Sari direct la conținut

Premierul Indiei îi cere lui Zelenski să negocieze pacea cu Rusia. „Ar trebui să mergem în această direcție fără să pierdem timpul”

HotNews.ro
Premierul Indiei îi cere lui Zelenski să negocieze pacea cu Rusia. „Ar trebui să mergem în această direcție fără să pierdem timpul”
Narendra Modi și Volodimir Zelenski Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Premierul indian Narendra Modi, aflat în vizită la Kiev, l-a îndemnat vineri pe preşedintele Volodimir Zelenski să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi s-a oferit să acţioneze ca un prieten pentru a ajuta la aducerea păcii, relatează Reuters, citată de News.ro.

Prima vizită a unui prim-ministru indian din istoria modernă a Ucrainei vine într-un moment volatil al războiului lansat de Rusia în februarie 2022, cu Moscova care face câştiguri lente, dar constante în estul Ucrainei, în timp ce Kievul presează printr-o incursiune transfrontalieră în Rusia.

Modi se oferă să medieze pacea

Modi, a cărui vizită la Moscova, luna trecută, a fost criticată de Kiev, a declarat că a venit în Ucraina cu un mesaj de pace şi a făcut apel la dialog între Rusia şi Ucraina cât mai curând posibil. „Calea spre soluţionare poate fi găsită doar prin dialog şi diplomaţie. Şi ar trebui să mergem în această direcţie fără să pierdem timpul. Ambele părţi ar trebui să stea împreună pentru a găsi o cale de ieşire din această criză”, a spus Modi.

„Vreau să vă asigur că India este pregătită să joace un rol activ în orice efort pentru pace. Dacă personal pot juca vreun rol în acest sens, voi face acest lucru, vreau să vă asigur ca prieten”, a adăugat premierul indian.

Remarcile au fost făcute în timpul declaraţiilor comune, în care ambii lideri au salutat vizita ca fiind „istorică”. Modi a vorbit al doilea, iar Zelenski nu a avut ocazia să răspundă la apelul acestuia la dialog. Dar liderul ucrainean a declarat în comentariile sale că „chestiunea încetării războiului şi o pace justă sunt prioritare pentru Ucraina”.

Negocierile par îndepărtate

Ucraina a declarat în repetate rânduri că doreşte ca războiul să se încheie, dar în condiţiile Kievului, nu ale Rusiei. Ucraina a făcut presiuni pentru organizarea unui al doilea summit internaţional pentru pace în cursul acestui an, pentru a-şi promova viziunea şi pentru a implica de data aceasta şi reprezentanţi ai Rusiei. Primul summit, care a avut loc în Elveţia în iunie, a exclus în mod voit Rusia, atrăgând în acelaşi timp numeroase delegaţii, inclusiv una din India, dar nu şi din China, a doua cea mai mare economie a lumii.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că negocierile de pace ies din discuţie după ce Ucraina şi-a lansat incursiunea în regiunea Kursk din vestul Rusiei.

Ucraina a lansat o ofensivă fulgerătoare în regiunea Kursk la 6 august, afirmând că a capturat aproape 100 de aşezări în ceea ce analiştii militari consideră a fi o încercare de a deturna trupele ruse din estul Ucrainei.

Forţele Moscovei au înaintat încet însă în est, ameninţând acum nodul de transport din Pokrovsk şi alte poziţii ucrainene din estul Ucrainei.

INTERVIURILE HotNews.ro