Război în Ucraina, ziua 1139: Armata rusă înaintează în Luhansk / 77.000 de ținte, distruse doar în martie, anunță Sîrskîi / Când va exista un armistițiu, potrivit Kremlinului

Președintele ucrainean a declarat că atacurile lansate duminică de forțele Moscovei arată motivul pentru care rușii refuză încetarea necondiționată a focului: „doresc să își păstreze capacitatea de a ne lovi orașele și porturile din mare”, potrivit The Gurdian. Liderul de la Kiev susține că Rusia își intensifică bombardamentele aeriene în timp ce presiunea asupra lui Vladimir Putin „este încă insuficientă”. O echipă ucraineană va merge în Statele Unite la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre acordul cu mineralele rare, conform unei surse Reuters.
Evoluțiile de luni, ziua 1139 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:
SINTEZA ZILEI:
- Donald Trump e nemulțumit că rușii „bombardează ca nebunii” în Ucraina / Cum motivează că nu a impus taxe vamale Moscovei
- Dronele ucrainene și-au crescut eficiența loviturilor față de februarie: Bilanțul anunțat de generalul Sîrskîi
- Premieră: Componentă fabricată în India, descoperită într-o dronă rusească, anunță spionajul militar ucrainean
- Singura ucraineancă aleasă în Congresul american militează pentru cederea de teritorii în favoarea Rusiei. „Nu există soluții ușoare”
- Ucraina susține că nici pentru Rusia nu ar fi sigur să repună în funcțiune centrala Zaporojie. Avertismentul Energoatom
- Trupele ruse avansează în regiunea Luhansk, punând în pericol ultimele poziții ucrainene din zonă
- Vladimir Putin susține armistițiul, dar există „o serie întreagă de întrebări”. Reacția Kremlinului după declarațiile lui Donald Trump
- De ce nu mai jubilează Rusia după taxele vamale impuse de SUA. Kremlinul vorbește de o situație „foarte tensionată”
- Papa Francisc, nou ajutor pentru „Ucraina martirizată”. Vaticanul invocă „o comemorare rușinoasă pentru omenire”
- O „furtună perfectă” a lovit bursa rusă. Care a fost contribuția lui Donald Trump
- Trei zile de doliu în orașul din centrul Ucrainei Krivoi Rog, unde 11 adulți și 9 copii au fost uciși săptămâna trecută de o rachetă rusească
- Parchetul rus a anunțat că a declarat „indezirabil” un ONG japonez acuzat că militează pentru cedarea către Tokyo a Insulelor Kurile de Sud, anexate de Rusia după al Doilea Război Mondial
- Moscova a acuzat forțele ucrainene că au lovit instalațiile de combustibil și energie din regiunile Rostov, Voronej, Herson, Briansk și Donețk
- Primarul din Kursk, Igor Kuțak, a demisionat intempestiv
- Polonia a condamnat atacurile continue ale Rusiei asupra orașelor ucrainene, afirmând că acțiunile Moscovei demonstrează că urmărește „în continuare război, nu pace”
- O echipă ucraineană va merge în SUA săptămâna aceasta pentru a discuta despre acordul privind mineralele rare, a declarat pentru Reuters o sursă ucraineană familiarizată cu această chestiune
- O dronă ucraineană neutralizată de sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei a avariat șine de cale ferată în regiunea Krasnodar, au anunțat autoritățile acestei regiuni din sud-vestul Rusiei
Președintele american Donald Trump și-a reiterat luni opoziția față de bombardamentele neîncetate ale Rusiei în Ucraina, în timp ce administrația republicanului participă la negocieri în vederea încetării luptelor din războiul declanșat prin invazia din 2022, scrie France Presse.
Soldații ucraineni au lovit și distrus în martie peste 77.000 de ținte rusești utilizând drone de diferite tipuri, a afirmat luni șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, potrivit The Kyiv Independent.
O componentă fabricată în India a fost identificată pentru prima dată într-un sistem de armament al armatei ruse, în contextul în care industria de profil a Moscovei a eliminat treptat din utilizare aproape toate piesele fabricate în America, a anunțat luni serviciul ucrainean de informații militare (HUR), potrivit The Kyiv Independent.
Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, iar poporul său ar trebui să-i ceară președintelui Volodimir Zelenski să se retragă din funcție, a declarat Victoria Spartz, membră republicană a Congresului SUA născută în Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
Nu ar fi sigură pentru Rusia o repornire a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forțele ruse, și Ucrainei i-ar lua până la doi ani să o repornească pe timp de pace dacă ar recăpăta controlul asupra ei, susține șeful companiei ucrainene care gestiona cele șase reactoare, potrivit The Guardian.
Armata rusă avansează în regiunea Luhansk, amenințând ultimele poziții ucrainene din zonă
Moscova a anunțat luni că forțele sale au făcut noi progrese în estul Ucrainei, amenințând să cucerească ultima porțiune din regiunea estică Luhansk aflată încă sub controlul Kievului, informează agenția germană de presă DPA.
Ministerul rus al Apărării a raportat că soldații săi au capturat așezarea Katerinivka din regiunea vecină Donețk.
Dacă se confirmă, acest avans al Moscovei ar reprezenta un progres simbolic semnificativ pentru armata lui Putin.
Preluarea sub control al Katerinivka și al satului vecin Novomihailivka ar permite forțelor ruse să amenințe spatele ultimelor trupe ucrainene din întreaga regiune Luhansk, care astfel ar ajunge să fie controlată integral de către ruși, notează Agerpres.
Rusia a anunțat anexarea regiunilor ucrainene Luhansk și Donețk (est), Zaporojie și Herson (sud) în septembrie 2022, dar nici până în prezent nu controlează integral aceste regiuni ucrainene.
Bloggeri militari ucraineni au relatat despre un avans rusesc în jurul Katerinivka, dar nu au confirmat cucerirea localității.
Statul Major ucrainean a raportat luni confruntări în respectiva zonă, ca parte a celor 165 de atacuri ale forțelor ruse din ultimele 24 de ore.
Punctul cel mai fierbinte este din nou orașul strategic (minier) Pokrovsk din regiunea Donețk, pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească de luni de zile.
Într-un nou „gest de apropiere într-unul dintre cele mai dureroase locuri, afectat de război de trei ani”, Papa Francisc va trimite patru ambulanțe în zonele de război din Ucraina, a anunțat luni Dicasterul pentru Caritate al Vaticanului, potrivit agenției spaniole de presă EFE.
Kremlinul a declarat, luni, că președintele rus Vladimir Putin susține în continuare ideea unei încetări a focului în Ucraina, dar rămân multe întrebări fără răspuns în ceea ce privește modul de implementare a unui astfel de armistițiu, relatează AFP.
Acțiunile și obligațiunile rusești continuă să se deprecieze pe fondul războiului comercial declanșat de SUA. Piețele bursiere globale se prăbușesc rapid, iar cea rusă nu face excepție, deși Rusia nu a figurat pe lista țărilor cărora Donald Trump a impus taxe vamale, a remarcat The Moscow Times.
Trei zile de doliu începând de luni în orașul din centrul Ucrainei Krivoi Rog, unde 11 adulți și 9 copii au fost uciși săptămâna trecută de o rachetă rusească, informează Reuters. Acesta a fost unul dintre mai mortale atacuri asupra civililor în ultimele luni.
Primarul Oleksandr Vilkul a declarat că lovitura a fost cea mai gravă de la începutul războiului asupra orașului natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, un centru industrial cu o populație înainte de război de aproximativ 600.000 de locuitori, care este vizat în mod regulat de rachete și drone rusești.
„Răzbunarea va fi inevitabilă, pentru că aceasta este o crimă fără termen de prescripție”, a scris el pe rețelele de socializare.
Victimele aveau vârste cuprinse între 3 și 79 de ani, a spus el, adăugând că 33 de persoane, inclusiv 4 copii, sunt încă tratate în spital.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că autoritățile ruse responsabile de economie monitorizează îndeaproape situația provocată de scăderea prețurilor la petrol, pe care a descris-o drept „foarte tensionată” în condițiile în care exporturile de petrol și țiței sunt foarte importante pentru Moscova, relatează Reuters.
Parchetul rus a anunțat luni că a declarat „indezirabil” un ONG japonez acuzat că militează pentru cedarea către Tokyo a Insulelor Kurile de Sud, anexate Rusiei după al Doilea Război Mondial, transmite AFP.
„Organizația, care își are sediul la Tokyo, pretinde că este independentă și neguvernamentală, în timp ce este finanțată în principal de la bugetul” guvernului japonez, a precizat Parchetul pe Telegram.
Potrivit sursei citate, acest ONG „finanțează cercetări tematice și participă la dezvoltarea de noi metode pentru a readuce Insulele Kuril sub suveranitatea Japoniei”.
Organizația în cauză, „Asociația pentru problemele teritoriilor nordice”, afirmă pe site-ul său că încearcă să promoveze soluționarea disputelor dintre Moscova și Tokyo pe această temă.
Pentru Rusia, aceste „teritorii nordice” (Itouroup, Kounachir, Chikotan și extremitatea sudică a insulelor Habomai) sunt insulele Kurile de Sud.
Aceste teritorii au fost anexate de URSS în 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. De atunci, această dispută teritorială a împiedicat semnarea unui tratat de pace între Moscova și Tokyo.
Odată cu ofensiva rusă din Ucraina din februarie 2022, Japonia și-a înăsprit tonul și denunță din nou anexarea acestor teritorii, în timp ce, din 2003, diplomația japoneză evită să vorbească despre ocupație.
Ca represalii la sancțiunile impuse de Tokyo, Moscova a întrerupt negocierile cu Japonia cu privire la Insulele Kurile.
Rusia acuză forțele ucrainene că în ultimele 24 de ore au lovit instalațiile de combustibil și energie din regiunile Rostov, Voronej, Herson, Briansk și Donețk, scrie luni spre sa stat.
Primarul din Kursk a demisionat intempestiv
Igor Kuțak, primarul orașului rus Kursk, capitala regiunii omonime de la granița cu Ucraina, și-a anunțat luni demisia din motive familiale în cadrul unei ședințe a guvernului regional, informează EFE, preluată de Agerpres.
„Am luat decizia de a părăsi funcția din proprie inițiativă din motive familiale”, a declarat el, citat de agenția oficială rusă TASS.
Primarul a comentat că în cei trei ani de când se află la conducerea primăriei „s-au acumulat multe probleme de familie” care necesită „atenția sa maximă”.
Kuțak i-a mulțumit pentru înțelegere guvernatorului interimar al regiunii omonime, Aleksandr Hinștein, și și-a exprimat încrederea că, la următoarea ședință extraordinară a consiliului municipal din Kursk, deputații vor susține decizia sa de a demisiona.
Kuțak a devenit primar pe 3 februarie 2022, iar înainte de aceasta a condus Comitetul pentru managementul proprietăților din regiunea Kursk.
El a câștigat o mare popularitate fiind foarte activ pe rețelele de socializare și abordând personal problemele din oraș, postând ulterior pe canalele sale videoclipuri și fotografii pe această temă.
Polonia a condamnat atacurile continue ale Rusiei asupra orașelor ucrainene, declarând că acțiunile Moscovei demonstrează că urmărește „în continuare război, nu pace”, a precizat ministerul polonez de Externe, citat de The Kyiv Independent.
„ Polonia condamnă cu fermitate alte atacuri rusești asupra Ucrainei. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru moartea cetățenilor ucraineni și pentru distrugerea infrastructurii civile”, a scris ministerul pe X.
„Acțiunile recente ale Moscovei arată că scopul său este continuarea războiului, nu pacea”, a adăugat acesta.
Declarația vine după atacul rusesc asupra Krivoi Rog din 4 aprilie, când au fost ucise 20 de persoane, inclusiv nouă copii.
Duminică dimineață, un atac rusesc cu rachete balistice asupra Kievului a ucis o persoană și a rănit alte trei.
O echipă ucraineană va merge în Statele Unite la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre acordul cu mineralele rare, a declarat luni pentru Reuters o sursă ucraineană familiarizată cu această chestiune.
Administrația președintelui american Donald Trump a propus un acord mai extins cu minerale, pe care Ucraina l-a revizuit în ultimele zile.
O dronă ucraineană suprimată de sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei a avariat șine de cale ferată în regiunea Krasnodar, au declarat luni autoritățile regiunii din sud-vestul Rusiei, transmite Reuters.
„Nu au existat victime și nu s-a produs niciun incendiu”, a declarat administrația regiunii pe Telegram.
Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au interceptat și distrus 19 drone ucrainene în timpul nopții.
13 drone au fost distruse deasupra Mării Azov, care se învecinează cu sud-vestul Rusiei, patru au fost doborâte deasupra regiunii Krasnodar, în timp ce celelalte două au fost doborâte deasupra regiunii Briansk și a Peninsulei Crimeea.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Zelenski condamnă lipsa unui răspuns din partea SUA la „refuzul” lui Putin cu privire la un armistiţiu.
- ONU denunță „disprețul fără limite al Rusiei pentru viața civililor”, după „cel mai sângeros atac contra unor copii constatat de la declanșarea invaziei”.
- Macron vrea „acțiuni puternice” împotriva Moscovei: „Cât timp se va mai juca Rusia cu deschiderea către pace a SUA și Ucraina?”.
- Senzori de spionaj, instalați de Rusia în apele britanice. „Un joc de-a șoarecele și pisica ce se identifică din nou”.
- Un american arestat în Rusia a fost internat forțat la psihiatrie. O comisie de medici a stabilit că el prezintă o stare de „agitație”, în special un sentiment de „persecuție”.
- Ucraina a denunţat duminică un „atac masiv la scară naţională” al Rusiei asupra teritoriului său, atac ce a făcut cel puţin un mort şi trei răniţi în capitala Kiev, precum şi o altă victimă în sudul ţării.
- Rusia şi SUA vor avea o nouă rundă de negocieri săptămâna viitoare, a declarat duminică, după revenirea de la Washington, emisarul special al preşedintelui rus Vladimir Putin, Kiril Dmitriev.
- Rusia a anunţat duminică că a cucerit un sat din regiunea ucraineană Sumî (nord-est), care se învecinează cu teritoriul său şi unde revendică foarte rar avansuri.
- Atacul cu rachetă lansat de Rusia asupra Kievului în cursul nopţii a distrus parţial o clădire care adăposteşte birourile canalelor publice ucrainene care difuzează programe în limbi străine. Nu s-au înregistrat victime, a anunţat duminică un post de televiziune.