Sari direct la conținut

PPE insistă să modifice Green Deal-ul astfel încât să salveze motoarele cu combustie, a căror interzicere a fost susținută de Ursula von der Leyen

HotNews.ro
Partidul Popular European (PPE), cel mai important grup politic din Parlamentul European, urmează să propună blocului comunitar revizuirea normelor privind emisiile automobilelor, în ideea de a menţine în funcţiune motoarele cu combustie şi după anul 2035, arată documente consultate de Bloomberg.
PPE insistă să modifice Green Deal-ul astfel încât să salveze motoarele cu combustie, a căror interzicere a fost susținută de Ursula von der Leyen
Mașini blocate pe autostrada A100. Berlin, Germania, 06 decembrie 2016. Sursa foto: ROBERT SCHLESINGER / AFP / Profimedia

PPE îşi va reafirma sprijinul faţă de obiectivele obligatorii ale UE, vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în acest deceniu şi ajungerea la neutralitate climatică până la mijlocul secolului.

Cu toate acestea, grupul de centru-dreapta condus de Manfred Weber, vrea ca blocul comunitar să facă mai mult pentru protejarea companiilor şi gospodăriilor, potrivit unei variante de lucru a strategiei PPE pentru următorii cinci ani, citată de Agerpres.

Pentru a-şi sublinia noua orientare, PPE vrea să transforme „Green Deal” (Pactul verde european, n.r.) în „Green Growth Deal”, un nou pact pe care popularii europeni ar urma să îl discute la reuniunea lor care va avea loc săptămâna aceasta la Cascais, Portugalia.

„Susţinem obiectivele climatice, dar vrem să le atingem cu mai puţină birocraţie şi cu mai multă deschidere tehnologică. Avem nevoie să ajutăm industria şi să sprijinim oamenii să facă faţă reglementărilor”, spune Peter Liese, un europarlamentar german care este liderul legislativ al PPE în domeniul climei.

Noul document ar urma să fie aprobat de liderii PPE în cursul zilei de joi, după ce îngrijorările alegătorilor cu privire la costurile ridicate de tranziţia ecologică au crescut sprijinul pentru partidele conservatoare şi cele de extremă dreapta la alegerile europarlamentare din luna iunie.

Apel către Ursula von der Leyen

Avansul populismului riscă să slăbească hotărârea guvernelor când vine vorba de transformarea promisiunilor în legi care să contribuie la atingerea obiectivelor privind reducerea emisiilor de carbon în domenii precum transportul, încălzirea şi agricultura.

PPE, care anul trecut s-a opus unor reglementări care ar fi cerut ca noile autoturisme de pasageri să aibă emisii zero după 2035, va milita acum pentru o revizuire care ar urma să salveze motoarele cu combustie.

Obiectivul ar urma să fie încorporat în lege, o promisiune cerută de Germania care vrea să permită autoturismelor care folosesc combustibili sintetici să circule şi după 2035.

Această tehnologie ar oferi o alternativă la automobilele electrice, al căror impact asupra mediului ar trebui şi el analizat pentru întregul lor ciclu de viaţă, potrivit PPE.

Amendamentele ar putea fi introduse cu ocazia unei revizuiri a reglementării care, conform calendarului iniţial, ar urma să aibă loc în 2026.

„Cred că avem nevoie de o modificare a legii şi ar fi bine dacă preşedinta Ursula von der Leyen ar urgenta procedura de revizuire şi ar veni cu o propunere cât mai curând posibil. Dacă asta va fi în 2026 este mai bine decât niciodată iar dacă va fi făcută în 2025 este şi mai bine”, a spus Peter Liese, la o întâlnire cu jurnaliştii care a avut loc marţi la Bruxelles.

La câteva zile după alegerile europarlamentare, Peter Liese, a declarat pentru Politico că rezultatele scrutinului au confirmat viziunea partidului său pentru un „Green Deal” mai puţin restrictiv.

Green Deal este planul istoric al UE de eliminare a poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050.

„Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie – aceasta trebuie să dispară”, a spus Liese, la acel moment.

Anularea interdicţiei privind autovehiculele ar contrazice-o direct pe Ursula von der Leyen, care a introdus interdicţia şi a susţinut-o în campania electorală pentru cel de-al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE. De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar declanşa un război total cu partidele de stânga care au susţinut această măsură, a notat Politico, după alegerile europene.

Potrivit Bloomberg, în noul său plan în cinci puncte pentru Europa, PPE ar urma să ceară de asemenea o consolidare a apărării, oprirea migraţiei ilegale, impulsionarea economiei şi comerţului blocului comunitar şi transformarea UE într-o entitate mai eficientă şi mai democratică.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro