Sari direct la conținut

POLITICO, despre alegerile prezidențiale din țara noastră: Se va alătura România oscilaţiei globale către dreapta dură?

HotNews.ro
George Simion la o manifestație AUR, Foto: Inquam Photos / George Călin
George Simion la o manifestație AUR, Foto: Inquam Photos / George Călin

Alegerile parlamentare și cele prezidențiale au intrat și în atenția POLITICO. Publicația europeană notează că românii sunt chemați la urne în următoarele trei weekenduri, iar toți ochii sunt ațintiți asupra partidului de extremă dreapta AUR.

Se va alătura România oscilaţiei globale către dreapta dură? Aceasta este întrebarea-cheie pe măsură ce alegătorii se vor prezenta la urne în următoarele săptămâni pentru a alege un nou preşedinte şi un nou parlament, după o campanie polarizantă prezentată de partidele principale drept o alegere între stabilitate şi extremism, comentează POLITICO.

13 candidaţi se luptă pentru a deveni următorul preşedinte al ţării din sud-estul Europei, în timp ce George Simion, candidatul partidului de extremă-dreapta AUR, aflat în prezent pe locul al doilea în sondaje, fiind cel care trebuie urmărit înainte de primul tur de duminică.

Oricine va câştiga va reprezenta România la Bruxelles şi în NATO, amintește publicația europeană.

Scandalurile de corupție din România

În ciuda istoriei sale pline de scandaluri de corupţie, România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO în Europa de Est şi o ţară care a respectat în mare măsură normele UE în regiune.

Acest palmares o diferenţiază de alte ţări din regiune, precum Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, care stârnesc în permanenţă temeri legate de statul de drept şi de apropierea de Rusia. Acest lucru s-ar putea schimba acum, comentează POLITICO.

Simion s-a angajat să adopte o poziţie mai fermă la Bruxelles şi să apere interesul naţional al României, chiar dacă acest lucru înseamnă să se sustragă legislaţiei UE.

Dacă va fi ales, el se va alătura unui număr tot mai mare de lideri de extremă dreapta din cadrul blocului comunitar, înclinând şi mai mult balanţa în detrimentul principalelor partide şi al politicilor centriste din cel mai înalt organism decizional al UE.

Şeful partidului AUR a declarat că îi are ca modele pe Trump, pe premierul italian Giorgia Meloni şi pe liderul dreptei dure poloneze Jarosław Kaczyński.

În acelaşi timp, relaţiile României cu Ucraina şi Moldova ar putea, de asemenea, să se deterioreze, Simion având în prezent interdicţie de a intra în ambele ţări, mai scrie POLITICO.

Tendința în Europa și Occident

Autorităţile ucrainene au declarat că l-au interzis pe Simion din cauza „activităţilor sale anti-ucrainene sistematice” care sunt contrare intereselor naţionale ale Ucrainei şi „încalcă suveranitatea statului şi integritatea teritorială”, potrivit unui document făcut public de guvernul român la mijlocul lunii noiembrie.

Simion a declarat că interdicţia se datorează activităţilor sale pro-româneşti. El a pledat pentru retrocedarea teritoriului care aparţine Ucrainei, dar care făcea parte din România.

Între timp, o creştere a sprijinului pentru partidul său ar consolida şi mai mult o tendinţă în care Europa, şi Occidentul, se îndreaptă spre dreapta.

O victorie a oricărui alt prezidențiabil se estimează că reprezintă o continuitate pentru politica externă a ţării.

Românii vor vota duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, unde vor avea de ales dintre 13 candidați. Cei doi candidați care vor primi cele mai multe voturi vor merge în turul doi, care este programat pentru 8 decembrie.

Alegeri parlamentare în România

La 1 decembrie vor avea loc şi alegeri parlamentare, care vor decide care partid sau partide vor conduce guvernul României în următorii patru ani.

Sistemul politic din România este similar cu cel din Franţa, unde preşedintele este şeful statului, comandantul suprem şi reprezintă ţara în străinătate, amintește POLITICO.

Preşedintele numeşte prim-ministrul, pe baza rezultatelor alegerilor parlamentare. Premierul conduce guvernul şi este responsabil de bugetul ţării.

13 candidaţi speră să îl înlocuiască pe Klaus Iohannis, actualul preşedinte de centru-dreapta, care îşi încheie al doilea mandat după un deceniu în funcţie.

Cine sunt primii cinci clasați, conform sondajelor

Primii cinci clasaţi, conform sondajelor din România, sunt:

  • Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru al României şi lider al Partidului Social Democrat (PSD) de centru-stânga
  • George Simion, liderul partidului de extremă dreapta Alianţa pentru Unirea Românilor, aflat pentru prima dată în Parlament
  • Elena Lasconi, liderul Uniunii liberale de centru Salvaţi România, fost reporter TV şi actual primar al unui orăşel
  • Mircea Geoană, un fost secretar general adjunct al NATO şi un fost lider PSD care candidează ca independent
  • Nicolae Ciucă, un general în retragere şi fost prim-ministru de centru-dreapta, care conduce Senatul României

Mai puține discuții, mai multe atacuri

În timpul campaniei s-au purtat puţine discuţii reale despre politică, în ciuda încetinirii producţiei economice a ţării şi a deficitului public uriaş. În schimb, candidaţii la alegerile prezidențiale s-au concentrat pe atacuri personale, scandaluri şi lozinci, mai scire POLITICO.

Simion, de exemplu, a fost acuzat că s-a întâlnit cu spioni ruşi, lucru pe care l-a negat, în timp ce Ciolacu este criticat pentru călătoriile sale costisitoare cu avionul de lux, notează POLITICO, citând informațiile despre zborurile plătite de Nordis pentru liderii PSD, publicate de G4Media.

Pe hârtie, toţi candidaţii la preşedinţie sunt pro-UE, pro-NATO şi susţin Ucraina în detrimentul Rusiei.

Cu toate acestea, Simion a promis să suspende ajutorul militar acordat Ucrainei, dacă va fi ales, şi să sprijine un acord de pace negociat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, chiar dacă acest lucru înseamnă ca Ucraina să facă concesii teritoriale.

Alţi candidaţi prezidenţiali au recunoscut, de asemenea, că Ucraina nu poate obţine pacea fără să cedeze unele teritorii Rusiei.

Indiferent dacă Simion ajunge sau nu în turul al doilea, partidul său AUR este pe cale să obţină rezultate bune la alegerile parlamentare din 1 decembrie, ceea ce va face dificilă excluderea sa în orice coaliţie.

În timp ce liderul extremei drepte şi-a arătat deschiderea pentru colaborarea cu alte partide, social-democraţii se vor lupta să intre la guvernare, fără a-şi pierde credibilitatea, cu un partid pe care l-au catalogat în mod repetat drept extremist.

Ce arată sondajele

Sondajele îl arată pe Ciolacu în frunte înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, în ciuda cotelor sale scăzute de popularitate, cu puţin peste un sfert din alegători care îl susţin, potrivit unui sondaj INSCOP citat de POLITICO. Simion se află pe locul al doilea, cu 19 procente, iar Lasconi nu la mare distanţă cu 14.3%.

Cursa parlamentară reflectă mai mult sau mai puţin această dinamică, cu social-democraţii la 30%, AUR la 21%, USR condus de Lasconi la 17 la sută şi liberalii de centru-dreapta cotați cu 14%.

Partidul de extremă dreapta SOS România, al cărui lider controversat, Diana Şoşoacă, este parlamentar european, este în prezent la 7 procente.

Partidele celor doi candidaţi care vor câştiga duminică primul tur de scrutin vor primi probabil un impuls în alegerile parlamentare.

Cu toate acestea, experţii avertizează că sondajele din România nu sunt întotdeauna fiabile, ceea ce înseamnă că o răsturnare majoră nu poate fi exclusă, comentează POLITICO.

Primele rezultate, bazate pe exit-poll-uri, vor fi anunţate la închiderea urnelor în România, duminică, la ora 21.00.

INTERVIURILE HotNews.ro