Sari direct la conținut

Premieră: Componentă fabricată în India, descoperită într-o armă a rușilor, anunță spionajul militar ucrainean

HotNews.ro
Premieră: Componentă fabricată în India, descoperită într-o armă a rușilor, anunță spionajul militar ucrainean
Resturi ale unei drone Shahed 136, de fabricație iraniană, folosită în Rusia sub numele de Geranium-2, sunt expuse în Kiev, Ucraina, pe 24 februarie 2025. FOTO: Maxym Marusenko/NurPhoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

O componentă fabricată în India a fost identificată pentru prima dată într-un sistem de armament al armatei ruse, în contextul în care industria de profil a Moscovei a eliminat treptat din utilizare aproape toate piesele fabricate în America, a anunțat luni serviciul ucrainean de informații militare (HUR), potrivit The Kyiv Independent.

„Pentru prima dată, o componentă fabricată în India – un tampon de ceas de la Aura Semiconductor – a fost găsită într-o armă rusească”, a afirmat HUR, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Descoperirea a venit în contextul în care HUR a documentat aproape 200 de componente nou identificate în șase tipuri de arme rusești.

Printre acestea se numără antena CRP de la drona Shahed (dronă kamikaze) modificată de Rusia, racheta balistică KN-24 din Coreea de Nord, computerul de bord al rachetei X-47 Kinjal și mai multe drone de recunoaștere și atac – inclusiv Supercam S350, Gerbera și Zala.

Drona Shahed-136 de concepție iraniană, cunoscută sub numele de Geran-2 atunci când este produsă în Rusia, a fost utilizată pe scară largă de Moscova pentru misiuni kamikaze care vizează orașele ucrainene, infrastructura energetică și pozițiile ucrainene de pe linia frontului.

Potrivit spionajului militar ucrainean, doar două cipuri americane au rămas în ultimul model de antenă CRP al Geran-2, ceea ce indică orientarea Rusiei către componente din țări care nu aplică sancțiuni.

În variantele anterioare ale dronei, antenele etichetate în limba chineză conțineau 13 din cele 15 componente fabricate de firme chineze, inclusiv cipuri-cheie de procesare a semnalului de la Institutul de Tehnologie Microelectronică din Beijing.

Timp de mulți ani, Rusia a fost principalul furnizor de arme al Indiei. Cu toate acestea, impunerea sancțiunilor internaționale a forțat India să își diversifice achizițiile din sectorul apărării și să își aprofundeze legăturile cu producătorii occidentali de arme.

În timp ce India a îndemnat public la o rezolvare diplomatică a războiului din Ucraina, a continuat, de asemenea, să extindă schimburile comerciale cu Moscova.

Cel mai puternic partener economic și militar al Rusiei rămâne China, ambele țări efectuând exerciții comune alături de aliați precum Belarus și Iran. Beijingul a devenit, de asemenea, una dintre principalele surse ale Rusiei de produse cu dublă utilizare care alimentează industria de armament rusă, notează publicația de la Kiev.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro