Poluarea aerului, legată de riscul de apariție al tulburărilor bipolare și al depresiei (Studiu)
Poluarea aerului reprezintă un risc imens pentru sănătate, fiind asociată cu boli precum cancerul pulmonar, iar un nou studiu sugerează că în regiunile poluate apar mai multe cazuri de afecțiuni neurologice, precum depresia sau tulburarea bipolară, scrie National Geographic.
Oamenii de știință au descoperit că în regiunile din SUA în care calitatea aerului era la cel mai scăzut nivel, conform datelor de la Agenția de protecție a mediului, a fost înregistrată o creștere de 27% în ceea ce privește cazurile de tulburare bipolară și de 6% în cazurile de despresie, față de media națională.
Andrey Rzhetsky, autorul studiului, lucrează în domeniul geneticii la Universitatea Chicago. El atrage atenția asupra faptului că studiul său nu dovedește o legătură directă între poluarea aerului și afecțiunile psihice, ci arată că factorul poluării ar putea reprezenta un risc în acest sens.
Studii similare realizate în Londra, China și Coreea de Sud au arătat legături similare între locurile poluate și afecțiunile psihice. Rzhetsky susține că studiul său arată că în locurile din SUA care sunt puternic poluate, afecțiunile neurologice fac victime.
Cercetătorii au folosit date din SUA și din Danemarca.
Multe dintre lucrurile cunoscute în prezent de cercetători, legate de felul în care poluarea afectează creierul, sunt rezultatele unor studii realizate pe câini sau rozătoare. Un studiu realizat în 2002 a abordat efectele poluării provocate de trafic asupra câinilor. Concluziile au fost că aceasta îi afectează puternic la nivelul plămânilor și cauzează leziuni pe creier.
„Ceea ce se petrece în creier seamănă cu inflamarea”, a declarat Rzhetsky. „Rezultă în simptome care seamănă cu depresia [la câini]”.