Sari direct la conținut

Predoiu: „Avem mult de lucru în politica externă, avem mult de făcut în contactele noastre europene și americane”

HotNews.ro
Cătălin Predoiu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Cătălin Predoiu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele interimar al PNL, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, a declarat luni, că avem mult de lucru în politica externă şi trebuie să facem mai mult pentru a explica evoluţia vieţii politice din România, inclusiv ceea ce s-a întâmplat în alegerile din noiembrie anul trecut, a se explica faptul că aceste alegeri au fost distorsionate prin afectarea şanselor candidaţilor participanţi la alegeri, informează News.ro.

„Avem mult de lucru în politică externă, avem mult de făcut în contactele noastre şi europene şi americane şi sunt convins că acest lucru se va intensifica, acest efort se va intensifica. (..) Nu pot vorbi în numele Cotroceniului, dar repet, există un travaliu intens care se face, de diplomaţie, şi el trebuie intensificat pentru a înmulţi aceste contacte”, a spus Cătălin Predoiu, întrebat despre lipsa României la summit-ul de la Paris. El a menţionat că e un format special şi s-a anunţat deja că acest format va fi extins.

Predoiu a afirmat că noua administrație americană are un cu totul alt stil de a discuta cu partenerii săi europeni, care trebuie acum să se adapteze.

„Cu cât o facem mai repede şi noi în România, cu atât mai bine. Ceea ce cred că trebuie să avem noi de făcut în perioada următoare este să păstrăm stabilitatea politică. Este cel mai responsabil lucru pe care partidele guvernamentale trebuie să-l facă şi o să-l facă pentru România, nu doar pentru guvern. Trebuie să dezvoltăm rapid şi mai mult proiecte economice cu Statele Unite, care să completeze, dacă vreţi, proiectele economice desfăşurate în cadrul programelor europene, cu fonduri europene. Trebuie să facem mai mult pentru a explica evoluţia vieţii politice din România, inclusiv ceea ce s-a întâmplat în alegerile din noiembrie anul trecut, a se explica faptul că aceste alegeri au fost distorsionate prin afectarea şanselor candidaţilor participanţi la alegeri”, a subliniat Predoiu.

Preşedintele interimar al PNL a arătat că sunt chestiuni în curs de lămurire cu privire la finanţarea acestor campaniii prezidenţiale. „Cred că trebuie să facem mai mult pentru a se garanta libera exprimare, discursul liber şi a se descuraja orice formă de cenzură a acestui discurs liber”, a subliniat Predoiu.

Predoiu a mai afirmat că nu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a oprit procesul electoral şi a anulat alegerile, ci decizia Curţii Constituţionale.

„Pentru că s-a ridicat în spaţiul public chestiunea contribuţiei documentare a Ministerului Afacelor Interne la lucrările Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în raport de obiectivele clasice ale Serviciului de Informaţie al Ministerului de Interne, aş vrea să precizez că absolut toate instituţiile componente ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-au raportat la agenda acestui Consiliu şi la punctul aflat pe ordinea de zi, şi atribuţiile lor au fost subsumate acelei agende a Consiliului”, a spus el.

Anularea alegerilor prezidențiale din România a fost menționată de vicepreședintele american JD Vance în discursul susținut vineri în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, în care a lansat o serie de critici la adresa statelor europene.

„Situația a ajuns atât de rău”, spune Vance, în discursul critic la adresa statelor europene, încât „în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.

„Din ce înțeleg, argumentul a fost că dezinformare rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențeze alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a continuat Vance.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro