Sari direct la conținut

Poluare: Cei mai săraci și cei mai vulnerabili sunt și cei mai expuși, arată un studiu / Estul și sud-estul Europei sunt cele mai expuse

HotNews.ro
Poluare: Cei mai săraci și cei mai vulnerabili sunt și cei mai expuși,  arată un studiu / Estul și sud-estul Europei sunt cele mai expuse

Oamenii cei mai săraci și mai vulnerabili (copiii și bătrânii) din Europa sunt totodată și cei mai expuși la poluarea aerului și poluarea fonică, a arătat îngrijorată Agenția Europeană a Mediului (AEE) într-un raport publicat luni, potrivit Europe 1, citat de Rador.

O premieră în 25 de ani

„La modul general, în Europa, cu cât ești mai sărac cu atât ai un risc mai mare să trăiești într-o zonă cu o proastă calitate a aerului”, a explicat directorul AEE, Hans Bruyninckx, cu ocazia prezentării raportului jurnaliștilor de la Bruxelles. AEE, cu sediul la Copenhaga, a publicat pentru prima oară în cei 25 de ani de existență ai ei o „analiză exploratorie” a relației dintre inegalitățile socio-economice și inegalitățile de mediu, de pe urma căruia ea a tras concluzia că este nevoie de politici coordonate.

Estul și sud-estul Europei sunt cele mai expuse

„Sănătatea celor mai vulnerabili cetățeni europeni rămâne afectată într-o manieră disproporționată de riscuri” legate de poluarea aerului și cea fonică sau chiar de temperaturile extreme (reci ori calde), avertizează AEE. Astfel, regiunile Europei de Est (între care Polonia, Ungaria, România și Bulgaria) și din sudul Europei (Italia, Spania, Portugalia, Grecia) care au rate ale șomajului mai mari și o școlarizare mai deficitară decât media sunt mai expuse la particulele fine (praf, fum, cenușă, polen, etc.) și la ozon.

În aceleași regiuni europene, vulnerabilitatea acestor populații, care au și o medie de vârstă mai ridicată, „poate reduce capacitatea indivizilor de a răspunde la caniculă și, prin urmare, au rezultate negative în privința sănătății”, a precizat AEE.

Iar dacă zonele urbane din UE, care sunt și cele mai bogate, suferă de poluare cu dioxid de azot (generat de motoarele diesel), și acolo „în aceste regiuni tot comunitățile cele mai sărace sunt cele care tind să fie expuse la cele mai ridicate niveluri locale” [de poluare].

Politici de mediu deficitare

Aceste inegalități nu sunt luate decât „parțial” în calcul de actualele politici de mediu ale UE, apreciază AEE. „Politicile UE nu prevăd explicit acțiuni specifice din partea statelor membre pentru reducerea inegalităților în privința expunerii și vulnerabilității”, remarcă autorii raportului. AEE salută totuși anumite răspunsuri considerate a fi „eficace” în lupta contra acestor tipuri diverse de riscuri de mediu, cum ar fi gestionarea traficului rutier (de exemplu orașul belgian Gand, care a interzis accesul automobilelor în centrul său) și încurajarea mersului pe jos (Malmö din Suedia și Edinburgh din Regatul Unit îl promovează pentru condusul copiilor la școală) și cu bicicleta. De asemenea și locuințele de calitate (mai ales în privința izolării, inclusiv pentru lupta împotriva căldurii).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro