Sari direct la conținut

Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat americanilor Elinor Ostrom si Oliver Williamson

HotNews.ro

Premiul Nobel pentru economie a fost atribuit americanilor Elinor Ostrom si Oliver Williamson. Cei doi au fost astfel recompensati pentru munca lor in ceea ce priveste „politicile de guvernanta economica”, a anuntat luni comitetul Nobel, citat de AFP. Ostrom este prima femeie care primeste distinctia pe Economie, din 1969, cand premiul a fost acordat pentru prima oara.

Juriul Academiei din Stockholm si-a motivat decizia prin importanta studiilor realizate de cei doi pentru organizarea cooperarii in gestionarea economiei. „Cercetarile realizate de Elinor Ostrom si Oliver Williamson demonstreaza ca analizele economice pot pune in lumina cele mai multe forme de organizare sociala”, a anuntat juriul.

Ostrom a castigat „jumatate” din premiu pentru „analizele sale asupra guvernantei economice” si mai ales pentru managementul proprietatii in parteneriat sau sub control comun. Williamson a primit cea de-a doua parte a premiului tot „pentru studiile asupra guvernantei economice”.

Una dintre analizele de referinta in domeniu realizate de Elinor Ostrom este cartea „Guvernarea bunurilor comune. Evolutia institutiilor pentru actiunea colectiva”, publicata si in limba romana, de Editura Polirom. Un studiu care are in centrul atentiei guvernarea bunurilor utilizate in comun. Ideea de baza a cercetarii: nu statul sau piata sunt uneltele cele mai eficiente in rezolvarea neintelegerilor ridicate de gestionarea bunurilor comune. Solutia propusa de autor: organizatiile voluntare.

Profesor la Universitatea din Indiana, Elinor Ostrom, in varsta de 76 de ani, „a demonstrat cum coproprietatile pot fi gestionate in mod eficient de asociatii voluntare”, precizeaza comitetul.

Oliver Williamson, de la Universitatea Berkeley, in varsta de 77 de ani, „a aratat ca pietele si organizatiile ierarhice, cum ar fi intreprinderile, detin structuri de guvernanta alternative, care difera in modalitatea de a rezolva conflictele de interese”.

Oficial numita „premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel”, distinctia pentru Economie este singura care nu a fost prevazuta in testamentul cunoscutului om de afaceri suedez. Decernat din 1969 si finantat de banca centrala suedeza, el functioneaza pe aceleasi principii ca si celelalte premii, cu un fond de 970.000 de euro care sunt impartiti de laureati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro