Sari direct la conținut

Polonia anunță că își va ceda avioanele MiG-29 unei baze aeriene americane / Pentagonul a respins oferta

HotNews.ro
Polonia anunță că își va ceda avioanele MiG-29 unei baze aeriene americane / Pentagonul a respins oferta

Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Polone confirmă declarația Secretarului de Stat al SUA privind furnizarea de avioane Ucrainei.

Autoritățile Republicii Polone, după consultări între Președinte și Guvern, spun că sunt gata să desfășoare – imediat și gratuit – toate avioanele lor MIG-29 la Baza Aeriană Ramstein și să le pună la dispoziția Statelor Unite, se arată în declarație.

UPDATE 1:45 Pentagonul a respins propunerea Poloniei de a-și transfera avioanele de luptă MiG-29 în Statele Unite pentru a fi livrate apoi în Ucraina, numind-o „nesustenabilă”, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, citat de CNN. „Pur și simplu nu ne este clar că există o justificare de fond pentru aceasta” mutare, a spus Kirby. „Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem propunerea Poloniei este una sustenabilă.”, a declarat acesta.

În același timp, Polonia solicita Statelor Unite să le pună la dispoziție avioane uzate cu capacități operaționale corespunzătoare fiind pregătită să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor.

Ar fi vorba de 24 de astfel de avioane MiG-29.

Guvernul polonez solicită și altor Aliați NATO – proprietari de avioane MIG-29 – să acționeze în același sens.

Ucraina a cerut disperat avioane de luptă de la statele vecine / Ce avioane ar putea opera ucrainenii și de ce transferul MiGurilor 29 poloneze ar fi problematic

Informația cum că unele state europene ar putea dona avioane militare Ucrainei a început să circule în urmă cu mai bine de o săptămână, dar inițial a fost infirmată categoric de toate statele menționate.

Ucraina operează avioane de luptă de sorginte sovietic (MiG-29, Suhoi Su-25, Su-27, Su-24), și în cazul unui astfel de transfer de tehnologie ar avea nevoie de avioane de același tip pentru care are piloți pregătiți, cunoștințe de operare și un lanț logistic pentru ele.

În cazul Poloniei ar fi vorba doar de avioanele de vânătoare MiG 29, pe care polonezii le-au primit în trecut de la Germania. O problemă ar fi că aceste avioane au fost modernizate de Polonia și conțin sisteme NATO ce ar trebui date jos de pe aeronave dacă s-ar decide să fie donate Ucrainei.

Dacă ar donă avioanele Ucrainei, Polonia ar rămâne să se bazeze doar pe actualele sale F-16, întrucât modernele F-35 vor începe să sosească din SUA abia din 2024. Astfel, SUA ar trebui să cadă de acord să transfere avioane F-16 Poloniei în schimbul celor MiG 29 ce ar urma să ajungă la Ucraina.

Zelenski le-a cerut sâmbătă senatorilor SUA avioane de vânătoare. În discuția prin conferință video cu senatorii americani Zelenski a blamat decizia NATO de a nu impune o zonă de restricție aeriană peste Ucraina și ar fi cerut în schimb să primească măcar avioane de vânătoare în ajutor, dar și noi sancțiuni pentru Rusia.

NATO a respins cererea de a crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina: „Ar fi și mai periculos” / ”Dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”

„Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană – n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări’”, a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ale statelor NATO.

El a spus că responsabilitatea NATO este de a preveni extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei „întrucât ar fi chiar şi mai periculos, mai devastator şi ar provoca şi mai multă suferinţă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe.

„Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el.

Urmărește ultimele evoluții din a 13-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro