Sari direct la conținut

Premii germane de peste 15 milioane de euro pentru cercetare

Academia germana a acordat cercetatorilor stiintifici 10 premii in valoare de cate 1.550.000 euro. Decernarea premiilor Leibnitz a avut loc la 8 februarie, la Berlin, sub patronajul Dr. Annette Schavan, ministru federal pentru stiinta si cercetare.

Dupa spusele ministrului Schavan, cercetarea este un capitol „la care nu exista nici un fel de pareri divergente in cadrul coalitiei de guvernare” din Germania. Bugetul federal minim care va fi alocat cercetarii in perioada 2006-2009, va fi de 6 miliarde euro.

La acest buget, dupa spusele ministrului Shavan, landurile germane vor contribui cu alte 4 miliarde si investitiile straine vor aduce un aport de 2 miliarde euro. Cel mai mare aport „se cere si se spera a veni din partea sectorului privat, cel putin 20 de miliarde de euro”.

Aceste afirmatii vin in sprijinul suportului de principiu pentru sectorul „cercetare”, pe care cancelara Angela Merkel -inca din timpul cursei electorale din octombrie 2005- l-a facut public in repetate randuri in mass-media germana.

Pemiile „Gottfried Wilhelm Leibnitz” au fost acordate pentru 10 domenii de activitate si studii de specialitate, de catre Comunitatea germana pentru stiinta si cercetare (DFG), sub coordonarea presedintei conferintei nationale a ministerelor pentru cultura din landuri, Ute Erdsiek Rave, ministru pentru educatie si familie din landul Schleswig Holstein.

La chimie au primit premiul doi cercetatori, pentru lucrari cu teme diferite, acest lucru nefind o practica uzuala.

Suma de bani primita de premiati este, mai mult sau mai putin, o subventie din partea statului, pe care acestia o pot folosi in mod flexibil, pentru munca lor de cercetare in viitorii 5 ani.

Inmanarea diplomelor a fost facuta de catre Prof. Dr. Ernst Ludwig Winnacker. Presedintele DFG Winnacker, citand din Max Planck, a spus: „Se bucura de tot respectul nostru si are intreaga noastra admiratie acela care ofera mereu celor din jurul sau si societatii mai mult decat primeste.

Pentru a fi un cercetator de succes este nevoie de pasiune, talent, sacrificiu, curaj si risc, dar si de intelegerea, sprijinul si recunostinta celor din jur!”. Premiile au fost stabilite prin vot secret din partea conducerii tuturor Institutelor si Universitatilor din Germania.

Programul Leibnitz a fost lansat in anul 1985, cu scopul de a ameliora conditiile de lucru ale cercetatorilor de exceptie, de a le extinde posibilitatile de cercetare, eliberandu-i, in acelasi timp, de balastul activitatilor administrative.

Consiliul de nominalizare al DFG are in vedere mai ales oameni de stiinta care, prin subventionare suplimentara a activitatii lor, se dovedesc a fi cei mai promitatori. Intre acestia, anul acesta se afla multi cercetatori tineri.

De la inaugurare si pana in prezent, s-au acordat 239 diplome, dintre care 52 pentru stiinte sociale, 85 pentru stiintele naturii, 67 pentru biologie si 35 pentru tehnologie. Pentru editia 2006 au fost depuse 148 de lucrari stiintifice, dintre care au fost selectate cele mai bune, cele mai reprezentative, dar nu neaparat si cele mai practice.

Lista premiilor decernate:

1. Chimie: Matthias Beller (Universitatea din Rostock) – catalizatorii omogeni si reducerea poluarii;

Peter Wasserscheid (Universitatea Erlangen-Nürnberg) – procesele si procedurile intra

moleculare;

2. Biologie: Patrick Cramer (Universitatea München) – structura celulara;

3. Fiziologie: Peter Jonas (Universitatea Freiburg) – neuropsihologie;

4. Optica: Fernc Krausz (Institutul Garching) – razele quantice;

5. Geochimie: Klaus Mezger (Universitatea Münster) – datarea cosmosului cu izotopi de litiu;

6. Sociologie: Thomas Mussweiler (Universitatea Köln) – socio-psihologie;

7. Matematica: Felix Otto (Universitatea Bonn) – rolul si simbolistica numeratei;

8 Filozofie: Dominik Perler (Universitatea Alexander Humboldt Berlin) – teoria filozofiei si istoria

medievala;

9. Filologie: Gyburg Radke (Universitatea Marburg) – filologia si filozofia clasica;

10.Genetica:Marino Zerial (Institutul Max Planck Dresda) – biologia celulei si genetica moleculara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro