Sari direct la conținut

Poziția lui Serghei Șoigu pe lângă Kremlin, tot mai vulnerabilă: „Putin nu iartă astfel de umilințe, dar nu-i place să grăbească lucrurile”

HotNews.ro
Poziția lui Serghei Șoigu pe lângă Kremlin, tot mai vulnerabilă: „Putin nu iartă astfel de umilințe, dar nu-i place să grăbească lucrurile”
Președintele rus Vladimir Putin (dreapta), și fostul ministru al apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei întâlniri la Kremlin, Moscova, Rusia, 20 februarie 2024. Sursa foto: Alexander Kazakov / AP / Profimedia

La cinci luni de la demiterea din funcția de ministru al apărării și numirea sa în funcția de secretar al Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu, un fost favorit al lui Putin, nu a revenit încă în grațiile președintelui rus, iar poziția sa este din ce în ce mai precară, au declarat pentru The Moscow Times cinci persoane din cadrul guvernului rus care au cunoștință de această chestiune.

Șoigu a fost demis pe fondul unui val de dosare penale de luare de mită împotriva unor oficiali de rang înalt din Ministerul Apărării și a unor generali care au lucrat sub conducerea sa, un val care continuă în prezent.

Influentul clan Vorobiov, care are legături strânse cu Șoigu, este, de asemenea, în mare pericol. Mai mulți oficiali de rang înalt din regiunea Moscova sunt acuzați de luare de mită. Aici guvernator este Andrei Vorobiov, fiul vicepreședintelui Consiliului Federației și prieten din copilărie al lui Șoigu, Iuri Vorobiov.

Unele dintre rudele lui Vorobiov ar fi obținut pașapoarte străine și s-ar fi opus invaziei Ucrainei, a relatat, în 2022, organizația independentă IStories.

Membrii elitei Rusiei au remarcat căderea în dizgrație a lui Șoigu în presa de stat. Cândva o prezență obișnuită pe principalele rețele controlate de Kremlin, Șoigu a fost acum marginalizat.

Singurul său interviu televizat de la numirea în Consiliul de Securitate a fost un interviu cu un jurnalist relativ necunoscut de la postul de televiziune Rossia și nu unul dintre propagandiștii de top.

Șoigu a intrat în conflict și cu predecesorul său de la șefia Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, care a refuzat să-i cedeze lui Șoigu biroul său de la Kremlin, a relatat săptămâna trecută agenția independentă de știri și investigații Agentstvo.

Deși Șoigu însuși este nemulțumit de noul său rol, pare neputincios să facă ceva pentru a schimba situația. Mai mult, el și-a trimis scrisoarea de demisie la Kremlin cu data lăsată în alb, a susținut jurnalistul Andrei Karaulov.

„Toată lumea poate vedea și toată lumea înțelege că Serghei Kuzugetovici (nr. Șoigu) este pedepsit”, a declarat pentru The Moscow Times un oficial guvernamental rus cu pregătire militară.

Președintele rus are nemulțumiri ascunse împotriva fostului său ministru al apărării, au declarat pentru The Moscow Times trei surse care îi cunosc personal pe Șoigu și Putin.

„Eșecul din primele zile de război, „Kiev în patru zile”, dezordinea din armată, lipsa comunicațiilor criptate de calitate ale armatei, lipsa uniformelor, scandalul cu Prigojin, care a aerisit în public toate rufele murdare ale armatei: Toate acestea au fost o umilință. Putin nu iartă astfel de umilințe. Dar nu-i place să grăbească lucrurile”, a declarat o sursă.

„Șoigu cu greu se poate simți complet în siguranță. El este, din câte știu eu, profund îngrijorat. El nu a fost încă afectat, dar nimeni nu poate spune ce se va întâmpla în continuare. Nu aș fi surprins dacă se va ajunge la arestare”, a declarat un alt oficial.

Chiar dacă Șoigu nu și-a prezentat încă demisia, asta nu înseamnă că poziția sa este sigură, a scris analistul politic rus Alexander Kînev pe canalul său Telegram.

Potrivit lui Kînev, problemele atât în administrația regiunii Moscova, cât și cu numirea lui Tsalikov în Consiliul Federației sunt reale și dacă există probleme care sunt vizibile, atunci există probabil mai multe probleme ascunse în spatele scenei.

INTERVIURILE HotNews.ro