Sari direct la conținut

Povestea unei înfrângeri usturătoare pentru ruși. Zeci de tancuri și blindate, nimicite în timp ce încercau să treacă pe un pod de pontoane

HotNews.ro
Blindate rusesti distruse langa rau, Foto: Colaj foto
Blindate rusesti distruse langa rau, Foto: Colaj foto

Rusia ar fi suferit una dintre cele mai usturătoare înfrângeri punctuale din Războiul cu Ucraina de până acum. Forțele ucrainene ar fi reușit să blocheze o tentativă a rușilor de a traversa un rău în estul țării pe un pod de pontoane și au reușit dintr-un „singur foc” să distrugă zeci de vehicule blindate și tancuri și să blocheze avansul rușilor în apropiere de Lisichansk.

Operațiunea a avut loc între 7 și 10 mai, lângă localitatea Bilohorivka de lângă răul Doneț, în apropiere de Lisichansk și Sievierodonețk, localități controlate de ucraineni și pe care acum rușii încearcă să le încercuiască și să le cucerească.

Armata Ucrainei ar fi reușit să depisteze din timp operațiunea rușilor de a monta un pod de pontoane pentru a trece răul cu toată tehnica grea și ar fi folosit focuri de artilerie și de aviație care i-au surprins pe ruși în același loc cu toate vehiculele militare.

În urma atacului au rămas zeci de vehicule distruse, unele căzute cu totul în apă, podul de pontoane făcut bucăți, precum și numeroase victime omenești. Avansul rușilor ar fi fost oprit atunci și acolo.

Povestea unei operațiuni de succes a ucrainenilor: Cum au blocat traversarea râului de către ruși pe un pod de pontoane

În spatele operațiunii însă există o poveste mai detaliată…

Maxim, un ofițer ucrainean care se ocupă de deminare și de eliminare a dispozitivelor explozibile (EOD) a povestit pe Twitter cum a participat el în operațiune și ce informații vitale au putut colecta ucrainenii ca să poată să-i surprindă pe ruși.

Maxim spune că a fost însărcinat să exploreze pe 7 mai zona localităților Hrihorivka și Bilhorivka pentru că ar fi primit informații de la trupele din linia întâi cum că rușii ar concentra tehnică grea în acele localități, probabil cu intenția de a traversa răul.

Ofițerul ucrainean povestește că după ce a făcut recunoaștere în zonă a găsit o zonă pe care ar fi putut rușii s-o folosească la trecere. Calculele sale indicau că râul are o lățime în acel punct de circa 80 de metri, deci rușii ar fi avut nevoie de 8 elemente de pontoane de 10 metri fiecare.

–-

–-

„La cum curgea râul, am spus unităților care observau zona că rușii vor avea nevoie de bărci cu motor pentru a poziționa pontoanele și că ar avea nevoie de circa două ore pentru a realiza acel pod. Cum vizibilitatea în zonă era foarte proastă – rușii au dat foc la terenuri și păduri, dar foloseau și fumigene, iar în plus era și ceață – le-am spus militarilor ce observau zona să asculte după zgomote de bărci cu motor”, povestește Maxim.

Pe 8 mai dimineața ucrainenii au auzit sunetul bărcilor cu motor ce începuseră să construiască podul de pontoane, au dat informația mai departe, iar armata ucraineană a pregătit loviturile de artilerie cu ținta pe acel loc.

„Nu am mai văzut în viața mea lupte atât de grele”

„În aproximativ 20 de minute după ce unitatea de recunoaștere a confirmat montarea podului rusesc, artilerie grea a tras împotriva forțelor ruse, iar apoi aviația a intervenit și ea. Eram încă în zonă și nu am mai văzut/auzit în viața mea lupte atât de grele”, spune Maxim.

Potrivit acestuia, lupta a durat o zi aproape, iar pe 9 mai podul a fost distrus complet.

„Unele forțe rusești, circa 30-50 de vehicule + trupe de infanterie, au fost blocate pe malul ucrainean al râului, fără cale de întoarcere. Au încercat să fugă folosind podul spart. Apoi au încercat să amenajeze un nou pod. A revenit aviația și a bombardat din nou zona și i-au distrus pe toți, inclusiv noul pod ce încerca să-l facă. Se zvonește că au murit circa 1.500 de ruși”, spune Maxim.

Potrivit informațiilor apărute pe rețelele sociale, forțele rusești par să fi pierdut zeci de blindate și tancuri în acel punct de trecere a râului.

Din pozele realizate din dronă pot fi observate numeroase vehicule blindate: câteva tancuri de luptă, zeci de transportoare blindate precum și alte vehicule blindate care au fost distruse complet, au fost avariate sau abandonate.

  • UPDATE: Numărătoarea efectuată de comunitățile OSINT pe baza imaginilor circulate pe internet a identificat cel puțin 73 de vehicule, blindate sau tancuri care au fost distruse avariate

VEZI ȘI:

––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro