Sari direct la conținut

Spațiul aerian al NATO, încălcat în timpul atacului rusesc masiv asupra Ucrainei / Polonia caută o dronă cu 100 de soldați și un elicopter

HotNews.ro
Soldati polonezi cauta drona care a intrat in spatiul aerian al Poloniei - Imagine ilustrativă din decembrie 2023 / FOTO Darek Delmanowicz / PAP / Profimedia
Soldati polonezi cauta drona care a intrat in spatiul aerian al Poloniei - Imagine ilustrativă din decembrie 2023 / FOTO Darek Delmanowicz / PAP / Profimedia

Polonia a spus că probabil o dronă a intrat luni dimineața devreme în spațiul său aerian în timpul unui atac masiv cu UAV-uri și rachete asupra Ucrainei, adăugând că obiectul ar fi aterizat pe teritoriul polonez și că în acest moment căutările sunt în curs, relatează Reuters.

Rusia a lansat luni un atac cu peste 100 de rachete și aproximativ 100 de drone asupra Ucrainei, ucigând cel puțin cinci persoane și lovind instalații energetice la nivel național, au declarat oficialii.

„Cel mai probabil a fost o dronă. Așa presupunem, pentru că traiectoria zborului și viteza indică faptul că nu a fost o rachetă”, a declarat pentru Reuters Jacek Goryszewski, purtătorul de cuvânt al comandamentului operațional al armatei poloneze.

„(Prezența acestuia) a fost confirmată de cel puțin trei stații de radiolocalizare”, a declarat generalul Maciej Klisz, comandantul șef al forțelor operaționale poloneze, adăugând că obiectul în cauză era căutat în continuare.

„Caracteristicile sale arată că nu este o rachetă, hipersonică, balistică sau ghidată”, a spus Klisz jurnaliştilor, potrivit AFP.

„Obiectul este căutat de 100 de soldați la sol și de un elicopter”.

Jacek Goryszewski a spus că este imposibil de spus dacă obiectul este rus sau ucrainean, deoarece condițiile meteorologice nu au permis identificarea vizuală.

Într-o declarație ulterioară pe platforma de socializare X, comanda operațională a armatei a declarat că obiectul a intrat în spațiul aerian polonez la 04.43 GMT și că radarele l-au pierdut din vizor la 05.16 GMT.

„Din momentul în care a intrat în spațiul aerian polonez, s-a încercat verificarea vizuală a obiectului pentru a-l identifica înainte de o posibilă neutralizare”, se arată în comunicat.

„Din păcate, din cauza condițiilor meteorologice predominante, nu a fost posibilă identificarea clară, ceea ce a împiedicat decizia de a-l doborî”.

Luni după-amiază, operaţiunile de căutare a aparatului de zbor se concentrau în jurul micului oraş Tyszowce, din sud-estul Poloniei, la circa 30 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Nu este prima oară când, de la începutul războiului din Ucraina, spațiul aerian NATO este încălcat

Acesta este un nou caz de încălcare a spaţiului aerian polonez de la invazia rusă în Ucraina, cel mai recent fiind înregistrat în decembrie anul trecut.

În noiembrie 2022, o rachetă ucraineană a căzut în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, provocând moartea a doi civili, în timp ce Rusia lansa lovituri masive asupra infrastructurii civile ucrainene, pe întreg teritoriul Ucrainei.

În decembrie 2023, Polonia a declarat că o rachetă rusă a intrat în spațiul său aerian. În aprilie 2023, un obiect militar a fost găsit într-o pădure din apropierea satului Zamosc, lângă orașul de nord Bydgoszcz. Ulterior s-a raportat că este o rachetă rusească.

Tot în martie a acestui an, Polonia a declarat că Rusia i-a încălcat spațiul aerian cu o rachetă de croazieră lansată asupra țintelor din vestul Ucrainei.

România, membru NATO, a raportat că a găsit fragmente de drone rusești pe teritoriul său, cel mai recent în luna iulie.

INTERVIURILE HotNews.ro