Sari direct la conținut

Polonia continuă să se înarmeze în ritm accelerat. Al treilea contract major în mai puțin de o lună

HotNews.ro
Polonia continuă să se înarmeze în ritm accelerat. Al treilea contract major în mai puțin de o lună
Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autorităţile de la Varşovia au anunţat, marţi, semnarea unor noi contracte militare cu o valoare de peste 460 milioane de euro, cu prilejul Salonului internaţional al industriei de apărare, care a început la Kielce (Polonia), informează AFP, preluată de Agerpres.

„Guvernul polonez va semna contracte cu o valoare de aproape două miliarde zloţi (467 milioane de euro)”, a declarat ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Potrivit sursei citate, miercuri, Polonia urmează să semneze „un contract important cu o valoare de 1,1 miliarde zloţi cu un grup spaniol, pentru sisteme de recunoaştere, protecţie şi securitate radio în jurul aeroporturilor”, a anunţat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, fără a oferi detalii.

Alte trei acorduri, semnate marţi, vizează sisteme de comunicaţii, detecţie a radiaţiilor şi logistică pentru transporturi.

La mijlocul lunii august, Guvernul de la Varşovia a semnat un contract cu grupul american Boeing vizând achiziţionarea unui număr de 96 de elicoptere de atac Apache, cu o valoare de 9,14 miliarde euro, care va face din Polonia cel mai mare utilizator din lume pentru acest tip de elicopter, după SUA.

Tot în luna august, Polonia a parafat un contract privind producerea a 48 de lansatoare M903 pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot, în valoare de 1,13 miliarde euro, şi un alt contract în vederea achiziţiei a câtorva sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, valoarea contractului fiind de 783 de milioane de euro.

Salonul internaţional al industriei de apărare de la Kielce, care susţine că este unul dintre cele mai importante evenimente la scară regională, reuneşte în acest an 769 de expozanţi, producători şi distribuitori de armament, precum şi experţi şi oficiali, veniţi din toată lumea, în special din Australia, SUA şi Marea Britanie.

Polonia, ţară membră NATO, cheltuie în prezent aproximativ 4% din PIB pentru apărare, comparativ cu nivelul de 2% cerut de NATO. Anul următor, Guvernul de la Varşovia vrea să aloce apărării 4,7% din PIB, o cifră record, de aproximativ 186 miliarde zloţi.

INTERVIURILE HotNews.ro