Sari direct la conținut

Posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina, în vizorul ONU: "Armata rusă a țintit grădinițe, orfelinate și spitale"

HotNews.ro
bloc de locuinte din Kiev lovit de bombardamente, Foto: Ministrul de externe al Ucrainei
bloc de locuinte din Kiev lovit de bombardamente, Foto: Ministrul de externe al Ucrainei

​Ucraina și aliații săi au cerut luni o anchetă ONU privind posibile crime de război comise de Rusia în timpul invaziei sale militare în Ucraina. O comisie formată din trei experți independenți ar urma să investigheze toate presupusele încălcări ale dreptului internațional din Crimeea și regiunile Donețk și Lugansk din 2014 și în alte zone ale Ucrainei, în timpul invaziei ruse care a început săptămâna trecută, scrie Reuters.

„Rusia a încercat să semene panică în rândul populației”

Un proiect de rezoluție ucrainean ar urma să fie discutat în cadrul unei dezbateri urgente a ONU, care va avea loc joi.

Ambasadorul Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite, Yevheniia Filipenko, a declarat, în fața Consiliului pentru Drepturile Omului, că: „Încercarea forțelor ruse de a semăna panică în rândul populației, țintind în mod special grădinițele și orfelinatele, spitalele și brigăzile mobile de asistență medicală, reprezintă acte care ar putea echivala cu crime de război.”

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Sheba Crocker, a declarat luni, pentru Reuters, că votul de luni din cadrul ONU, în favoarea începerii acestei anchete, arată faptul că Rusia este izolată în Consiliul de Securitate: „Doar 4 țări au susținut poziția Rusiei, demonstrând în mod clar că comunitatea internațională este unită în condamnarea acțiunii flagrante a Rusiei”, spune oficialul american.

De cealaltă parte, Ghenadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la ONU, susține că țara sa a lansat „operațiuni speciale pentru a opri tragedia” din regiunea separatistă Donbass a Ucrainei și că forțele Rusiei nu au tras asupra țintelor civile din Ucraina.

„Rusia trebuie să știe că această invazie va fi foarte costisitoare pentru ea”

Ca răspuns la asaltul rusesc, aliații occidentali și-au intensificat eforturile de a pedepsi Moscova prin închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, închiderea unor bănci din rețeaua financiară SWIFT și limitarea capacității Moscovei de a-și utiliza rezervele valutare în valoare de 630 de miliarde de dolari.

„Există diferite discuții care au loc aici la Consiliul pentru Drepturile Omului cu privire la acest mecanism de investigație. Există și alte angajamente pe care le avem, inclusiv cu Curtea Penală Internațională, pentru a ne asigura că există responsabilitate pentru acele crime care sunt comise în fiecare oră, în fiecare zi, pe teritoriul suveran al Ucrainei”, a declarat Lord Ahmad, ministrul de stat pentru Commonwealth şi Organizaţia Naţiunilor Unite al Marii Britanii.

Oficialul britanic a subliniat, de asemenea, că Rusia este din ce în ce mai izolată din punct de vedere economic, politic și diplomatic.

„Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că acest mesaj foarte clar este transmis Rusiei: există un cost major din punct de vedere economic pentru instituțiile ruse, băncile ruse, iar această invazie va fi costisitoare pentru ei.”

Citește LIVE ultimele evoluții din războiul din Ucraina:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro