurare: o buna vointa politica – acea decizie si fermitate cu orice risc de a rupe cu clientelele stratificate arheologic – si, doi: sa nu faca pe el, pardon de expresie, atunci cand domnul presedinte Traian Basescu se rasteste cum s-a rastit la domnul Berceanu, de exemplu”, a facut Antonescu, la Realitatea TV, portretul calitatilor pe care ar trebui sa le aiba premierul care sa conduca in acest moment. Integral in Romania Libera.

Curtea Constitutionala, in minus cu doi judecatori. Tocmai cand opozitia strange semnaturi pentru a contesta legile pentru care si-a angajat Guvernul raspunderea, Curtea Constitutionala este nevoita sa functioneze in efectiv restrans, deoarece ieri au expirat mandatele presedintelui Ioan Vida si judecatorului Nicolae Cochinescu. Cu toate acestea, parlamentarii nu par dispusi sa urgenteze procedurile. In schimb, la Camera Deputatilor, pesedistii vor cere excluderea, timp de 15 zile, de la lucrarile Camerei a Robertei Anastase, pe motiv ca aceasta nu a tinut cont de votul prin care candidatul PSD, Valer Dorneanu (candidat al PSD pentru CCR), l-a surclasat pe cel al PDL, Stefan Minea, fara a obtine insa majoritatea voturilor. Integral in Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro