Sari direct la conținut

Belarus l-a condamnat la 8 ani de închisoare pe jurnalistul Roman Protasevici, la aproape doi ani după deturnarea zborului Ryanair la Minsk

HotNews.ro
Afiș ce denunță arestarea jurnalistului belarus Roman Protasevici, în sediul PE de la Strasbourg , Foto: Roses Nicolas/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Afiș ce denunță arestarea jurnalistului belarus Roman Protasevici, în sediul PE de la Strasbourg , Foto: Roses Nicolas/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jurnalistul Roman Protasevici, fondatorul canalului Nexta TV, a fost condamnat miercuri la 8 ani de închisoare în Belarus, la aproape doi ani după ce autoritățile de la Minsk au deturnat un zbor al Ryanair pentru a-l aresta, relatează Reuters.

Alături de alte două persoane care au fost judecate în absență, Protasevici a fost acuzat de comiterea a cel puțin 1.586 de infracțiuni, potrivit Belta, agenția de presă a statului bielorus.

Printre acuzații s-au numărat organizarea de proteste în masă, pregătirea de acțiuni care subminează grav ordinea publică, chemarea la sancțiuni împotriva statului bielorus, crearea sau conducerea unei grupări extremiste și conspirare la răsturnarea puterii.

Arestarea lui Protasevici pe aeroportul din Minsk după ce un avion al Ryanair a fost interceptat de forțele aeriene ale Belarusului și forțat să aterizeze au provocat un val de indignare internațională în mai 2021, atrăgând totodată noi sancțiuni occidentale la adresa regimului lui Alexandr Lukașenko.

Protasevici se afla la bordul unui avion ce decolase din Grecia, unde disidentul s-a aflat în concediu alături de iubita sa de atunci, rusoaica Sofia Sapega, și era în drum spre Lituania când controlorii de trafic aerian de la Minsk au informat piloții avionului Ryanair că la bordul aeronavei s-ar afla o bombă, o informație care s-a dovedit rapid a fi falsă.

Alături de Protasevici a fost arestată și Sofia Sapega, o studentă originară din Rusia care studia în țara baltică.

În luna mai a anului trecut autoritățile din Belarus au condamnat-o pe Sapega la 6 ani de închisoare într-un proces denunțat de comunitatea internațională. Autoritățile de la Moscova nu au depus niciun efort de a obține eliberarea acesteia, deși ea este o cetățeană a Federației Ruse.

Protasevici, condamnat după ce și-a făcut „demascarea” în fața regimului de la Minsk

La doar 3 zile după condamnarea Sofiei Sapega, Protasevici a anunțat că s-a căsătorit într-o postare bizară făcută după aproape un an de absență. În postarea făcută pe site-ul telegraph.ph, el a vorbit despre despărțirea de Sapega, nuntă și evoluția dosarului său penal.

Protasevici a distribuit inclusiv o poză de nuntă în care fața presupusei mirese a fost estompată, susținând că el și Sapega s-au despărțit înainte de a se urca în Grecia la bordul avionului Ryanair și că din octombrie 2021 nu au mai comunicat direct.

Unii comentatori de pe platformele social media au pus imediat sub semnul întrebării autenticitatea postării făcută pe telegraph, un site folosit de utilizatorii Telegram pentru distribuirea de povești care să arate asemănător cu cele de presă.

Până la această postare legată de căsătoria sa, despre Protasevici nu se mai știa de aproape un an de zile, ultima informație publicată de autoritățile bieloruse cu privire la acesta anunțând transferarea sa în arest la domiciliu în data de 25 iunie 2021.

Înainte de a anunța că s-a căsătorit, presupusul Protasevici a vorbit și despre condamnarea la închisoare a Sofiei Sapega, afirmând că a fost „neplăcut surprins” de către sentință, „la fel ca mulți alții”, dar că situația putea fi și mai rea, ținând cont că procurorii au cerut 20 de ani de închisoare.

„Sofia a fost condamnată pentru activități reale și nu pentru că a avut o relație cu mine. Prin urmare, înainte să începi să mă învinuiești și să mă înjuri în comentarii, pornește-ți măcar puțin mintea”, mai nota postarea atribuită disidentului.

În iunie 2021 Protasevici își făcuse o „demascare” în stil sovietic într-o înregistrare video filmată și difuzată de televiziunea de stat din Belarus.

Cine este Roman Protasevici

Încă dinainte de reprimarea brutală a protestelor izbucnite după fraudarea alegerilor prezidențiale din august 2020, în Belarus rămăseseră foarte puține surse de informare independente iar majoritatea canalelor mass media independente au fost închise pe fondul manifestațiilor masive.

Protasevici este co-fondator și fost editor al canalului NEXTA de pe platforma Telegram, locul favorit al adversarilor lui Lukașenko pentru distribuirea de informații și organizarea demonstrațiilor antiguvernamentale.

În 2019, a fugit din țară, de teamă că va fi arestat, însă a continuat să critice regimul lui Lukașenko din exil, în Lituania. A fost atât de activ încât în noiembrie 2020 a fost acuzat de incitare la ură socială și la tulburarea ordinii publice.

Pe vremea când era adolescent, Protasevici a devenit disident intrând în atenția forțelor de ordine. El a fost exmatriculat de la o școală de renume pentru că participase la un protest în 2011.

Ulterior, a fost exmatriculat și de la cursurile de jurnalism pe care le urma la Universitatea de Stat din Minsk.

Protasevici avea doar 26 de ani în momentul arestării sale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro