Posibil final pentru saga "votul la Sova": Senatul trimite miercuri la Monitorul Oficial hotararea ceruta de Curtea Constitutionala/ Tariceanu: "Senatul s-a conformat deciziei Curtii, nu stiu care ar putea fi acuzatia de abuz"/ Boboc (PNL): "Dl Tariceanu a picat la mijloc in jocul PSD de a-si aparara oamenii"
Proiectul de hotarare al Senatului in cazul Dan Sova, redactat marti de catre Comisia Juridica la cererea Biroul Permanent, a fost adoptat miercuri in acelasi for si va fi trimis astazi la Monitorul Oficial, a anuntat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Liberalii vor contesta, dupa pubicarea in MO, la Curtea Constitutionala aceasta hotarare.
UPDATE Ora 19.00 Hotararea a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial.
„Am intrunit Biroul Permanent intr-o scurta sedinta pentur a lua act de hotarare – proiect de hotarare redactat ieri de Comisia Juridica asa cum am stabilit. L-am si votat si adoptat si sigur ca il trimitem spre publicare la Monitorul Oficial. In esenta vreau sa subliniez urmatorul lucru: nu este o hotarare noua, este conform deciziei Curtii Constitutionale, formalizarea hotararii asa a considerat curtea care s-a dat in data de 25 martie. Formalizarea, sau daca vreti , redactarea a hotararii in data de 25 martie”, a declarat Tariceanu la finalul sedintei.
Astfel, miercuri a avut loc o noua razgandire pe aceasta tema, pentru ca initial, de dimineata, Tariceanu a declarat ca nu se impune convocarea BP sau a unui plen.
„Intotdeauna trebuie sa tinem cont de toate elementele de legalitate. Dimineata cand m-ati intrebat nu vazusem documentul, l-am primit cand am ajuns in birou, comisia juridica a facut raspunsul catre BP, deci cel care trebuia sa ia act de acest lucru era BP. Ca atare, l-am convocat”, a precizat Tariceanu in momentul in care a fost intrebat.
Intrebat daca BP poate adopta hotarari, intrucat Comisia Juridica a trimis la BP un proiect de hotarare si nu o hotarare, Tariceanu a raspuns: „Nu, Biroul Permanent nu adopta hotarari. Senatul s-a conformat prin redactarea hotararii care a fost luata in 25 martie. Hotararea a fost adoptata in 25 martie, ea va fi publicata acum, este altceva, faceti diferenta intre publicare, redactare si adoptare.
Intrebat apoi daca risca acuzatii de abuz in serviciu, presedintele Senatului a raspuns: „Atata vreme cat Senatul s-a conformat deciziei Curtii Consitutionale, nu stiu care ar putea fi acuzatia de abuz, dar sigur ca sunt mult nepriceputi care vorbesc de multe lucruri.”
Anuntul vine dupa ce marti Comisia Juridica, insarcinata de Biroul Permanent al Senatului, a redactat si votat un proiect de hotarare prin care se constata ca, in urma votului exprimat in 25 martie, nu au fost indeplinite conditiile necesare pentru incuviintarea cererii de retinere si arestare preventiva a senatorului Dan Sova.
Citeste mai multe despre traseul de tip ping-pong al acestei hotarari.
Liberalul Catalin Boboc, presedinte al Comisie Juridice, a anuntat ca liberalii au deja scrisa contestatia la Curtea Constitutionala si o vor depune dupa ce hotarea este publicata in Monitorul Oficial.
„Am incercat si astazi in Biroul Permanent sa nu tratez lucrurile politicianist, sa imi spun punctul de vedere in calitatea mea nu de membru PNL ci de presedinte al Comisiei Juridice, pentru a clarifica si a nu duce Senatul intr-o situatie dupa pararea mea nemaintalnita. Domnul Tariceanu, in jocul acesta al PSD-ului de a isi apara oamenii, a picat la mijloc”, a declarat Boboc.
„Asa cum si suna el un proiect nu este mai mult decat un proiect. Un proiect nu este o hotarare. O hotarare se adopta de catre plenul Senatului. Nu avem ce sa cautam cu vot in plen, avem o sedinta si o stenograma din 25 martie, acolo scrie foarte clar ce anume am votat, ca s-a interpretat gresit. Vom contesta la Curtea Constitutionala, e pregatita deja contestatia, avem si numarul de semnaturi, asteptam ca ea sa fie publicata pentru ca sigur ca nu poti contesta ceva ce nu exista inca in mod oficial – si Curtea se va pronunta. In Biroul permanent toti reprezentantii nostri si cred ca si reprezentantul UDMR s-au abtinut, adica lucrurile sunt foarte clare ca, daca situatia era limpede, cred ca era consens. E motivul pentru care reprezentantii nostri au votat impotriva”, a mai spus Boboc.