Sari direct la conținut

Populatia Romaniei, locul intai mondial la dat spaga

Adevarul

Romanii sunt campioni mondiali la dat mita, dupa cum arata un sondaj de opinie – Barometrul Global al Coruptiei – efectuat in 64 de tari de pe toate continentele. Daca, la nivel mondial, 10 la suta din populatie recunoaste ca a dat mita in ultimele 12 luni, in Romania ponderea persoanelor care au platit mita este mai mult decat dubla, ajungand la 25 la suta.

Barometrul Global al Coruptiei 2004 a fost realizat de Gallup International la cererea organizatiei Transparency International in perioada iunie-septembrie, pe un esantion de 50.000 de persoane, dintre care in Romania 1039 respondenti, marja de eroare fiind de 2,9 la suta.

Pe o scara a coruptiei de la 1 la 5, acesta din urma fiind nivelul de coruptie maxim, populatia din cele 64 de tari a identificat partidele politice (4,0), parlamentul (3,7), politia (3,6) si autoritatile fiscale (3,6) drept institutiile cele mai afectate de coruptie.

In Romania, perceptia este similara : partidele politice – 4,2; sectoarele administratiei (vama) – 4,2; justitia – 4,1; parlamentul – 4,0 si politia – 3,8 ocupa primele locuri. Romanii considera ca este mai grava coruptia mare, careia ii acorda 3,5 puncte, decat coruptia mica, pe care o evalueaza la 3,4 puncte.

La nivel global, coruptia mare este evaluata la 3,4 puncte, fata de coruptia mica – 3,2 puncte. In ierarhia problemelor cu care se confrunta cetatenii romani, marea coruptie este la egalitate cu saracia, dupa inflatie si somaj. Chiar daca dau mita din greu si au de a face atat cu mica, dar si cu marea coruptie, romanii sunt, in mod paradoxal, optimisti.

Ei au declarat in proportie de 37 la suta ca, in urmatorii trei ani, coruptia va scadea si numai 26 au spus ca va creste. Media globala arata ca doar 17 la suta dintre persoanele chestionate cred ca fenomenul coruptiei se va diminua, in timp ce 45 la suta spun ca va creste.

Autorii sondajului indica drept posibile explicatii privind optimismul romanilor intrarea in vigoare a unor noi prevederi legislative de combatere a coruptiei. Comparativ, optimismul romanilor este similar cu cel intalnit in Georgia, Bosnia, Kosovo, ceea ce arata, mai degraba, ca in aceste tari cetatenii sunt mult mai obisnuiti cu fenomenul coruptiei, pe care il privesc mai putin critic.

In Bulgaria, cetatenii sunt mai nemultumiti si mai critici fata de coruptie, ceea ce nu inseamna ca aici institutiile sunt mai corupte, ci ca exista o reactie mai puternica la nivelul societatii legata de fenomenul coruptiei, dupa cum sustin reprezentantii Transparency Intenational Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro