Sari direct la conținut

Polonia emite mandate de arestare contra unor oficiali din Belarus implicaţi în deturnarea avionului în care se afla disidentul Roman Protasevici

HotNews.ro
Afiș ce denunță arestarea jurnalistului belarus Roman Protasevici, în sediul PE de la Strasbourg , Foto: Roses Nicolas/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Afiș ce denunță arestarea jurnalistului belarus Roman Protasevici, în sediul PE de la Strasbourg , Foto: Roses Nicolas/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Justiţia poloneză a anunţat vineri că a emis mandate de arestare în lipsă împotriva a trei cetăţeni belaruşi, inclusiv pe numele unui ofiţer KGB, acuzaţi de interceptarea în 2021 de către Belarus a unui avion al companiei Ryanair care survola teritoriul acestei ţări pentru a aresta un activist opozant ce se afla printre pasageri, transmit France Presse și Agerpres.

Pe 23 mai 2021, acel avion care zbura între Grecia şi Lituania a fost forţat să aterizeze la Minsk, sub pretextul unei ameninţări cu bombă, acţiune care le-a permis autorităţilor din Belarus să-l aresteze pe jurnalistul disident Roman Protasevici, care călătorea împreună cu prietena sa Sofia Sapega.

În urma unei anchete efectuate în Polonia, separată de cele desfăşurate în SUA sau de către Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) , „instanţa regională din Varşovia a anunţat trei mandate de arestare pe numele a trei persoane” implicate în această deturnare a unui avion civil înmatriculat în Polonia, a declarat o purtătoare de cuvânt a justiţiei poloneze.

„Această crimă internaţională nu trebuie uitată”

Cei trei au fost identificaţi drept Leonid C., pe atunci director al agenţiei de navigaţie aeriană din Belarus, Evgheni T., şeful echipei de control al traficului aerian din Minsk, şi Andrei A. M., un oficial al serviciului de securitate din Belarus, KGB.

Decizia instanţei poloneze nu poate fi însă pusă în aplicare, întrucât respectivii responsabili belaruşi se află în afara teritoriului polonez, dar „permite acuzării să iniţieze procedurile de urmărire la nivel internaţional”, a explicat aceeaşi purtătoare de cuvânt, adăugând că, dacă vor fi capturaţi, cei trei riscă 15 ani de închisoare pentru „deturnare de avion” agravată de caracterul „terorist” al acţiunii lor.

Hotărârea justiţiei poloneze a fost imediat salutată pe X de lidera auto-exilată a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. „Această crimă internaţională nu trebuie uitată”, a scris ea.

Graţiat de Lukaşenko, Protasevici ar lucra acum ca sudor la o fabrică din Minsk

După ce a fost forţat să aterizeze la Minsk, avionul a fost inspectat şi a decolat apoi către destinaţia sa, dar fără doi pasageri, activistul opozant Roman Protasevici şi partenera sa Sofia Sapega.

Roman Protasevici trăia în Polonia şi Lituania la acea vreme şi era redactor-şef al canalului Nexta, care a susţinut protestele masive desfăşurate în Belarus în 2020 împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

El a fost condamnat în Belarus la opt ani de închisoare în 2023, înainte de a fi graţiat de Lukaşenko.

Posibil constrâns de autorităţi, Roman Protasevici s-a pocăit public. Presa belarusă de opoziţie, care activează în străinătate, a relatat săptămâna aceasta că în prezent el lucrează ca sudor la o fabrică din Minsk, publicând o fotografie cu el cu mustaţă, alături de alţi muncitori.

INTERVIURILE HotNews.ro